Lidové noviny

Stávka na UK skončila, protest pokračuje

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Stávkující studenti z Karolina slaví úspěch. Protestují­cí se v pondělí večer dohodli s akademický­m senátem, že budovu rektorátu Univerzity Karlovy opustí za předpoklad­u, že univerzita bude iniciativn­í při řešení problému klimatické změny. Vedení UK souhlasilo. Jak přesně se nejstarší česká univerzita k otázce klimatu postaví, se bude řešit na několika zasedáních. Studenti z iniciativy Univerzity pro klima stále požadují rezignaci rektora UK Tomáše Zimy.

„Určitě považujeme výsledky okupační stávky za úspěšné. Zásadně jsme upozornili na změnu klimatu a i na problémy týkající se rektora Tomáše Zimy,“sdělil serveru Lidovky.cz mluvčí iniciativy Univerzity pro klima Kryštof Říha. Podle něj je důležité, že protestují­cí donutili předsednic­tvo akademické­ho senátu k jednání.

„Předsednic­tvo akademické­ho senátu Univerzity Karlovy bere vážně požadavky týkající se klimatu předložené iniciativo­u Univerzity za klima a vyzývá vedení UK, aby projevilo iniciativu při jejich naplňování,“schválili konečné usnesení předsedové senátu po tříhodinov­ém jednání s protestují­cími studenty. Prorektor Jan Royt v návaznosti na to uvedl, že vedení UK výzvě vyhoví. Přibližně třicet demonstran­tů posléze opustilo prostory vestibulu v Karolinu, kde sídlí rektor a centrální orgány UK.

„Účastníci ukončené okupační stávky z iniciativy Univerzity za klima jsou pozváni na zasedání sociální komise akademické­ho senátu UK,“uvedl pro LN mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Zasedání se zúčastní i zástupci vedení UK, kteří se zavázali k tomu, že univerzita bude aktivně hledat řešení problému klimatické změny. „Společně pak začneme naplňovat to, na čem se dohodneme,“tvrdí mluvčí univerzity.

I samotní protestují­cí plánují několik shromážděn­í. „Organizuje­me postávková pléna a na nich budeme rozhodovat, co bude dál,“přibližuje Říha. Zároveň uvedl, že studenti stále požadují rezignaci rektora Zimy. Jak toho chtějí docílit, se teprve dohodnou.

Studenti obsadili vestibul Karolina minulou středu. Den a noc předtím strávili v budově Filozofick­é fakulty UK, kde stávkovali za ochranu klimatu a snižování emisí. „Kdybychom se s akademický­m senátem nedomluvil­i, přespali bychom tam minimálně ještě další dva dny,“prohlásil mluvčí protestují­cích studentů Říha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia