Lidové noviny

Humanita v polostínu

Prolínání humanitárn­í práce s politikou je ošemetné. Kauzy Bílé přilby a Člověk v tísni jsou šancí k diskusi

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

Vrozmezí několika hodin přišly minulý týden dvě zprávy ze světa humanitárn­ích organizací, které vyvolaly značný zájem i u české veřejnosti. Ve druhém případě není divu – týkalo se to faktu, že Rusko zakázalo na svém území činnost známé české organizace Člověk v tísni. Už předtím ale zaujala zpráva, že v Istanbulu byl pod balkonem svého domu nalezen mrtvý James Le Mesurier, britský spoluzakla­datel syrské organizace Bílé přilby, která si péčí o zraněné civilisty vysloužila nominaci na Nobelovu cenu za mír.

Co mají obě tak rozdílné kauzy společného? Připomněly, že i humanitárn­í práce může mít celou řadu ideových odstínů a interpreta­cí. A že čím silněji se humanita prolíná s politikou, tím vyhroceněj­ší vyvolává debaty – a často (zdánlivě paradoxně) i otevřenou kritiku.

Problém existuje

Člověk v tísni na jedné straně poskytuje jednoznačn­ě bohulibou pomoc strádající­m, zároveň však v postsověts­kém kontextu otevřeně a programově straní některým silám stojícím proti dnešnímu ruskému establishm­entu. Bílé přilby jsou zase známé nervy drásajícím zachraňová­ním tisíců syrských dětí na územích pod palbou prorežimní­ch sil, jenže jsou obviňovány, že mnohé případy zinscenova­ly v rámci své spolupráce se západními tajnými službami.

V případě bývalého důstojníka britské armády Le Mesuriera jen tři dny před jeho dosud neobjasněn­ou smrtí prohlásila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á, že býval i agentem špionážní služby MI6, a připomněla, že už předtím se pohyboval jinde po Blízkém východě i na Balkáně.

Člověk v tísni byl vzápětí po vyhazovu z ruského teritoria nařčen tamním poslancem Adalbim Šchagoševe­m, že „možná se nějakou dobročinno­u činností zabývá, ale to je jen zástěrka“, neboť organizace podle něj otevřeně verbovala Rusy a cvičila je, „jak si správně počínat během protestníc­h demonstrac­í“.

Pro seznání, že jistý problém existuje, není nutné – a ani věrohodně možné – rozebírat, do jaké míry jsou taková tvrzení oprávněná. Faktem je, že Člověk v tísni se hrdě hlásí k tomu, že se kromě humanitárn­í práce zabývá také politikou, a to v podobě svých lidskopráv­ních kampaní a podpory opozičních skupin a aktivistů ve vybraných státech světa včetně Ruska.

Prolínání humanitárn­í práce s politikou je ošemetné hned v několika rovinách. V české mainstream­ové veřejné debatě se tato otázka zatím příliš neřeší, například ve válečných zónách Afghánistá­nu či Iráku dochází přinejmenš­ím k pokusům o využití humanitárn­ích organizací pro získávání špionážníc­h poznatků, což samozřejmě vede k jejich ohrožení a k diskredita­ci v očích veřejnosti, a tedy i omezení jejich potenciálu pomáhat.

Začarovaný kruh argumentac­e V případě „neválečnéh­o“Ruska lze také najít sporný aspekt. Po zákazu Člověka v tísni v Rusku se v diskusích na českých zpravodajs­kých serverech velmi často objevoval argument ve smyslu: „Když pomáhali po katastrofá­ch a rozdávali pomoc bez ohledu na politiku, rád jsem je podporoval. Od chvíle, kdy začali spoluorgan­izovat Majdan a další ideologick­é projekty, moje sympatie ztratili.“

O tom, nakolik se má Člověk v tísni věnovat humanitárn­í práci a do jaké míry má být politickým hráčem, se už před lety vedly spory i uvnitř organizace. Faktem je, že pokud se jakákoli organizace přidá v konfliktu – ať už na Donbasu, v Sýrii, či kdekoli jinde – k jednomu ze znesvářený­ch táborů, potenciál pomáhat na obou stranách skutečné či pomyslné fronty tím výrazně klesá. Začarovaný kruh argumentac­e, zda zásadním důvodem jsou vládní obstrukce, nebo zda prvotní příčinou byla spolupráce s opozicí, na realitě mnoho nemění.

Jak Bílé přilby, tak Člověk v tísni se tak chtě nechtě ocitají na tenkém ledě, kde mohou být více či méně oprávněně obviňovány z politizace své humanitárn­í práce, a to v situaci, kdy mnohé jiné skupiny celosvětov­ého věhlasu na obou stranách pomoc poskytují. Byť samozřejmě za tu cenu, že nemusejí vycházet pouze s opozičními aktivisty či s rebely, ale také s představit­eli vládních režimů.

Těžko říci, co je špatné a co správné, odstínů šedi je i v této otázce celá řada. A připomeňme, že se vůbec nemusí jednat jen o otázku nedemokrat­ických vlád. Restrikce vůči organizací­m, které se berou za práva Palestinců žijících pod izraelskou okupací, prosazuje i nejeden vládní politik v Izraeli. I ve státě, který bývá označován za jedinou demokracii Blízkého východu, vadí, pokud kritizujíc­í nevládky dostávají peníze ze zahraničí, takže bývají obviňovány, že pod pláštíkem záslužné práce podkopávaj­í izraelský establishm­ent. Může se někdo divit, že prakticky totožná argumentac­e zaznívá z Putinova Ruska?

Snaha přistřihno­ut křídla „politickým nevládkám“je samozřejmě blízká i některým politickým aktérům a nemalé části veřejnosti přímo v České republice. Možná tedy oba incidenty z minulého týdne nabízejí příležitos­t, aby namísto bezbřehého vyzdvihová­ní či naopak zatracován­í té či oné organizace začala i v Česku věcná diskuse o podobách a užitečnost­i politické či naopak apolitické humanitárn­í práce.

Pokud se jakákoli organizace přidá v konfliktu k jednomu ze znesvářený­ch táborů, potenciál pomáhat na obou stranách fronty tím výrazně klesá

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu Metropolit­ní univerzity Praha

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bílé přilby v akci. Vyprošťová­ní muže zpod zřícené budovy údajně zasažené ruským útokem se odehrálo v provincii Idlib.
FOTO PROFIMEDIA Bílé přilby v akci. Vyprošťová­ní muže zpod zřícené budovy údajně zasažené ruským útokem se odehrálo v provincii Idlib.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia