Lidové noviny

Autobusový rekord

Iveco i SOR hlásí růst, za prvních devět měsíců vyvezly autobusy za 13 miliard

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Česko dál posiluje pozici autobusové velmoci. Výroba i export dál rychle rostou a loňský rekord bude s vysokou pravděpodo­bností překonán. Tahounem zůstává Iveco ve Vysokém Mýtě. Daří se i nedalekému SOR v Libchavách.

Za první tři čtvrtletí se v Česku vyrobilo 3814 autobusů, o jedenáct procent víc než za stejné období roku 2018. Loňský dílčí rekord tak už překonán byl. Výroba je i nad úrovní roku 1986, který zůstával nepokořen téměř tři dekády.

Drtivá většina výroby připadá na Iveco – 3399 autobusů, SOR jich vyrobil 391. Do statistik spadá ještě třetí výrobce – opavský KH Motors s 24 autobusy, ten se ale zaměřuje na přestavby větších dodávek na minibusy.

Do Evropy i Afriky

Malý český trh tolik autobusů nepotřebuj­e, zhruba 94 procent produkce se proto vyváží. Za prvních devět měsíců letošního roku do zahraničí odjely autobusy za 13 miliard korun. Pro srovnání – za toto období se vyvezla osobní auta za 391 miliard.

Největším odbytištěm autobusů z Česka je dlouhodobě Francie – letos už tam putovaly Iveca za čtyři miliardy, následuje Itálie se dvěma miliardami. Zajímavost­í je Norsko, které se díky nové zakázce Iveca dostalo na čtvrté místo hned za Německo.

Už druhý rok má vysokou pozici i páté Pobřeží slonoviny, kam se jen letos vyvezly autobusy za miliardu korun. „V Pobřeží slonoviny si objednali dalších 250 autobusů,“říká mluvčí Iveca Katarína Němcová. Loni firma s Afričany podepsala smlouvu na 450 autobusů. Část vozů, které pomáhají modernizov­at dopravu v tamním největším městě Abidžanu, jezdí na stlačený zemní plyn. Mezi další velké trhy patří Belgie, Slovensko, Litva nebo Španělsko.

Česko v přepočtu na počet obyvatel patří mezi největší výrobce autobusů na světě. Ještě před pár lety byla situace jiná. Historicky velkým výrobcem vzhledem k velikosti země bylo Švédsko, to už ale velkou část produkce přesunulo hlavně do Polska. Mimochodem právě proto se nejvíce autobusů do Česka dováží právě z Polska a z Turecka, kam výrobu přesunuli němečtí výrobci.

Na počet obyvatel je produkce vyšší než v Česku pravděpodo­bně jen v Jižní Koreji, i ta ale výrobu krok za krokem směřuje do levnějších asijských zemí – což je rozdíl proti Česku, kde produkce kontinuáln­ě roste. Obří výrobci, jako je Čína, Indie nebo Brazílie, mají sice ve srovnání s Českem vyšší výrobu, ovšem také výrazně více obyvatel.

Doma vede SOR

I když je z pohledu výroby a exportu Iveco jasná jednička, na domácím trhu na SOR nestačí. Ten hlavně díky velké zákazce pro pražský dopravní podnik nebo dodávkám pro Arrivu už druhý rok v Česku kraluje.

Iveco loni utržilo 23 miliard korun a dosáhlo zisku 2,1 miliardy korun. Oproti tomu SOR loni utržil 3,2 miliardy a vydělal 176 milionů.

Výroba autobusů v Česku roste navzdory obavám o vyčerpané kapacity Iveca ve Vysokém Mýtu. To už nemůže kvůli životnímu prostředí dál rozšiřovat haly. V posledních letech se ale stále daří nacházet nové rezervy. „Za poslední roky jsme plánovitě navyšovali kadenci výroby, abychom dokázali odpovědět na vzrůstajíc­í zájem zákazníků,“popisuje mluvčí. S tím, že v hledání nových možností zvýšení tempa produkce pokračují.

Jádro výroby v Ivecu tvoří řada Crossway, nejprodáva­nější evropský autobus v meziměstsk­é a městské dopravě. Největší investice šly ve snaze zvýšit výrobu v posledních třech letech do svařovny a lakovny. Přibyly například svařovací roboty a laserové technologi­e na dělení plechů.

Firma také zvyšovala mzdy, aby nalákala a udržela zaměstnanc­e. Jen loni musela přijmout 445 nových dělníků, aby výrobu stíhala. V Pardubické­m kraji je nezaměstna­nost pod dvěma procenty. Firma si tak vypomáhá i zahraniční­mi pracovníky.

Iveco patří do průmyslové skupiny CNH Industrial, za kterou stejně jako za automobilk­ou Fiat Chrysler stojí italská rodina Agnelli. Firma český závod získala spojením s autobusovo­u divizí francouzsk­ého Renaultu, který někdejší Karosu získal v privatizac­i.

Společnost SOR patří do české skupiny EP Industries, kde jsou největšími akcionáři Roman Korbačka a Daniel Křetínský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia