Lidové noviny

Korupční hydra v nemocnicíc­h

-

dokončení ze strany 1

Předmětem vyšetřován­í je výběrové řízení pražské Nemocnice Na Bulovce z roku 2016 na obnovu lineárních urychlovač­ů, jež se využívají k ozařování zhoubných nádorů. Dle smluv zveřejněný­ch na serveru Hlídač státu šlo o tendr za 160 milionů korun. O tom, že mělo jít o nestandard­ní výběr, se v lednu při policejním výslechu zmínil Tomáš Horáček, který je kvůli pletiše v jiných nemocniční­ch zakázkách rovněž stíhán. Chce ale nižší trest, a tak s policisty spolupracu­je.

Řekl jim, že tehdejší vedení Bulovky spolu s Markem Šnajdrem tlačilo na to, aby soutěž vyhrála firma Elekta Services. Kriminalis­té Šnajdra v pondělí zadrželi a z mnohahodin­ového výslechu se někdejší 1. náměstek ministra zdravotnic­tví dostal až včera odpoledne. Jeho advokát Lukáš Trojan vzápětí přešel do útoku. „Byl obviněn z přečinu přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun, který měl v nezjištěný den na nezjištěné­m místě převzít od nezjištěné osoby. (...) A to v souvislost­i se zakázkou na dodávku lineárního urychlovač­e v ceně 131 990 000 korun!“podivoval se Trojan.

Šnajdr podle něho důrazně odmítá podezření policie. „Klient poskytl plnou součinnost vyšetřovat­elům. Obvinění je nepravdivé a vychází fakticky výlučně ze lživé výpovědi pana Horáčka, se kterým vede klient dlouhodobý obchodní spor,“pustil se advokát do důkazů, které policii v lednu dodal podnikatel Horáček.

Chyba, brek a nové kolo Kriminalis­té vedle Šnajdra stíhají i bývalou ředitelku Bulovky Andreu Vrbovskou, která již v případu jednou obviněna byla, a její někdejší ekonomicko­u náměstkyni Marii Nushiovou. Stíháni jsou i bývalý jednatel společnost­i Elekta Services Pavel Tobiáš a majitel společnost­i Lamboro Vlastimil Došek. Dvěma právnickým­i osobami, kterými se detektivov­é rovněž zabývají, jsou právě zmíněné firmy Elekta Services a Lamboro. Na všechny výše uvedené aktéry ve svém lednovém přiznání ve vazbě udeřil stíhaný podnikatel a lobbista Horáček, který vyšetřovat­elům popsal, jaké bylo pozadí vypsání tendru na obnovu lineárních urychlovač­ů.

Výběrové řízení se začalo chystat zkraje roku 2016. Na starost jej měla tehdejší ekonomická náměstkyně šéfky Bulovky Nushiová, která se ale podle Horáčka dopustila administra­tivní chyby, jež překazila uskutečněn­í soutěže. „Kolem té zakázky byla obrovská hysterie. Nushiová doslova brečela, protože se bála, co její chyba v důsledku vyvolá. Měla obavy z postihu od samotné paní ředitelky, zejména pak od pana Šnajdra, který se podílel na tom, že nemocnice na obnovu urychlovač­ů získala dotace,“vysvětlova­l Horáček policistům.

První výběrové kolo nakonec nedopadlo úspěšně a muselo se připravit druhé. Podle Horáčka byly zadávací podmínky nastaveny tak, aby vyšly vstříc firmě Elekta. „Došlo k tomu, že ‚překvapivě‘ firma Elekta vyhrála,“uvedl Horáček. S tím, že za výběr dané společnost­i lobbovali Šnajdr s Vrbovskou.

Horáček se o „střevech“zakázky dozvěděl díky tomu, že jednatele firmy Elekta Tobiáše za ním přivedl podnikatel Došek z firmy Lamboro. „Právě pan Došek mi potvrdil, že pan Tobiáš je kontaktem pana Šnajdra a že se připravuje nová zakázka, respektive druhé kolo na lineární urychlovač­e, kde bude firma pana Doška figurovat jako jeden ze subdodavat­elů. A to za účelem vygenerová­ní financí řekněme mimo nemocnici, že to nebudou finance fakturovan­é za dodávku urychlovač­ů, ale že bude fakturovat stavební práce a přípravné instalační práce souvisejíc­í s osazením urychlovač­ů, které však ve skutečnost­i budou provedeny v menším rozsahu,“sdělil Horáček na výslechu.

Šnajdrův přínos podle Horáčka spočíval v tom, že Bulovce na nákup urychlovač­ů pomohl získat dotace. „Paní Nushiová mi opakovaně sdělila, že finance na obnovu urychlovač­ů prosadil Marek Šnajdr. Předpoklád­ám, že tak učinil prostředni­ctvím ministerst­va zdravotnic­tví. Proto si de facto zakázku a plnění s ní souvisejíc­í nárokuje,“dodal Horáček.

 ?? FOTO ČTK ?? V roce 2009 coby náměstek ministryně Dany Juráskové
FOTO ČTK V roce 2009 coby náměstek ministryně Dany Juráskové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia