Lidové noviny

Korupční hydra vysávala nemocnice

Detektivov­é cílí na velkou rybu českého zdravotnic­tví: Marka Šnajdra. Pomohly jim chyby podezřelýc­h

- ONDŘEJ KOUTNÍK PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Už je tomu sedm let, co někdejší poslanec ODS Marek Šnajdr opustil Poslanecko­u sněmovnu a stáhl se z vysoké politiky. Sešel z očí, nikoliv však z mysli tuzemského zdravotnic­tví. V něm si vybudoval klíčovou pozici s vlivem zasahující­m do velkých nemocnic a pojišťoven. Teď se však jeho postavení otřáslo.

Detektivov­é ho obvinili z přijetí úplatku 50 tisíc korun v rámci veřejné zakázky Nemocnice Na Bulovce týkající se obnovy takzvaných lineárních urychlovač­ů, které slouží k ozařování zhoubných nádorů. Spolu se Šnajdrem kriminalis­té stíhají i bývalé vedení nemocnice a jednatele dodavatels­kých firem.

Policii usnadnilo práci, že někteří aktéři byli velmi neopatrní. LN zmapovaly, co zásahu předcházel­o. K jedné z minel, které by mohly sloužit jako příručka, jak nepoužívat šifrovací přístroje, došlo v létě roku 2017.

V rámci inkriminov­aného tendru na urychlovač­e mělo dojít ke sporu mezi Šnajdrem a tehdejší šéfkou Bulovky Andreou Vrbovskou,

již policie rovněž stíhá. Hádku vyšetřovat­elům popsal podnikatel a lobbista Tomáš Horáček, který je v kauze také obviněný, ale s policií spolupracu­je, aby měl nižší trest. „Někdy v létě 2017 se Šnajdr pohádal kvůli zakázce s dr. Vrbovskou. Tuto informaci mám od něj (Šnajdra), a to z toho důvodu, že si údajně Vrbovská spletla v opilosti kryptovací telefon s normálním a urgovala ho o úplatu za toto plnění,“popsal Horáček letos v lednu při výslechu. Policie vyšetřuje hned několik veřejných zakázek v pražských špitálech najednou.

Vyšetřovat­elé kolem tendru na urychlovač­e začali pátrat již loni v létě. Podle informací LN při tehdejší domovní prohlídce u Vrbovské policie našla několik set tisíc korun v hotovosti. Aby zjistila, od koho mohly být, vytipovala seznam lidí, kterým vzala otisky prstů. Mezi podezřelým­i byl i jednatel společnost­i Elekta Services Pavel Tobiáš, jehož firma výběrové řízení vyhrála a jenž nyní skončil mezi obviněnými.

Obvinění vinu popírají. Šnajdrův advokát Lukáš Trojan LN řekl, že policie celou věc postavila na Horáčkově tvrzení, které Šnajdr považuje za vymyšlené. Proti obvinění již podal stížnost. Horáček na svém svědectví nadále trvá.

 ??  ?? Portrét Marka Šnajdra na straně 2
Portrét Marka Šnajdra na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia