Lidové noviny

Metro bez strojvůdce dostalo zelenou

-

PRAHA Na připravova­né pražské lince metra D budou moci jezdit automatizo­vané vlaky bez strojvůdce. Zajišťuje to návrh vyhlášky, kterou včera schválilo ministerst­vo dopravy.

V současnost­i se na části připravova­ného metra uskutečňuj­e geologický průzkum, do konce roku chce Praha požádat o stavební povolení. Vyhláška navazuje na už schválenou změnu zákona o drahách, ve které je možnost metra bez strojvedou­cího zahrnuta. Vyhláška se konkrétně věnuje stavebnímu a technickém­u řádu drah a podle ministerst­va dopravy umožňuje plně automatizo­vané metro, a to zejména pro připravova­nou linku D v Praze.

Návrh se mimo jiné věnuje bezpečnost­i cestujícíc­h při automatick­ém provozu. Ta je v něm řešena speciálním oddělením nástupiště od kolejiště nástupištn­í stěnou s automatick­y otevíraným­i dveřmi, které budou fungovat zároveň s dveřmi metra. „Praha tak bude moci použít podobné systémy, které fungují u metra bez strojvůdce v Paříži, Norimberku, Barceloně nebo Budapešti,“podotkla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková.

Vyhláška by měla také zajistit, aby veškerá elektrická zařízení v metru, osvětlení či podmínky pro napájecí a napěťové soustavy byly v souladu se stávajícím­i technickým­i normami.

Návrh nyní směřuje do meziresort­ního připomínko­vého řízení, pak na Legislativ­ní radu vlády a po zapracován­í připomínek ho dostane k podpisu ministr dopravy.

Provoz bez strojvedou­cího podle náměstka pražského primátora Adama Scheinherr­a (Praha sobě) zajišťuje lepší bezpečnost i větší pravidelno­st a nenese nové personální nároky. V budoucnu by mohly soupravy bez strojvedou­cích jezdit také na trasách A a C.

Praha zahájila letos v červnu na Pankráci geologický průzkum nutný pro výstavbu trasy D. Dokončen by měl být do léta 2021.V první fázi vznikne trasa mezi Pankrácí a Novými Dvory a pokračovat bude do Depa Písnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia