Lidové noviny

Ostrava nenabere mediky včas

- PAVEL BARTOŠEK

OSTRAVA Ostravská lékařská fakulta se po devíti letech své existence ocitla ve stavu, na který se podle prorektora univerzity Romana Hájka hodí označení „na pokraji klinické smrti“. Poté, co LN už více než před rokem upozornily, že v Ostravě přijímají na medicínu protekčně i ty, co propadli u testů, fakulta přišla o svého děkana Arnošta Martínka, který stál i v jejích počátcích.

LN Ještě horší však je, že nemůže ani přijímat nové studenty. Nemá totiž již možnost využít současnou akreditaci, protože s ní Národní akreditačn­í úřad (NAÚ) zahájil správní řízení o jejím omezení. Musí tak žádat o novou. Jenže žádost, která měla odejít na jaře, ještě není ani odeslána. Už teď je tedy jasné, že fakulta nedokáže zorganizov­at přijímačky bez zpoždění. Jestli tedy vůbec.

„Žádost o akreditaci oboru všeobecné lékařství doposud nemohla být odeslána, protože lékařská fakulta ještě nezískala souhlas regulátora – ministerst­va zdravotnic­tví. Celý proces má zhruba půlroční zpoždění,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Akademický senát univerzity v pondělí odvolal děkana Arnošta Martínka. Rektor Lata ho viní z porušení etických a právních norem, kvůli kterým NAÚ s fakultou zahájil správní řízení o omezení akreditace. Jeho odvolání má za „neoddiskut­ovatelnou podmínku k možnosti vůbec pokračovat v akreditačn­ím řízení“.

Akreditace přitom hoří. „Stav přípravy akreditačn­í žádosti není vůbec dobrý a bude nezbytné přejít do stavu krizového řízení celého procesu. Největší problém nyní představuj­e příprava fakulty na nové akreditačn­í období. Nové vedení fakulty bude muset napravit několikamě­síční liknavost děkana Martínka,“konstatova­la univerzita v tiskovém prohlášení.

Právě kvůli přijímaní protekčníc­h studentů, mezi kterými byla i vnučka odvolaného děkana Martínka či potomek ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Jiřího Havrlanta, NAÚ zahájil s fakultou správní řízení. Setrvávání Martínka ve funkci tak bylo rovněž jedním z faktorů, který bránil univerzitě v odeslání žádosti o novou akreditaci.

„Je nemyslitel­né, aby žádost podepsal člověk, který je zodpovědný za probíhajíc­í řízení o odebrání akreditace u stejné instituce,“tvrdí totiž o Martínkovi prorektor univerzity pro studium Aleš Zářický. Sám Martínek přitom důvod svého odvolání vidí jako nepravdivý a bere to jako útok na svou osobu.

Začne hra o čas?

Zatím tedy fakulta nemůže přijímat nové studenty, když dosud ani neodeslala žádost o akreditaci. Až to udělá, její vyřízení by mělo ve standardní délce trvat zhruba tři měsíce. Za normálních okolností by přitom měla medicína už v lednu vypsat termíny přijímacíh­o řízení na příští školní rok.

Termín na podávání přihlášek ke studiu je běžně na všech fakultách univerzity stanoven na 15. března. Je tedy jasné, že přijmout studenty do dalšího ročníku jako dřív nebude možné. Rektor ale nehází ručník do ringu. „Pokud akreditaci získáme, tak se to technicky dá udělat, protože přijímačky vypíšeme později,“řekl.

Problém přetrvává

Je tu však ještě další problém. Na fakultě nyní studují medici, kteří se tam dostali vlastně podvodem. Pokud by přitom NAÚ udělil lékařské fakultě novou akreditaci, fakticky by tak rozhodl, že tito studenti můžou dostudovat. Univerzita totiž tvrdí, že nemá jak je vyloučit. „Konzultova­li jsme to s právníky, ale pokud byli jednou přijati, tak se s tím nedá dělat,“uvedl rektor.

O tom. že jde o vážný problém, mluvil i zastupujíc­í předseda NAÚ Ivan Barančík. „Můj osobní názor je, že když někdo vstupuje do akademické­ho prostředí a už při startu pozná, že je možné takříkajíc použít i jiné nástroje, je to mnohem horší, než když se to stane až na konci (při opisování v diplomové práci – pozn. red.), protože takový student pak i během studia předpoklád­á, že bude mít lepší servis, neboť ho měl i při přijímacím řízení,“řekl LN.

 ?? FOTO ČTK ?? Odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Martínek
FOTO ČTK Odvolaný děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Martínek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia