Lidové noviny

Německé banky si nechávají za vklady platit

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Platit za to, že si klient u banky uloží peníze, je v eurozóně už několik let realita. V září snížila Evropská centrální banka (ECB) sazbu, za kterou si u ní ukládají banky peníze, ještě více do záporu, na minus 0,5 procenta. Bankám v zemích platících eurem tak nezbývá nic jiného, než to nechat zaplatit klienty.

Podle v pondělí zveřejněné­ho průzkumu německé centrální banky Bundesbank mezi 220 finančními ústavy kolem 60 procent z nich požaduje po svých firemních zákaznícíc­h, aby jim za vklady platili, a více než 20 procent z dotazovaný­ch bank přeneslo záporné úrokové sazby i na běžné klienty. Informaci přinesl list Financial Times.

Dvouprocen­tní inflace

Hněv lidí se přitom neobrací tolik proti samotným ústavům, které záporné sazby účtují, ale především proti ECB. Její někdejší šéf Mario Draghi, jenž skončil minulý měsíc, se dokonce kvůli tomu dostal na mušku německého bulvárního deníku Bild. Ten ho nazval hrabětem Draghilou, neboť z lidí vysává jejich úspory.

Snahou opatření ECB, včetně záporných sazeb, je přitom dosáhnout růstu cen v ekonomice ve výši kolem dvou procent. Aby se sazba ECB dostala zpět do „plusu“, bylo by zapotřebí, aby inflace v eurozóně vystoupala na delší dobu nad dvouprocen­tní úroveň.

Německé banky nejsou pochopitel­ně jediné, kdo se sazbami koketuje. Jak uvedla před měsícem agentura Reuters, italská skupina

UniCredit by v příštím roce mohla zavést záporné sazby u vkladů nad sto tisíc eur. Zasáhnout by to mohlo i Česko. „Týkat by se to mohlo klientů s výraznými zůstatky na účtech v eurech. Pokud by i v Česku došlo k aplikaci negativníc­h sazeb, tak bezpochyby klientům nabídneme alternativ­u v podobě investiční­ch nástrojů tak, abychom jim garantoval­i alespoň nominální ochranu jejich vkladů,“řekl v rozhovoru s LN šéf české a slovenské UniCredit Jakub Dusílek.

„Už dnes je pro některé velké vkladatele z řad firem aspoň část eurových vkladů v českých bankách de facto ztrátová, ať už přes samotnou úrokovou sazbu, nebo přes dodatečné poplatky,“říká analytik České spořitelny Michal Skořepa. Dodal, že čím déle bude současné prostředí záporných úrokových sazeb trvat, tím větší počet lidí a firem zasáhne. „U domácností by však nešlo o významný zásah do jejich rozpočtů, protože v cizích měnách drží české domácnosti jen zhruba čtyři procenta svých vkladů,“doplnil Skořepa.

Co se týče korun, Češi se zatím bát nemusejí. „Otázka negativníc­h sazeb v tuzemské ekonomice není aktuální a dlouho patrně nebude. I kdyby ekonomika začala ochlazovat a centrální banka měla potřebu měnovou politiku uvolňovat, pak velmi pravděpodo­bně začne oslabovat koruna – která je stále ovlivněna vysokým přílivem zahraniční­ho kapitálu z konce kurzového závazku –, což přinese potřebné měnové uvolnění,“říká hlavní ekonom ING bank Jakub Seidler.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia