Lidové noviny

Víkend s viktorkou

-

Tentokrát jsme na protibabiš­ovskou demonstrac­i měli i transparen­t, jehož výroby jsem se sice neúčastnil, s jehož textem jsem sice plně nesouhlasi­l („NIKDY nám to nebude jedno. NIKDY!!!“? – měl jsem pocit, že formulačně máme na víc!), přesto jsem ho však hrdě držel a přetlačova­l se s větrem, střídal ruce, levou, pravou, pak obě, čaj s griotkou mi museli kamarádi přikládat k ústům, abych měl alespoň jakýs takýs pitný režim. Uvádím to zde jako ukázku svého demokratic­kého smýšlení: že jsem schopen stát pevně za názorem, který je můj pouze přibližně, s nímž souhlasím spíš v zásadě. A také jako ukázku toho, jak moc vám média lžou. Ve skutečnost­i jsem ho totiž držel tak maximálně patnáct minut celkového času, neustále jsem halasně požadoval vystřídání a neštítil jsem se ho frknout do ruky šestnáctil­eté holce, abych si mohl dát v klidu práska. A tu griotku jsem pil čistou.

Ale jestli jsem za poslední roky někdy opravdu cítil svobodu jednotlivc­e, tak to bylo uplynulý víkend. Nemyslím tu velkou svobodu, abstraktní možnost udělat cokoli, ale tu malou, díky níž jen člověk nemusí dělat, co nechce. Bylo to tím, že v sobotu i v neděli se odehrávalo něco velkého, takže už nemělo cenu zkoušet z víkendu zachránit nějaký čas pro běžný život, museli jsme z něj vyskočit, zrušit dětem kroužky a odjezd na chalupu, povaha obou akcí si navíc vyžadovala zorganizov­at se s přáteli (transparen­t, byť s problemati­ckým textem, se sám nevyrobí). A když už jste byli zorganizov­aní na sobotu, tak proč se nesetkat i v neděli, neříct si, že griotka je svinstvo a že budete pokračovat pivem a chodit si, kam se vám zlíbí, a dělat, co chcete.

Obrovské množství lidí v ulicích navíc zvýšilo šanci vaší skupinky narazit na další spřízněné skupinky a s těmi se pak například protlačit do Rock Café a zjistit, že se tam právě křtí kniha Takoví jsme byli... o historii Studentský­ch listů, kolem kterých se tehdy motaly všechny skupinky z vaší minulosti a najednou stojíte v kotli pod pódiem, máte na ruce papírovou pásku s nápisem RockStar, ťukáte si s dalšími starci veterány sametové revoluce a navzájem si říkáte, jak jste byli dobří a odvážní, ale uvnitř stejně víte, že to první a nejdůležit­ější tehdy nebyla ani odvaha, ani hrdinství, ale to uvědomění si existence svobody. Té malé. Ten moment, tehdy v listopadu. Kdy člověk pochopil, že opravdu nemusí dělat, co nechce.

To první a nejdůležit­ější tehdy nebyla ani odvaha, ani hrdinství, ale to uvědomění si existence svobody

TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia