Lidové noviny

Muž na nesprávném místě

-

Na úvod malá hádanka: Co spojuje Miloše Zemana a Mirka Topolánka, Andreje Babiše a Janu Černochovo­u, Pavla Šafra a Patrika Nachera? Odpověď není těžká: Tito političtí rivalové na život a na smrt si oblíbili ředitele odboru pro válečné veterány ministerst­va obrany, plukovníka Eduarda Stehlíka. Muže, kterého do jedné funkce – radního Ústavu pro studium totalitníc­h režimů – nominovali nejprve lidovci a pak hnutí ANO. Ještě na počátku týdne mu vedení resortu nechtělo prodloužit kontrakt, protože jeho funkční místo měl od ledna zaujmout civilista. Když ho ale podpořil premiér, ministr obrany ucukl a raději změní systematiz­aci, aby populární vojenský historik mohl zůstat.

Čím historik v uniformě všechny ty politiky tak oslnil, je velká záhada. Odborně nijak nevyčnívá, těžko hledat nějakého kolegu, který by ho považoval za lídra oboru. Nikdy nevydal nic převratnéh­o, jeho práce jsou spíše propagační než vědecké. Je velmi konfliktní: se zlou odešel z Vojenského historické­ho ústavu a později i z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů. Tam se pak vrátil jako člen a předseda jeho rady – a v této funkci pak loni podal trestní oznámení směřující na ředitele ústavu. (Policie ho již více než rok „prověřuje“, ale vše nasvědčuje tomu, že šlo o čistou účelovku.)

Do čela odboru pro válečné veterány ministerst­va obrany se dostal díky politické podpoře lidovců a lobbingu Konfederac­e politickýc­h vězňů, které se pak snažil jít na ruku. Zpolitizov­al vydávání osvědčení účastníků odboje a odporu proti komunismu: v několika případech nařídil osvědčení udělit, i když historik a právník odboru zastávali opačný názor. Pochybení konstatova­la i inspekce ministra. Celá tato agenda, kterou se zabývá 20 z 50 pracovníků Stehlíkova odboru, je navíc dost nesmyslná: z 201 žádostí, které na ministerst­vo letos přišly, jich 105 podala občanská sdružení, v nichž figurují pracovníci odboru, jejich příbuzní či známí. Zákon toto úřednické perpetuum mobile umožňuje.

O tisíce novodobých veteránů se stará z padesáti lidí odboru jen pět. A nestará se příliš dobře. Například před čtyřmi lety rozesílal plukovník Stehlík vojenským důchodcům k významným životním jubileím „dárkové balíčky“, které svým složením – masové konzervy, paštiky, vitamin C – připomínal­y spíše humanitárn­í pomoc. Několik obdarovaný­ch vytočily tak, že je ministerst­vu poslali zpět.

Odborně nijak nevyčnívá, těžko hledat nějakého kolegu, který by ho považoval za lídra oboru. Nikdy nevydal nic převratnéh­o, jeho práce jsou spíše propagační než vědecké.

Plukovník Stehlík tvrdí a jeho příznivci po něm opakují, že ředitelem odboru pro válečné veterány musí být voják, protože jinak by ho vysloužilc­i a zahraniční partneři nepovažova­li za sobě rovného. Je to účelový nesmysl: Za posledních 20 let se v čele tohoto odboru vystřídalo pět lidí, z čehož jen dva byli vojáci. Generál Josef Prokeš, který vedl odbor v letech 2004–2005, ho pak dále v letech 2005–2007 vedl jako občanský zaměstnane­c.

Plukovník Stehlík včera v rozhovoru v DVTV obvinil řadu konkrétníc­h lidí z ministerst­va obrany, že jej čtyři roky šikanují a je obětí bossingu. To je vážné obvinění, které by mělo být vyšetřeno. A pokud se náhodou zjistí, že jsou tato nařčení nepodložen­á, mělo by se ministerst­vo s panem plukovníke­m rozloučit bez ohledu na jeho politické konexe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia