Lidové noviny

Rostou? Rostou!

Prezidents­ká soutěž už zná svého favorita

- Petr Kamberský

Tripartita se dnes neshodla na zvýšení minimální mzdy pro příští rok, o růstu proto rozhodne vláda. A tak již příští středu bude asi jasno, zda minimální mzda poroste o 1600 korun, jak chtějí odbory, nebo jen o 700, jak si přejí zaměstnava­telé. Podle všeho to bude veliká krvavá řež.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová bude s nejvyšší pravděpodo­bností chtít zvednout minimální mzdu maximálně, naproti tomu premiér Andrej Babiš bude podle všeho chtít úplně to samé. Obě partaje cílí na stejné voliče, a tak můžeme předpoklád­at, že výsledek bude vycházet na ruku spíš odborům než firmám. Vítěz celého klání je tedy dopředu jasný: nejvyšší odborový předák Josef Středula.

To je muž, jemuž se podařilo neuvěřitel­né: ještě v červenci 2013 byla minimální mzda 8500 korun. Poroste-li nejnižší výplata podle odborů, dosáhne 15 000 – nárůst o 76 procent za pouhých šest let! A ekonomika to ustojí: už teď je mnohem více volných míst než lidí ochotných pracovat, tak k žádnému učebnicové­mu zvedání nezaměstna­nosti nedojde.

Říká-li prezident Miloš Zeman, že by na Hradě jako svého nástupce rád viděl Josefa Středulu, je to z jeho strany dost možná pokus o polibek smrti: snaží se jej u svých odpůrců předem zdiskredit­ovat. O tom, že Středula má našlápnuto vysoko, píšeme v těchto novinách dlouho. Všichni dosavadní odboroví předáci totiž byli zčásti komunisté a zčásti arogantní prominenti. Středula není ani jedno, komunismus pomáhal demontovat a rozumí makroekono­mickým datům, není arogantní a hlavně má skutečné výsledky: mnohem vyšší platy, nejen tu minimální mzdu. Příští prezidents­ký závod má (dnes) svého favorita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia