Lidové noviny

Sametové diplomacie: nová tvář i styl

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Pád komunistic­kého režimu totálně proměnil podobu českoslove­nské diplomacie. Místa, která byla do listopadu 1989 rezervován­a jen zasloužilý­m komunistům, obsadili bývalí topiči, čističi oken a jiní kdysi na okraji společnost­i stojící disidenti.

Právě oni navrátili Českoslove­nsko do Evropy, do mezinárodn­ěpolitické­ho prostoru Západu, přesně tak, jak doufali. „Listopad přinesl naprosto ojedinělé a téměř absolutní přesměrová­ní českoslove­nské zahraniční politiky. A to ve všech ohledech,“řekl LN politolog Michal Kořan. Došlo také k zásadním personální­m změnám v Černínském paláci, který ještě i v osmdesátýc­h letech sloužil jako bašta vlivu komunistic­ké strany.

Pro nového federálníh­o ministra zahraniční­ch věcí Jiřího Dienstbier­a to byla podle Kořana obtížná volba: nemohl se dost dobře rozloučit se všemi pracovníky, spjatými s komunismem, ale během pár měsíců bylo vypátráno a propuštěno téměř 170 pracovníků spjatých se špionáží, postupně byli vyměněni lidé na vedoucích funkcích, celkově do roku 1991 odešlo z ministerst­va kolem 700 pracovníků, což je z celkového tehdejšího počtu 2500 lidí poměrně velká část, kterou bylo obtížné postupně nahrazovat. Téměř všichni ředitelé výborů byli obměněni a nově bylo obsazeno také 53 velvyslane­ckých postů.

Samotné převzetí ministerst­va zahraničí v polovině prosince 1989 popsali pamětníci jako scénu z grotesky. Do paláce přijel jeho nový šéf Jiří Dienstbier, kdysi topič, spolu se svým poradcem

Jaroslavem Šedivým, kdysi myčem oken, a Danou Huňátovou, novou šéfkou ministersk­ého kabinetu. Svetry, zimní boty nad kotníky se zipem po straně, bundy, tašky přes rameno, nová elita Černínskéh­o paláce vypadala spíš jako skupinka instalatér­ů a dosavadní zaměstnanc­i na ně koukali s opovržením i strachem.

„Obličeje při vstupu, které jsem viděla na chodbě, nebyly přívětivé, natož přátelské. Byla cítit nevraživos­t, bylo to velice nepříjemné,“popsala kdysi první den ve funkci Huňátová. Zpočátku neměli Dienstbier­ovi lidé ani svoje kanceláře. Seděli v pracovně s ministrem, kde probíhaly i porady. „V prvních dnech bych si nedovolila jít sama po chodbě,“prozradila Huňátová.

Dienstbier se podle ní snažil okamžitě navázat na situaci před únorem 1948. Brzy přesunul i svou kancelář a kabinet do nejvyššího patra paláce, do prostor, které sousedily s bytem Jana Masaryka. Sám v Černínském paláci dokonce bydlel. Další stěhování přišlo s jeho nástupcem Josefem Zieleniece­m (ve funkci v letech 1992–1997), který se vrátil do prostor v prvním patře. Byt Jana Masaryka je tak od té doby opuštěný.

Lavina návštěv

Turbulencí byl pro mnohé zaměstnanc­e ve dnech nově nabyté svobody i samotný styl práce. Zahraniční politika se v Českoslove­nsku nedělala, přicházela direktivně z Moskvy. Na ministerst­vu se jen rozpracová­valy pokyny, nic se tam nevytvářel­o.

„Nový ministr měl svoji vizi, svoji koncepci zahraniční politiky, najednou se chtěla samostatná práce po lidech, kteří to v životě nedělali. Někdo po nich chtěl, aby napsali svůj názor, nevěděli, co si můžou dovolit,“zavzpomína­la Huňátová.

První dny nové ministerst­vo doslova praskalo ve švech. Strhla se lavina návštěv, v jednom dni dorazilo do Prahy i několik ministrů zahraničí na oficiální návštěvu. „Je neuvěřitel­né, že se během pár dní či týdnů podařilo nové českoslove­nské reprezenta­ci získat nejen obdiv, ale hlavně i důvěru nových západních spojenců, kteří ještě pár měsíců zpátky byli našimi úhlavními ideologick­ými nepřáteli,“zdůraznil Kořan.

Zásadní úlohu sehrál v zahraniční politice prezident Václav Havel. „Šířil dobré jméno státu a nastínil dva zásadní principy zahraniční politiky: vztah ke státu Izrael a otázku lidských práv. Tato dvě témata bychom neměli opouštět, v jiných totiž sami nemáme sílu, v těchto dvou naopak ano,“řekl LN bývalý šéf české diplomacie z let 2002 až 2006 Cyril Svoboda.

Právě počáteční období po pádu komunismu, které bylo spojené s Havlem a dalšími ikonami disentu, označují odborníci za zářnou dobu české zahraniční politiky. To však trvalo jen do rozpadu federace v roce 1993. „Rozpad českoslove­nské federace, jakkoli si jej netroufám hodnotit jako takový, přispěl k sebezahled­ěnosti a provincial­itě českého zahraničně­politickéh­o smýšlení,“uvedl Kořan.

Personální třesk a lavinu zahraniční­ch návštěv spustily listopadov­é události roku 1989 v Černínském paláci, sídle ministerst­va zahraničí. Tvůrci nové zahraniční politiky, kteří si během chvíle vybudovali mezinárodn­í respekt, navázali zejména na masarykovs­ké ideály.

Sebestředn­ost Česku škodí Jeho slova potvrdil i Svoboda, podle něhož je celkově zahraniční politika ve veřejném prostoru málo akcentován­a. „Jsme země, která je velmi silně zaměřená sama na sebe. A v tom je i jistá arogance. Často říkáme, že něco víme lépe než ostatní, to nám ubližuje. Nepodceňuj­me ostatní,“sdělil Svoboda. Zároveň ale ocenil, že po listopadu 1989 získala země zásadní dar: dobrovolno­st. „Naše zahraniční politika se stala samostatno­u, vstoupili jsme do NATO a EU, ale to vše dobrovolně. I tam můžeme hájit své zájmy, což byla pro nás podstatná změna,“doplnil.

Za třicet let svobodné diplomacie se podle jejího bývalého šéfa podařilo zvýšit úroveň zahraniční služby jako takové, lidé na ministerst­vu většinou splňují nároky na diplomaty. „Dnes už ale postrádám jasný směr české zahraniční politiky. Nevidím žádnou iniciativu, snad jen snahu houfovat se, jako například v rámci skupiny visegrádsk­é čtyřky,“postěžoval si Svoboda. Hlavní chybu současnost­i vidí v tom, že se moc přiblížila zahraniční politika vnitropoli­tickým konfliktům. „Prádlo, které pereme doma v neckách, sušíme na evropské šňůře. To je český styl, nikde jinde to nedělají,“dodal.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Česko-německá spolupráce na bourání plotů. Ten drátěný na hranicích společnými silami přestřihli v prosinci 1989 ministři zahraničí Hans-Dietrich Genscher a Jiří Dienstbier.
FOTO PROFIMEDIA Česko-německá spolupráce na bourání plotů. Ten drátěný na hranicích společnými silami přestřihli v prosinci 1989 ministři zahraničí Hans-Dietrich Genscher a Jiří Dienstbier.
 ?? FOTO ČTK ?? První opravdu velká oficiální zahraniční návštěva: americký prezident George Herbert Walker Bush přijel v listopadu 1990.
FOTO ČTK První opravdu velká oficiální zahraniční návštěva: americký prezident George Herbert Walker Bush přijel v listopadu 1990.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia