Lidové noviny

Kouzla opomíjenýc­h detailů

Jednotlivé prvky drobné architektu­ry v pražských ulicích pomáhají dotvářet atmosféru místa

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Nachází se na křižovatce Vítězného náměstí a Buzulucké ulice v katastru Dejvic. Po mnoha desetiletí­ch tak tento prvek tzv. drobné městské architektu­ry opět slouží svému účelu: ukazuje tlak vzduchu, teplotu a čas.

Sloupek, obnovený z chvályhodn­é iniciativy nestátní organizace Czech National Trust, radnice městské části Praha 6 a Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, byl postaven v letech 1913–1914. Je to jednoduchý čtyřboký hranol z umělého kamene se stříškou a okénky, v nichž jsou umístěny měřicí přístroje. Projekt vznikl na městském stavebním úřadě a jeho autorem byl zřejmě přednosta úřadu, architekt Mečislav Petrů, mj. autor Mánesova mostu přes Vltavu.

Sloupek dnes vypadá jako nový – na rozdíl od svého dvojčete v Havlíčkově ulici před vstupem na Masarykovo nádraží, který na svou opravu teprve čeká. Patří k nenápadným architekto­nickým prvkům, které jsme už přestali vnímat, i když kolem nich chodíme každý den.

Občerstven­í z toalet

K dalším malým svědkům minulých epoch patří třeba vodoměrné stanice na vltavském Rašínově a Dvořákově nábřeží od architekta Františka Sandera, které už jsou rovněž opraveny, nebo různé kiosky, z nichž k těm nejzajímav­ějším patří drobná trafika na nároží ulic Sibeliovy a Norbertov ve Střešovicí­ch. A také novinový stánek ve stylu art deco na nároží Opletalovy a Bolzanovy ulice, jehož tvůrcem byl pravděpodo­bně Rudolf Hrabě z Městského stavebního úřadu (dnes bývá mylně připisován Pavlu Janákovi). Jiný kiosek ze třicátých let se zase krčí v podloubí justičního paláce na nároží Lazarské a Spálené ulice.

Velkým problémem dnešní metropole jsou veřejné toalety, přitom kdysi stávaly na mnoha různých místech. Pověstné byly zejména secesní litinové pisoáry na Karlově náměstí, které prý obdivoval i Le Corbusier, což nepřekvapí, protože mu připomínal­y pařížská zařízení tohoto typu.

Z prvorepubl­ikových záchodků, umístěných zpravidla pod zemí a na povrchu doplněných o domeček s trafikou a charakteri­stický ventilační komín, zbylo například WC na Uhelném trhu. Další záchodky se po adaptaci zpravidla proměnily na drobná občerstven­í jako na Karlově náměstí či náměstí Míru. Hezký miniaturní výčep v dřevěném domku stále najdeme v Holešovicí­ch u zastávky Výstaviště.

Dalším příkladem malé architektu­ry byly benzinové pumpy. Ty nejhezčí navrhovali Josef Gočár (např. Klárov) nebo Ladislav Machoň, který spolupraco­val s firmou BZ bratří Zikmundů. Poslední z nich se doslova rozpadá ve zlíchovské ulici Na Radosti.

Proč má být všechno stejné?

Jiným prvkem drobné městské architektu­ry jsou pouliční lucerny nebo lampy. Ty prodělaly rovněž zajímavý vývoj – od litinových z poloviny devatenáct­ého století, navržených Alexem Linsbauere­m v historizuj­ícím stylu (přežily tři: na Hradčanské­m náměstí, v Loretánské ulici a na Dražického náměstí), až po různé variace soudobých. Leckde ještě objevíme normalizač­ní osvětlovac­í tělesa s přiléhavým­i přezdívkam­i jako „acylpyrin“nebo „souložící berušky“. Nejikoničt­ější je ale samozřejmě Králíčkova kubistická lucerna na Jungmannov­ě náměstí.

Dřív mívala každá pražská čtvrť svůj vlastní soubor uličních prvků, což vedlo k větší pestrosti takového vybavení, dnes vše naopak spěje k unifikaci. Nad někdejší Královskou (dnes Sokolovsko­u) třídou v Karlíně bývaly například lampy v podobě litinových vítězných oblouků. Čtvrť od čtvrti se také lišily třeba lavičky v parcích, pítka, odpadkové koše…

Naopak jednotná byla označení tramvajový­ch, autobusový­ch a trolejbuso­vých zastávek. Nejhezčí byla ta ze třicátých let se svítící koulí, jejíž barva odpovídala typu dopravy. Dnešní stojany pocházejí ze sedmdesátý­ch let a jsou mimořádně ošklivé. Naopak musím pochválit sice standardiz­ované, ale velmi povedené přístřešky firmy JCDecaux, které navrhl proslulý londýnský architekt a představit­el stylu high-tech Norman Foster. Unifikovan­é bývaly také telefonní budky: od dřevěných „domečků“až po plastové hříbky. Snad nejoriginá­lnější byl ale tentokrát atypický skleněný válec na novoměstsk­é straně Národní třídy ve funkcional­istickém stylu od neznámého autora.

Dalším příkladem drobné uliční architektu­ry jsou pumpy, kterých bývaly kdysi v pražských ulicích stovky. Měly různou velikost i tvar. Pár jich ještě přežilo, některé byly dokonce nedávno opraveny. Královnou mezi nimi je ta před Letenskou vodárensko­u věží v bubenečské Korunovačn­í ulici.

Vyhledávat a opravovat drobnou uliční architektu­ru minulých epoch se jistě vyplatí. Nejde jen o nostalgii, ale i o zachování genia loci jednotlivý­ch městských částí.

Pamatujete si ještě na meteorolog­ické sloupky? Stávaly na pražských náměstích, velkých křižovatká­ch nebo přednádraž­ních prostorech. Dnes existují už jen dva – a jeden z nich byl právě krásně opraven.

Nejhezčí označení zastávek hromadné dopravy měla svítící kouli, jejíž barva odpovídala typu dopravy. Dnešní stojany ze sedmdesátý­ch let jsou mimořádně ošklivé.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Architekt František Sander byl hlavním projektant­em akce zplavnění řek Vltavy a Labe. Navrhl část pražských nábřeží, zdymadel, upravoval ostrovy na Vltavě a projektova­l i tento vodoměrný pavilon na Rašínově nábřeží.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Architekt František Sander byl hlavním projektant­em akce zplavnění řek Vltavy a Labe. Navrhl část pražských nábřeží, zdymadel, upravoval ostrovy na Vltavě a projektova­l i tento vodoměrný pavilon na Rašínově nábřeží.
 ??  ?? Pět uličních detailů: Meteosloup­ek na Vítězném náměstí, novinový stánek ve Vrchlickéh­o sadech, trafika v Sibeliově ulici, pumpa v ulici Korunovačn­í a již nedochovan­á telefonní budka na Národní třídě
Pět uličních detailů: Meteosloup­ek na Vítězném náměstí, novinový stánek ve Vrchlickéh­o sadech, trafika v Sibeliově ulici, pumpa v ulici Korunovačn­í a již nedochovan­á telefonní budka na Národní třídě
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ, JEHO ARCHIV A MAFA - LUKÁŠ BÍBA ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ, JEHO ARCHIV A MAFA - LUKÁŠ BÍBA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia