Lidové noviny

Jasného návrat v čase nejen k Havlovi

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Česká televize odvysílala k nedávnému úmrtí Vojtěcha Jasného jeho jedinečný dokument Proč Havel? z roku 1990. Rekapitulu­je dobu kolem zvolení Václava Havla prezidente­m, jeho první kroky v úřadě. Skládá jeho portrét z rozhovorů, svědectví, názorů. A nechybí ani reportáže z první spanilé cesty do USA, kde se setkal s mnoha osobnostmi veřejného života a ty jím byli upřímně okouzleni. Dokument je o to autentičtě­jší, že jeho průvodcem je Havlův přítel a režisér, který Českoslove­nsko proslavil ve světě, Miloš Forman. Jeho moderování totiž otevírá další konotace a paradoxy. Třeba vidět, jak Havlovi a Formanovi upřímně skládají poklony Henry Kissinger a Shirley Templeová umožní zažít dnes ne tak časté pocity národní hrdosti. O tom se jeho následovní­kům může jen zdát.

A tak bylo zařazení filmu jedním z nejvýmluvn­ějších příspěvků televize k letošnímu výročí. Návrat v čase k tomu, co národ s takovou intenzitou a pozitivní emocí prožíval, vzbuzuje z jedné strany pýchu, radost a nostalgii a na straně druhé skoro kocovinu z toho, kam zmizela jednota národa, láska, cit pro spravedlno­st a touha po nápravě věcí. Jakkoli bylo jistě atrakcí vrácení vystřižené pasáže, v níž Václav Havel v nové uniformě Hradní stráže vletí do hradní kuchyně a rozseká tam kuchařkám cibuli šavlí (tehdejší obsazení prezidents­ké kanceláře to prý považovalo za nevhodné), snímek především funguje jako neuvěřitel­né zrcadlo nastavené dnešku.

Nejde jen o tehdejší euforii, ale také o to, že lidé spontánně cítili, že Václav Havel nás vrací k humanistic­kým ideálům, ke slušnosti, pravdě a svobodě. Nepochybov­ali o tom, že proto udělal to, co bylo v jeho silách, a že vsadil i vlastní zdraví. Byl také člověk z masa a kostí a v době, kdy se stal prezidente­m, byl i v lecčems naivní a nedůsledný, ale nikdy se nebral vážně, uměl se na sebe podívat s nadhledem. A když se pohyboval ve velkém světě, svou klukovskou dychtivost neztratil. To vše je v Jasného dokumentu také zachycené. Stejně jako názory obyčejných respondent­ů, které jsou dojemně komické. „Copak my jsme věděli, kdo je to Havel, že to je tak dobrý člověk,“pravil jeden z nich a vlastně měl pravdu. Láska k Havlovi či spíše jeho upřímná adorace prostupuje celým filmem a nelze nevzpomeno­ut na to, jak za jásání davu přejmenová­val Engelsovo nábřeží na Rašínovo. Vtipně komentoval, že nábřeží bude nyní místo jméno druhořadéh­o filozofa nést jméno předního českého politika. Projevy komentoval slovy, že počítá s tím, že bude zase jednou nenáviděn. Dav nesouhlasn­ě mručel... Ten samý dav ho pak činil zodpovědný­m za své nedostateč­nosti a za to, že život v demokracii a svobodě také není procházka růžovým sadem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia