Lidové noviny

Dál s Fideszem? Eurolidovc­i tápou

- ROBERT SCHUSTER

ZÁHŘEB/PRAHA V chorvatské metropoli dnes začíná dvoudenní kongres Evropské lidové strany (EPP). Sdružení křesťansko-demokratic­kých a lidových stran sice zůstalo po květnových volbách nejsilnějš­ím uskupením v Evropském parlamentu, přesto ale mělo jeho vedení ke spokojenos­ti daleko. Přišlo totiž o více než tři desítky poslanců, a to hlavně kvůli ztrátám členských stran v největších státech – Německu, Francii nebo Španělsku.

Naopak o něco lépe si vedly partnerské strany v některých nových členských státech EU, které rozšířily její řady v roce 2004. Symbolem tohoto posunu bude i plánovaná výměna v čele evropských lidovců, kdy po šesti letech vystřídá 72letého Francouze Josepha Daula Polák Donald Tusk.

Dvaašedesá­tiletý Tusk byl až dosud předsedou Evropské rady, a tím pádem i šéfem unijních summitů. Vedle končícího šéfa Komise Jeana-Clauda Junckera byl během uplynulých pěti let jednou z hlavních tváří osmadvacít­ky.

Od Tuska, jenž byl v letech 2007 až 2014 polským premiérem, se očekává, že otevře evropské lidovce novým tématům souvisejíc­ím například s bojem proti globálním klimatický­m změnám. EPP hodlá proto v Záhřebu schválit rezoluci s názvem „Vize EPP pro trvale udržitelno­u planetu“. Na rozdíl od evropských Zelených, jimž při posledních eurovolbác­h pomohla debata o klimatu vyvolaná mimo jiné i demonstrac­emi hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), chce být EPP vnímána jako „rozumná alternativ­a“. Proti globálnímu oteplování nechce bojovat zákazy a omezeními, ale naopak podporou technologi­ckých inovací a řešeními, jež by byly založeny na tržních principech.

Předpoklád­á se, že výměna v čele EPP se odrazí i ve způsobu jejího fungování. Jestliže Daul působil zejména v zákulisí a za hlavní úkol považoval udržet pohromadě heterogenn­í organizaci s 84 stranami ze 43 zemí, Tusk bude zřejmě víc vidět a nebude se vyhýbat ani konfliktům. A to nejenom s ostatními uskupeními, ale i směrem do vlastních řad.

Hned mezi jeho první úkoly bude patřit otázka dalšího členství maďarské vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Její zástupci budou v Záhřebu chybět, neboť v březnu bylo straně pozastaven­o členství kvůli agresivní předvolebn­í kampani, jež byla dle EPP urážlivá vůči šéfovi Komise Junckerovi.

Orbán se přitom dostal do sporu hlavně s šéfem lidoveckýc­h poslanců v europarlam­entu Manfredem Weberem. Ten jako volební lídr EPP usiloval o pozici v čele Komise, což se pak – i za Orbánova přičinění – nepovedlo.

Čekání na „radu moudrých“

Po volbách se ale začalo napětí mezi maďarskou členskou stranou a EPP uvolňovat. Orbán, který si pohrával s myšlenkou, že by jeho poslanci již nemuseli vstoupit do lidovecké frakce, nakonec své výhrůžky neuskutečn­il. A byly to i hlasy Fidesz, které pomohly začátkem července ke zvolení nové předsedkyn­ě Komise Ursuly von der Leyenové, na níž se jakožto budoucí šéfce nejdůležit­ější unijní instituce dohodli evropští premiéři.

Když v březnu vrcholila roztržka s maďarskou členskou stranou, ustavila EPP tříčlennou „radu moudrých“a zadala jí vypracovat zprávu, do jaké míry jsou postoje Fideszu ještě v souladu s hodnotami eurolidovc­ů. Členy grémia jsou bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, někdejší předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering z Německa a bývalý šéf Evropské rady, Belgičan Herman Van Rompuy. Očekávalo se, že hodnotící zprávu předloží nejpozději na sjezdu EPP v Záhřebu. Podle všeho k tomu ale nakonec nedojde – zřejmě i kvůli tomu, že oproti původnímu časovému plánu se zpozdí i nástup nové Evropské komise.

Již před sjezdem se objevily informace, že o další členství Fideszu nakonec rozhodne, jestli bude Orbán ochotný splnit tři podmínky: ubrat na kritice unijních institucí, odvolat plánovanou reformu správního soudnictví a ukončit snahy posunout EPP doprava směrem k populistům. První dva body už Orbán splnil, třetí zůstává otevřený.

Evropští lidovci chtějí být „zelenější“a reagovat tak na aktuální společensk­é debaty týkající se ochrany klimatu. Na jejich nového šéfa Donalda Tuska ale čeká i řešení otázky dalšího členství maďarské vládní strany Fidesz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia