Lidové noviny

Obří zakázka: pět letišť za čtyři roky

Frýdecko-místecká firma Transcon zmodernizu­je terminály v západoafri­ckém Senegalu za 3,8 miliardy korun

- MIROSLAV PETR VOJTĚCH WOLF

PRAHA/DAKAR Do konce příštího roku projde rekonstruk­cí českých firem první letiště v Senegalu, zbylá čtyři do čtyř let. Počítá s tím jeden z největších českých kontraktů v Africe, který s pomocí peněz od státem vlastněné České exportní banky (ČEB) a od Komerční banky (KB) uzavřela včera jako generální kontraktor frýdecko-místecká společnost Transcon Electronic Systems.

Jak pro LN uvedl její obchodní ředitel pro Asii, Afriku a Ameriku Ilja Mazánek, zhruba 15 procenty z celkové investice 151 milionů eur (zhruba 3,8 miliardy korun) se podílí senegalský stát, zbytek tvoří úvěry od zmíněných dvou českých finančních ústavů.

„Pevně věřím, že během prosince zahájíme práce. A záleží nám na tom, abychom první letiště odevzdali do konce příštího roku,“uvedl Mazánek.

V první fázi dvě letiště

„Česká exportní banka a Komerční banka v pátek podepsaly smlouvu o financován­í jednoho z vůbec největších českých projektů v subsaharsk­é Africe. V této fázi projektu se jedná o rekonstruk­ci dvou z celkem pěti letišť. Na to banky poskytují financován­í v objemu zhruba 53 milionů eur, poměrem půl na půl,“řekl generální ředitel České exportní banky Jaroslav Výborný.

Transcon jako výrobce elektronic­kých zařízení, řídících systémů i celých letišť sestavenýc­h

Celková výše investice z kontejnero­vých částí má pod sebou zhruba dvacítku dalších subdodavat­elů z Česka, Evropy i Senegalu. Objednavat­elem a smluvní stranou celého kontraktu je senegalské ministerst­vo turistiky a letecké dopravy.

Projekt se uskuteční unikátním modulárním řešením, které umožňuje jednotlivé prvky v podstatě na místě smontovat jako stavebnici. Transcon jako hlavní výrobce, exportér a generální dodavatel odebírá některé z produktů a služeb od řady českých výrobců – subdodavat­elů.

Rekonstruo­vaná letiště mají být zařazena do kategorie mezinárodn­ě-regionální­ch, která zajistí dopravní spojení s řadou zemí západní Afriky, ale ve dvou případech i z Evropy. A to s využitím letadel, jako je Airbus A320 a Boeing B737. Nejmenší z letišť pojme na půl milionů cestujícíc­h a největší téměř milion ročně.

Počítá se také, že pětice modernizov­aných letišť zaměstná desítky lidí. Zejména vysoce kvalifikov­aných a specializo­vaných funkcí, včetně dispečerů, techniků nebo pracovníků při odbavení.

Transcon, jehož výrobky je vybaveno více než 200 vojenských a civilních letišť a heliportů po celém světě, není v Africe nováčkem. Firma už v minulosti vybudovala letiště v Libyi, Jihoafrick­é republice a Egyptě.

Ani pro Českou exportní banku se nejedná o první počin na tamním kontinentu. V současné době ČEB financuje v Africe například vývoz dvou stovek malotrakto­rů a další zemědělské techniky za deset milionů eur do Ghany.

Exportní banka ponovu

Projekt přichází v době, kdy vláda chystá zásadní změnu ve fungování ČEB. V pondělí by se měl kabinet zabývat návrhem, podle kterého by se z ČEB stala dcera stoprocent­ně vlastněná Exportní garanční a pojišťovac­í společnost­í (EGAP).

„Dosáhneme tím struktury řízení, kdy bude podpora projektů řízena z jednoho místa. Dalším krokem v budoucnu může být jejich sloučení,“řekl LN náměstek ministryně financí pro majetek státu Ondřej Landa.

Financován­í úvěrů by pak mělo sloužit jen v projektech, do kterých nechce či nemůže jít komerční finanční ústav.

Podle některých informací by se mohlo jednat například o financován­í zbrojních obchodů, investic do leteckého byznysu nebo vojenského speciálníh­o materiálu.

Primární snahou je, aby exportní financován­í poskytoval­y komerční banky. Státní banka by sloužila jen pro výjimečné typy úvěrů. „Jednoduše řečeno, nechceme, aby ČEB soutěžila s komerčními bankami,“říká náměstek Landa.

 ??  ?? Ilustrační foto Shuttersto­ck
Ilustrační foto Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia