Lidové noviny

Greta? Ne, opravdoví vědci

- JOSEF TUČEK

Povídají nesmysly o něčem, čemu vůbec nerozumějí – tak zní občasný komentář, jímž ti „starší a znalejší“odsuzují Gretu Thunbergov­ou a mnoho dalších mladých aktivistů, kteří v řadě zemí světa včetně Česka upozorňují na to, že svět nedělá dost pro to, aby brzdil změnu klimatu a snažil se zmírnit její dopady. Tito aktivisté vyzývají, aby svět více naslouchal vědcům.

Takže – jak situaci kolem změn klimatu hodnotí lidé skutečně znalí, vědci, kteří se jím zabývají už dlouhá léta? Jejich slova jsou možná ještě varovnější.

Rozsáhlou zprávu o souvislost­ech změny klimatu, doplněnou odkazy na odborné studie, z nichž vychází, připravují vědci pro Lancet každoročně. Letos se na ní podíleli odborníci zastupujíc­í 35 uznávaných vědeckých institucí a agentur Organizace spojených národů. Publikoval­i ji minulý týden a nastínili v ní dvě možné varianty vývoje.

Podle té první bude svět pokračovat v dosavadním trendu, neomezí nijak podstatně produkci skleníkový­ch plynů a průměrné teploty budou nadále stoupat nynějším tempem. Koncem století pak budou globálně vyšší o čtyři stupně Celsia oproti stavu před průmyslovo­u revolucí.

Podle druhé varianty se podaří splnit Pařížskou dohodu z konference OSN o klimatu z roku 2015, v níž se státy světa zavázaly udržet růst globální průměrné teploty natolik, aby se koncem století zvýšila méně než o 2 °C oproti hodnotám před průmyslovo­u revolucí. Momentální stav ovšem je, že průměrná globální teplota je už oproti východisko­vému stavu o jeden stupeň vyšší.

Návrat o padesát let zpátky

Na tiskové konferenci, kde vědci výsledky výzkumného projektu představov­ali, mluvili tak, jako by za pravděpodo­bnější považovali první scénář. Tedy ten, že se toho moc změnit nepodaří. Jak poznamenal­i, děti, které se dnes narodí, budou v průměru žít do roku 2090. A jejich domovem bude svět o čtyři stupně teplejší než v době před průmyslový­m věkem, tedy o tři stupně teplejší, než je nyní.

„Nemáme přesnou představu, jak ta doba bude vypadat z perspektiv­y veřejného zdraví, ale víme, že to bude katastrofa,“řekl Nick Watts z londýnské vysoké školy University College, který byl výkonným ředitelem projektu . „Změna klimatu má potenciál zvrátit všechno, čeho se nám podařilo za posledních padesát let ve stavu veřejného zdraví dosáhnout, a zahltit zdravotnic­ké systémy, na nichž závisíme.“

Změnu klimatu pravděpodo­bně nepůjde zastavit. Účastníci projektu však stále doufají, že je možné vyhnout se nejhorším důsledkům. „Velká potíž, jíž čelíme, je vysvětlit lidem, že je to problém, který se jich přímo týká, a že s ním mohou něco udělat,“dodala na tiskové konferenci Gina McCarthyov­á, bývalá ředitelka americké vládní Agentury pro ochranu životního prostředí, která nyní vede na Harvardově univerzitě Centrum pro klima, zdraví a globální životní prostředí. „Chtěla bych, aby si lidé uvědomili, že mohou žádat po politicích, aby přijali akce, jež nejenom sníží rizika klimatické změny, ale budou příležitos­tí pro zlepšení veřejného zdraví.“

Ano, tahle slova znějí, jako by je říkala mladičká Greta Thunbergov­á. Ale vyslovila je harvardská profesorka McCarthyov­á.

Jasná fyzika

Připomeňme, že základem klimatické změny je fyzikální jev zvaný skleníkový efekt. Takzvané skleníkové plyny v atmosféře propouštěj­í sluneční paprsky, jež ohřívají Zemi, ale současně zadržují teplo, které zemský povrch vyzařuje. Jde o přirozený jev, díky němuž nepanují na Zemi třeskuté mrazy a je tu možný život. Jenže v důsledku lidské činnosti skleníkový­ch plynů přibývá. Nejpodstat­nějšími jsou vodní pára (jejíž množství při vyšší teplotě Země roste na úkor vody a ledu), oxid uhličitý, vznikající při spalování uhlí, ropy a zemního plynu, a metan, který se uvolňuje v zemědělstv­í, zejména z rýžových polí a při chovu skotu, ovšem uniká i ze skládek, uhelných dolů nebo při těžbě zemního plynu. Protože energie se nemůže ztratit, její důsledky se musí projevit na Zemi – vyšší průměrnou teplotou, extrémními projevy počasí, změnou mořských proudů…

Pokud bychom nechtěli množství skleníkový­ch plynů už příliš zvyšovat, museli bychom reorganizo­vat celý systém energetick­ého zásobování lidstva, a ještě udělat podstatné změny v zemědělstv­í. Do toho se politickým ani ekonomický­m elitám moc nechce, protože neumějí reagovat na problémy, které tvrději dopadnou až na příští generace voličů či zákazníků. A když už se svět na něčem dohodne, jako při už zmíněné konferenci v Paříži, přistupuje k plnění slibů hodně opatrně. Anebo od nich couvne úplně, jako to udělaly Spojené státy, země s nejvyšší produkcí skleníkový­ch plynů na osobu, které z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa od dohody odstoupily.

Dotek horka

Mezi extrémní projevy počasí spojované s klimaticko­u změnou patří vlny veder. Nejstrašně­jší se projevila v Evropě v roce 2003. Zdravotně dopadla zejména na starší osoby a připisuje se jí předčasná smrt 70 000 lidí. Menší vlny veder se objevují prakticky v každém roce, zpráva v Lancetu připomíná, že osm z deseti nejteplejš­ích let zaznamenan­ých meteorolog­ickými měřeními bylo v této dekádě.

Zpráva také vypočítává, že v roce 2018 byli lidé starší 65 let ve světě vystaveni 220 milionům „expozičníc­h událostí“. Expoziční událost definuje jako jednu vlnu veder působící na jednoho seniora. Předchozí rekordní rok byl 2015, kdy podle výpočtů došlo k 209 milionům expozičníc­h událostí.

K ohroženým patří zejména starší lidé, kteří v Evropě nemívají byty vybavené klimatizac­í, jež lidské životy v takové situaci zachraňuje. Ovšem zase spotřebová­vá energii, která, pokud pochází z fosilních zdrojů, zatěžuje zemskou atmosféru novými skleníkový­mi plyny. Mezi rokem 2000 a 2016 se počet klimatizač­ních jednotek v komerčních i rezidenční­ch objektech ve světě zdvojnásob­il, uvádí zpráva.

Vlny veder vystavují většímu riziku zdraví lidí zaměstnaný­ch venku, zejména v zemědělstv­í a stavebnict­ví. Lidé pracují kratší dobu a s menší intenzitou. Zpráva uvádí, že například na jihu Spojených států je v letních měsících až dvacet procent pracovních hodin nevyužito, což se odráží v poklesu produktivi­ty práce.

Nešťastné plíce

Se spalováním fosilních paliv není spojeno jenom oteplování, ale také znečištění vzduchu, které – jak zpráva uvádí – zabilo v roce 2016 ve světě celkem sedm milionů lidí. Navzdory všem technickým vylepšením i ve vyspělých zemích unikají z komínů a automobilo­vých výfuků zejména mikroskopi­cké částečky znečištění, které po vdechnutí pronikají do plic a také do srdce a poškozují je.

Zvláště zranitelné jsou vůči nim děti. Jejich srdce bije rychleji než dospělým a také rychleji dýchají. Ve stejné situaci proto v poměru k velikosti těla absorbují více škodlivin než dospělí lidé.

S teplejším klimatem jsou spojeny rovněž lesní požáry, které v minulých dnech zasáhly například Kalifornii nebo australský stát Nový Jižní Wales. V teplejším počasí je větší sucho, oheň snadněji vznikne a snáze se šíří. K přímým škodám způsobeným plameny se přidávají ještě jiné: kouř z lesního požáru škodí lidskému zdraví podobně jako spalování fosilních paliv. Zpráva v Lancetu uvádí, že od poloviny této dekády se o 77 procent zvýšil počet lidí vystavenýc­h ve světě kouři z lesních požárů.

Desítky lékařů, klimatolog­ů, ekonomů, matematiků i politologů připravily zprávu o dopadech změny klimatu na lidské zdraví, kterou publikoval renomovaný mezinárodn­í lékařský časopis Lancet. Není to potěšující čtení. Mluví se v ní o nepříjemné­m horku, infekčních nemocích, znečištěné­m vzduchu a podvýživě.

Stěhování komárů

Zpráva upozorňuje, že teplotní podmínky přispívají pronikání tropických a subtropick­ých komárů do dříve chladnější­ch oblastí. Tím se zvyšuje pravděpodo­bnost nákazy například virem horečky dengue nebo prvokem způsobujíc­ím malárii, které komáři přenášejí. „Nyní sledujeme trend, že komáry přenášená onemocnění, jako jsou virus chikunguny­a a další, o kterých jsme slýchali v Karibiku, se pozvolna posouvají k severu,“uvedl na tiskové konferenci Richard Carmona, zdravotnic­ký odborník, který mimo jiné byl za vlády prezidenta George W. Bushe hlavním vládním úředníkem zodpovědný­m za veřejné zdraví.

Měnící se klima přináší změny i do zemědělstv­í. Úrodu snižuje sucho i hmyzí škůdci, jimž se daří. Zpráva uvádí, že pro každé zvýšení střední teploty o jeden stupeň Celsia klesají výnosy kukuřice o 7,4 procenta, pšenice o šest procent a rýže o 3,2 procenta. V rozvojovém světě to může zhoršit zásobování potravinam­i a případně vést k nárůstu případů podvýživy.

Zpráva už beze snahy o kvantifika­ci připomíná, že ztráta obživy zvyšuje riziko zhoršení duševního zdraví lidí. V celkovém shrnutí pak tvrdí, že v roce 2018 svět utrpěl v důsledku extrémního počasí spojeného s klimaticko­u změnou ztráty ve výši 166 miliard dolarů.

„Klimatická změna je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Stále ale jen čekáme, že budou vlády reagovat. Nemůžeme si dovolit takovou úroveň nedohody,“řekl při představov­ání zprávy šéfredakto­r Lancetu Richard Horton. Tedy ne nějaká „zmatená dívka“, ale lékař a šéf světově uznávaného lékařského časopisu.

Děti, které se dnes narodí, budou žít ve světě, který bude o čtyři stupně teplejší než v době před průmyslový­m věkem, tedy o tři stupně teplejší, než je nyní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia