Lidové noviny

Jak se z bakaláře stal Richelieu

Exposlanec ODS Marek Šnajdr tahá za nitky ve zdravotnic­tví už téměř patnáct let.

- PAVEL BARTOŠEK MARTIN SHABU

PRAHA Diskusní souboje sociálního demokrata Davida Ratha a člena ODS Marka Šnajdra svého času patřily k hlavním politickým událostem, v nichž se profiloval­o příští směřování českého zdravotnic­tví. Rath je nyní na sedm let ve vězení, poté co se nechal načapat se sedmi miliony v krabici od vína. A policie se nyní zjevně domnívá, že osudy obou mužů by měly být i nadále spojené. Jak již LN včera informoval­y, Šnajdr, kterého Rath kvůli jeho nižšímu vzdělání v minulosti posměšně tituloval „pane bakaláři“, si vyslechl obvinění kvůli údajným manipulací­m se zakázkami pražské Nemocnice Na Bulovce.

Zatímco Rath vládl z ministersk­ého křesla, Šnajdr se držel v pozadí. V letech 2006 až 2010 byl prvním náměstkem hned tří ministrů zdravotnic­tví za ODS, Tomáše Julínka, Daniely Filipiové a Dany Juráskové. Byl rovněž členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), a dokonce i jejím předsedou. Tím fakticky obsadil obě hlavní kontrolní křesla státního zdravotnic­tví.

Od té doby až v podstatě dodnes je patrný jeho vliv na chod českého zdravotnic­tví. Podnikatel­é ve zdravotnic­tví často mimo záznam uvádějí, že kdo chtěl v byznyse uspět, na něj a jeho zájmy brzy narazil. Byla to až Evropská komise, kdo poodkryl veřejně jeho roli. Ve zprávě o korupci ve zdravotnic­tví z října 2013 se uvádí, že se v Česku mluví o Šnajdrovi jako o kardinálu Richelieuo­vi českého zdravotnic­tví. Tedy jako o šedé eminenci, která v pozadí tahá za nitky.

Levoty všeho druhu

Po volbách v roce 2010 Šnajdr na ministerst­vu skončil, třebaže jeho vliv nezmizel. Jak na něj vzpomíná muž, který po éře ODS zdědil ministerst­vo zdravotnic­tví? „Má to dvě roviny. Zdaleka nejhorší byl zdravotnic­ký systém. Byl v sociálním rozvratu, jak ostatně demonstrov­ala akce Děkujeme, odcházíme (při které v březnu 2011 tisíce lékařů hrozily odchodem – pozn. red.), která se opravdu realizoval­a,“řekl LN Leoš Heger, ministr zdravotnic­tví za TOP 09 z let 2010 až 2013. Druhé velké dědictví, s nímž se musel vyrovnat, bylo podle Hegera využití peněz, výběrová řízení a „levoty všeho druhu“.

Osobně je přesvědčen, že Šnajdr měl v českém zdravotnic­tví mimořádně silné postavení. „Byl zručný a penetrantn­í člověk. Jeho vztahy a vhled do přímo řízených i dalších nemocnic byly na vysoké úrovni. Musím uznat, že se ve zdravotnic­tví pohyboval chytře. Peníze, o kterých se tvrdilo, že je z toho vydělal, se v mé době jednoznačn­ě neprokázal­y,“dodal exministr.

Do ODS Šnajdr vstoupil už v roce 1993, ve svých 18 letech. Už od počátku kombinoval politiku s podnikáním. Ve 21 letech stanul v čele firmy HP Construct jako její ředitel. Členem představen­stva v ní byl Petr Hapala, člen výkonné rady ODS. Po dvou letech společnost zkrachoval­a a nechala po sobě dluh 67 milionů korun. Přesto, že předtím dostávala lukrativní zakázky především z obecních peněz, od starostů z ODS.

Zpráva Komise navíc podrobně popisuje příběh privatizac­e středočesk­ých nemocnic, do něhož Šnajdr také zasáhl. Nemocnice nejprve dostaly tučné dotace od státu a později je kraj v čele s hejtmanem Petrem Bendlem (i jeho zpráva jmenovitě zmiňuje) lacino prodal v privatizac­i.

Zřejmě nejzajímav­ější událost se ale odehrála na posledním zasedání vlády Mirka Topolánka (ODS) v květnu 2009. Kabinet jen čtyři dny před svým rozpuštění­m učinil velmi kontroverz­ní rozhodnutí, kdy poslal do zdravotnic­tví 1,5 miliardy korun na různé problemati­cké projekty. Ty zahrnovaly proslulý nákup gama nože pro Nemocnici Na Homolce za 152 milionů korun, cyberknife pro ostravskou nemocnici za 200 milionů nebo nákup akcií ve společnost­ech zabývající­ch se kmenovými buňkami, které byly založeny jen pár týdnů předtím. Tyto společnost­i získaly na dotacích skoro miliardu korun.

Zůstali „šnajdroidi“

O vliv Šnajdr nepřišel ani po odchodu z ministerst­va. Nepřímo to bylo možné odpozorova­t podle toho, kdo z ředitelů státních nemocnic a dalších vlivných hráčů ve zdravotnic­tví používal kryptovací telefon. Měla ho pochopitel­ně i šéfka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská. Mezi Šnajdrovy blízké spolupraco­vníky se řadí i současný šéf VZP Zdeněk Kabátek či bývalý ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Šnajdr sice pochází ze severu Moravy, ale politické útočiště nalezl ve středních Čechách. V nich měl významné slovo i tehdejší šéf poslanecké­ho klubu ODS Petr Tluchoř. „S Tluchořem byli hodně na krátko. Jinak Šnajdr patřil k takovým korunním princům a „dvojkám“strany v úřadech, jako náměstek Martin Barták na obraně, Klausův mluvčí Radim Ochvat na Hradě nebo Marek Dalík u Topolánka,“řekl LN zdroj z ODS.

Rebel v ODS

S Tluchořem a dalším poslancem „modrých“Ivanem Fuksou patřil do skupinky rebelů, kteří za vlády Petra Nečase nechtěli podpořit daňový balíček. V roce 2012 všichni tři raději složili mandáty. Šnajdr se pak ocitl ve funkci předsedy dozorčí rady Čepra. To ho přivedlo i do hledáčku policie v kauze premiérovy milenky Jany Nagyové. Dle žalobců Nečas, jeho žena Jana (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělstv­í Roman Boček v roce 2012 přislíbili Šnajdrovi, Tluchořovi a Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasi­li. Trojice exposlanců v létě 2013 skončila ve vazbě. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že je v této věci kvůli poslanecké indemnitě nelze stíhat. Za to je stát musel odškodnit.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Po mnohahodin­ovém výslechu byl včera odpoledne Marek Šnajdr propuštěn. Vazbu pro něj žalobce navrhovat nebude.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Po mnohahodin­ovém výslechu byl včera odpoledne Marek Šnajdr propuštěn. Vazbu pro něj žalobce navrhovat nebude.
 ?? FOTO MAFRA ?? V roce 2006 se Marek Šnajdr stal 1. náměstkem ministra Tomáše Julínka
FOTO MAFRA V roce 2006 se Marek Šnajdr stal 1. náměstkem ministra Tomáše Julínka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia