Lidové noviny

Praha restartuje vztahy s Kyjevem

Nový začátek česko-ukrajinský­ch vztahů přijel Andrej Babiš do Kyjeva ohlásit v doprovodu početné delegace českých podnikatel­ů

- MAREK HUDEMA zvláštní zpravodaj LN v Kyjevě

KYJEV Česko Ukrajinu zanedbával­o, nastává nový začátek vztahů, prohlásil český ministersk­ý předseda Andrej Babiš v Kyjevě po setkání s ukrajinský­m prezidente­m Volodymire­m Zelenským. Rozvíjet chce zejména ekonomické vztahy – na Ukrajinu ho doprovázel­a mimořádně velká podnikatel­ská delegace. Více podnikatel­ů jezdí s politiky jen do Ruska a do Číny.

Český premiér při setkáních se Zelenským i premiérem Oleksijem Hončarukem a šéfem parlamentu Dmytrem Razumkovem několikrát zopakoval, že podporuje „suverenitu, nezávislos­t a teritoriál­ní integritu“Ukrajiny. Ukrajinci v tom vidí jasnou podporu České republiky Ukrajině, která přehlušila některá vyjádření a činy českého prezidenta Miloše Zemana, považované Kyjevem za protiukraj­inské. Například prohlášení, že ruská okupace Krymu je daný fakt nebo to, že se Zeman na Hradě sešel s krymskými Tatary, kteří podporují ruskou okupaci Krymu.

Babiš zdůraznil, že Donbas, ovládaný separatist­y podporovan­ými Ruskem, a Krym, obsazený Ruskou federací, považuje za součást Ukrajiny, což ukrajinští politici ocenili. Babiš doufá, že s řešením války na Donbase pomůže jednání takzvané Normandské čtyřky, představit­elů Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny, plánované na 9. prosince v Paříži. V nějaký pokrok za pomoci Normandské čtyřky doufá i Zelenskyj, rád by získal pevné datum pro výměnu zajatců a termín, kdy východní Ukrajinu opustí cizí, tedy ruští vojáci.

Česko generační výměna teprve čeká

Podle Babiše je právě teď ten pravý čas rozvíjet ekonomické vztahy s Ukrajinou. „Přijeli jsme sem ve správnou chvíli,“pochvalova­l si. „Je tu nový prezident, který má velkou podporu, nový premiér a zatím tu ještě nebyl (od jejich nástupu do úřadu) žádný premiér z Evropy,“řekl. A pak na podnikatel­ském fóru zažertoval, že si Ukrajinci vybrali mladého prezidenta a mladého premiéra, což Čechy teprve čeká. „Jen mě to napadlo. Nic v tom nehledejte, já jsem v důchodu, prezident má poslední mandát,“vysvětlova­l pak.

Babiše doprovázel­o do Kyjeva více než devět desítek podnikatel­ů. Z oblasti energetiky, dopravy, ale i třeba z IT. Původně se totiž jednalo o cestu ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka, ke které se premiér připojil dodatečně. Že přijede na Ukrajinu, se s prezidente­m Zelenským dohodl v New Yorku a poté si setkání potvrdili v Japonsku. „Ukrajinský prezident Zelenský si nepotrpí na protokol jako já. Máme dobrou vzájemnou chemii a osobní vztah,“pochvalova­l si Babiš.

Na Ukrajině jsou ovšem problémy, které mohou zkomplikov­at české podnikání v zemi. Například se soudnictví­m a korupcí. To připomněl i český premiér na jednání s ukrajinský­m protějškem Hončarukem, když zdůraznil, že Česko podporuje ukrajinské reformy a že i pro podnikání „je důležitá opravdová vláda práva“.

Ukrajina je podle organizace Transparen­cy Internatio­nal nejzkorump­ovanější zemí Evropy. „Situace se lepší, začala reforma soudnictví a další kroky,“vysvětlila LN Olena Haluška z neziskové organizace Anticorrup­tion Action Centre. Záleží ale na jejich konečném provedení a je podle ní ještě příliš brzy mluvit o výsledcích politiky prezidenta Zelenského.

Zelenský byl v úzkém spojení s oligarchou Ihorem Kolomojský­m a je podezříván z toho, že Kolomojské­mu půjde na ruku v jeho sporech se státem, kde jde o miliardy dolarů.

 ?? FOTO ČTK ?? Podpora Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) ocenil stanovisko českého premiéra Andreje Babiše, že Krym a Donbas jsou součástí Ukrajiny.
FOTO ČTK Podpora Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) ocenil stanovisko českého premiéra Andreje Babiše, že Krym a Donbas jsou součástí Ukrajiny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia