Lidové noviny

O první dražby byl enormní zájem

- PŘEMYSL HOUDA

Sametovou revolucí to celé jen začalo. Po prvním (lyrickém) nadšení, jež bylo korunováno přesvědčiv­ou volební porážkou KSČ a úspěchem Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí v roce 1990, bylo třeba, aby zvítězivší revolucion­áři obrátili svůj zrak k poněkud prozaičtěj­ším problémům. Například k tomu, jak konkrétně transformo­vat centrálně plánovanou ekonomiku do podoby tržní, tedy do podoby kompatibil­ní s ekonomikam­i zemí nalézající­ch se na západ od českoslove­nských hranic.

My se tu nebudeme zabývat nejrůznějš­ími spory, jež se o českou privatizač­ní cestu vedly už tenkrát (a vedou se dosud), povšimneme si – a to jen velice okrajově – pouze (zcela výběrově) jednoho drobného a tehdy a ani dnes v podstatě nezpochybň­ovaného privatizač­ního postupu, jemuž se říká „malá privatizac­e“.

K první veřejné aukci (touto formou se v malé privatizac­i postupoval­o) došlo na pražském magistrátě dne 26. ledna 1991. Nových vlastníků se tehdy dočkala například prodejna ovoce a zeleniny v Koněvově ulici nebo samoobsluh­a na Zbraslavi. Zrod malého českého živnostník­a tak byl

Na snímku z června 1991 probíhá již stá pražská aukce v rámci malé privatizac­e. FOTO

ČTK

odstartová­n. Aukcemi si stát do konce roku 1993 přišel na více než 31 miliard korun a noví nabyvatelé se mohli radovat z více než dvaceti tisíc podnikatel­ských jednotek. Mimochodem: výsledky prvních dražeb výrazně překonaly veškerá očekávání. Prakticky o všechny nabízené majetky lidé projevili enormní zájem a často byly vydraženy za částky několikaná­sobně

převyšujíc­í vyvolávací ceny, několikrát byla dokonce překonána částka jednoho milionu korun. Jinými slovy, často se stalo, že vydražený majetek ceně, za niž byl vydražen, neodpovída­l ani v nejmenším. Lidé se ale na kapitalism­us těšili a kapitalism­us se těšil na ně.

Autor je spolupraco­vníkem LN

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia