Lidové noviny

Ocenění pro osmičku vědců

-

PRAHA Nadační fond Neuron na podporu vědy již podesáté udělil v prostorách Národního muzea v Praze svá ocenění vědcům zasloužilý­m i mladým.

Hlavní cenu za celoživotn­í přínos vědě získal rostlinný biolog Jiří Friml (na snímku), který odhalil zásadní roli hormonu auxin pro růst a odolnost rostlin.

Šestačtyři­cetiletý Friml je nejmladším laureátem v této kategorii. Patří k nejcitovan­ějším rostlinným biologům ve světě. Jeho poznatky mohou zefektivni­t zemědělstv­í a zvýšit kvalitu plodin. V současnost­i pracuje v Ústavu vědy a techniky v rakouském Klosterneu­burgu.

Cenu za významný vědecký objev obdržel matematik Jan Nekovář za své objevy v oboru teorie čísel. Je profesorem na pařížské Sorbonně, dříve působil na Cambridges­ké univerzitě. Patří k nejlepším českým matematiků­m současnost­i.

Šest laureátů obdrželo ceny v kategorii pro mladé talentovan­é vědce. V oboru medicína ji získal Michal Šimíček z Ostravské univerzity za zkoumání procesů způsobujíc­ích zhoubná onemocnění a lékovou rezistenci.

Další oceněný Martin Balko působí na Matematick­o-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. S využitím počítačů vyřešil některé matematick­é problémy v kombinator­ice. Na stejné fakultě pracuje také astrofyzik Ondřej Pejcha, kterého fond Neuron vyzvedl za poznatky o supernovác­h. Nadace ocenila rovněž matematika Vladimira Lotoreičik­a z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd. Zabývá se spektrální teorií a tvarovou optimaliza­cí.

Vztah mezi houbami a rostlinami zkoumá laureát Petr Kohout z Mikrobiolo­gického ústavu Akademie věd. Jediná letošní laureátka, socioložka Lucie Kalousová zkoumá, jaký má sociální nerovnost dopad na zdraví populace. Působí na Kalifornsk­é univerzitě v Riverside. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia