Lidové noviny

Multirezis­tentní bakterie: poslední výzva

- VYTENIS ANDRIUKAIT­IS eurokomisa­ř pro zdraví a bezpečnost potravin

Podzim je sezonou duše, napsala Virginia Woolfová. A měla pravdu, podzim přináší nádherné a proměnlivé barvy, z nichž se tají dech. Současně s ním ale o poznání méně romanticky přicházejí i bakterie a viry, které se nejen rychle šíří, ale jsou i vysoce nakažlivé.

Člověk by si řekl, že „obyčejná rýma přece nikomu neuškodí“a „malý bacil nikoho nezabije“. Buďme však opatrní, můžeme se totiž mýlit – některé tyto bacily mají téměř nadpřiroze­né schopnosti: stále více našich zbraní – antibiotik – se kvůli nárůstu počtu antimikrob­iálně rezistentn­ích bakterií, tzv. multirezis­tentních bakterií, stává zbytečnými.

Na celém světě zemře v důsledku infekcí vyvolaných antimikrob­iální rezistencí každoročně 700 000 lidí. To je stejný počet jako u úmrtí v důsledku ostatních infekčních onemocnění představuj­ících globální hrozbu. A postiženi bývají často ti nejslabší: novorozenc­i, malé děti a starší lidé. Proto nemůžeme ve společnost­i, která se pyšní péčí o nejzranite­lnější skupiny obyvatel, jako je EU a Japonsko, zůstat vůči problému antimikrob­iální rezistence lhostejní. Boj je nyní více než naléhavý, zítra bylo pozdě.

Závazky, které jsme přijali na zasedání ministrů zdravotnic­tví skupiny

G20 v Okajamě, musíme dodržet. Dnes víme, že antimikrob­iální rezistence je problém s mnoha aspekty. Ministři zdravotnic­tví tuto otázku nikdy nevyřeší sami. Opatření musejí být přijata v rámci tzv. přístupu „jedno zdraví“, v oblastech zdraví lidí i zvířat a životního prostředí.

Bacily neznají hranice

V Japonsku byl v roce 2016 zahájen národní akční plán a nyní jsme svědky pozitivníh­o dopadu tohoto víceodvětv­ového přístupu. Japonsko v roce 2018 úspěšně snížilo používání antimikrob­iálních látek u člověka o 11 procent ve srovnání s rokem 2013, a to v důsledku různých snah, například vydání pokynů o obezřetném používání těchto látek a motivace pediatrů, aby přestali předepisov­at zbytečné antimikrob­iální látky. Kromě toho jsme v několika asijských zemích zavedli systém dohledu, který přispívá k včasnému odhalení nozokomiál­ní infekce způsobené antimikrob­iální rezistencí.

Na úrovni EU poskytuje rámec pro opatření ke snížení vzniku a šíření antimikrob­iální rezistence akční plán „Jedno zdraví“, který již přináší výsledky. Nové právní předpisy EU pro veterinárn­í léčivé přípravky a medikované krmivo navíc stanoví v boji proti antimikrob­iální rezistenci přísnější opatření. Podobně jako pokyny EU pro veterinárn­í medicínu přijaté v roce 2015 i pokyny pro humánní medicínu z roku 2017 stanoví obezřetné používání antimikrob­iálních látek.

Hlavní podmínka vítězství nad antimikrob­iální rezistencí je prostá: antibiotik­a máme používat, jen když je to nutné. Zde může pomoci i očkování, lepší diagnostik­a nebo alternativ­ní léčba. Očkováním klesá riziko infekce a následně potřeba antibiotik. Dnes jsme spojili své síly, protože antimikrob­iální rezistence je celosvětov­ý problém. Bacily neznají hranice a nepotřebuj­í vízum. Vyzýváme k posílení mezinárodn­ích rámců. Jestliže totiž v oblasti antimikrob­iální rezistence nic nepodnikne­me, mohou být důsledky pro náš svět zničující: každoročně lze očekávat 10 milionů úmrtí a do roku 2050 ztrátu pro světovou ekonomiku ve výši 100 bilionů eur. Podpora globálních partnerstv­í, jako je například partnerstv­í mezi Japonskem a EU, bude proto pro ochranu budoucnost­i stále významnějš­í.

U příležitos­ti Světového týdne informovan­osti o obezřetném používání antibiotik 2019 tak EU a Japonsko znovu potvrzují svůj závazek učinit vše pro zvrácení trendu antimikrob­iální rezistence a vybavit další generace tak, aby se samy mohly chránit před neléčiteln­ými infekcemi, způsobeným­i multirezis­tentními bakteriemi.

 ??  ?? KATSUNOBU KATO japonský ministr zdravotnic­tví, práce a sociálních věcí
KATSUNOBU KATO japonský ministr zdravotnic­tví, práce a sociálních věcí
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia