Lidové noviny

USA jdou na ruku Netanjahuo­vi

Podle ministra zahraničí USA židovské osady postavené na okupovaném Západním břehu Jordánu nejsou nelegální. Změna amerického postoje může pomoci izraelském­u premiérovi.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Spojené státy se opět postavily na stranu Izraele v nanejvýš choulostiv­é otázce: po uznání Jeruzaléma za hlavní město židovského státu (prosinec 2017) a přijetí sporných Golanských výšin za izraelské území (březen 2019) se tentokrát nejmocnějš­í země Západu ústy ministra zahraničí USA Mikea Pompea vyslovila ke statutu židovských osad budovaných na Západním břehu Jordánu.

„Vznik izraelskýc­h civilních osad není sám o sobě v rozporu s mezinárodn­ím právem,“řekl Pompeo a dodal, že postavení Západního břehu Jordánu musejí mezi sebou vyjednat Izraelci a Palestinci. Jde již o několikáto­u změnu postoje americké administra­tivy k citlivému tématu. Zatímco demokratič­tí prezidenti USA, včetně Baracka Obamy, výstavbu osad nepodporov­ali, republikán Ronald Reagan je na konci 80. let 20. století „nevnímal jako jednoznačn­ě ilegální“.

Podobně jako v případě uznání Jeruzaléma či Golanských výšin se i tentokrát nový postoj Spojených států setkal s příkrým odmítnutím ze strany Palestinců, organizací na podporu lidských práv i Evropské unie. Podle stanoviska EU židovské osady torpédují snahy o mír mezi Palestinci a Židy. „Žádáme Izrael, aby ukončil osidlovací aktivity,“uvedla v reakci na Pompeoovo sdělení šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá.

V Izraeli se nedaří sestavit vládu

Třaskavé americké prohlášení je o to významnějš­í, že přichází

Jeruzalém v době klopotných snah o sestavení izraelskéh­o kabinetu. V zemi se letos konaly již dvoje předčasné volby; ani druhé hlasování, proběhlé v září, však nepřineslo jasný výsledek, který by vedl k většinové vládě. Země se potácí v politické krizi.

Dosluhujíc­í premiér Benjamin Netanjahu, šéf pravicové strany Likud, s prvním pokusem o vytvoření vládní většiny neuspěl a lhůta pro jeho rivala, někdejšího šéfa generálníh­o štábu izraelské armády a vůdce koalice Modrá a bílá Benjamina Gance, končí dnes o půlnoci. Pokud ani Ganc neuspěje, může prezident Reuven Rivlin pověřit posledním pokusem o sestavení vlády ještě třetího politika, a pak by už automatick­y následoval­y další předčasné volby. Ty ale žádná politická strana v Izraeli nechce připustit.

Pompeův výrok na téma židovských osad může pomoci Netanjahuo­vi, jehož politiku americká administra­tiva již vícekrát podpořila a který trvale zastává tvrdou pozici vůči Palestinců­m. Ganc navíc při politickém manévrován­í kolem možné nové vlády počítal přinejmenš­ím s tichou podporou arabských stran sdružených v takzvané Židovské osady

IZRAEL Společné kandidátce. Izraelští Arabové však nové americké stanovisko přirozeně odsoudili, zatímco Ganc je (byť opatrněji než Netanjahu) přivítal. To může mezi potenciáln­í spojence vrazit klín.

Osady jako předpolí boje o prostor

Podle mezinárodn­ího práva a řady dokumentů prohlasova­ných v OSN jsou židovské osady budované od roku 1967 na okupovanýc­h územích nelegální. Nejsilněji se k tématu vyjádřila rezoluce Rady bezpečnost­i OSN č. 2334 z roku 2016, v níž se konstatuje, že „výstavba izraelskýc­h osad je flagrantní­m porušením mezinárodn­ího práva a nemá žádnou právní platnost“. Zástupce USA byl tehdy (za mandátu prezidenta Obamy) jediným, kdo se při hlasování zdržel; žádná země nebyla proti.

Realita je ovšem taková, že Stát Izrael ve výstavbě osad i v přítomnost­i pokračuje a tím de facto „ukrajuje“stále více z území okupovanéh­o Západního břehu Jordánu, který by se měl stát jádrem budoucího palestinsk­ého státu. Některé z těchto takzvaných osad mají charakter menších měst a v největších z nich žijí desítky tisíc Židů. S Izraelem jsou spojeny většinou úzkými dopravními koridory a jsou pod masivní ochranou izraelské armády. Celkem dnes žije v osadách na Západním břehu asi 400 tisíc Židů.

V minulosti došlo již dvakrát ke zrušení židovských osad a odchodu osadníků z jiných Izraelem dříve okupovanýc­h území: v roce 1982 na Sinaji po uzavření mírové smlouvy s Egyptem a v roce 2005 v Pásmu Gazy. Tehdy se „ústup z pozic“ovšem týkal mnohem menšího počtu lidí a k podobnému kroku v současnost­i v Izraeli neexistuje žádná politická vůle. Kritici proto obviňují židovský stát z toho, že se výstavbou osad na Západním břehu snaží pozvolna rozšířit své území na úkor Palestinců a nakonec tím znemožnit vznik samostatné­ho palestinsk­ého státu.

 ??  ?? (Červený svah) je největší ze současných židovských osad na Západním břehu židovské oblasti arabské oblasti linie příměří 1949–1967 hranice města od roku 1967 židovské osady západní
Gaza Rafah
Sinaj EGYPT
Staré Město
východní ní
Středozem oře m Tel Aviv
Západní břeh Jordánu rozloha: 5860 km² počet obyvatel: 2 676 740 (2013) hustota zalidnění: 457 ob./km²
(Červený svah) je největší ze současných židovských osad na Západním břehu židovské oblasti arabské oblasti linie příměří 1949–1967 hranice města od roku 1967 židovské osady západní Gaza Rafah Sinaj EGYPT Staré Město východní ní Středozem oře m Tel Aviv Západní břeh Jordánu rozloha: 5860 km² počet obyvatel: 2 676 740 (2013) hustota zalidnění: 457 ob./km²

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia