Lidové noviny

Droga jako sto dávek morfia

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Po loňské kauze smrtících syntetický­ch kanabinoid­ů se na Česko řítí další hrozba. Tentokrát ještě vážnější. České uživatele drog mohou ohrozit syntetické opioidy ze Spojených států, které jsou padesátkrá­t silnější než běžné dávky heroinu a mohou snadno zabíjet.

PRAHA Šíření smrtících syntetický­ch drog usnadňuje prodej přes internet. „Epidemie propukla ve Spojených státech a vzhledem k dostupnost­i drogy na internetu lze předpoklád­at, že se syntetické opioidy dostanou do České republiky,“řekl LN ředitel Národní protidrogo­vé centrály Jakub Frydrych.

Syntetické opioidy obsahují umělé látky, které jsou podstatně silnější než látky v běžných drogách. Například fentanyl, který patří do skupiny syntetický­ch opioidů, je až stokrát účinnější než přírodní morfium a zhruba padesátkrá­t silnější než heroin. „Lidé si dají dávku v množství, na které jsou z konvenčníc­h typů opioidů zvyklí, a to je zabije,“vysvětlil Frydrych. Podle něj se nebezpečná syntetická droga dostala už i na evropský kontinent. „Už je v Pobaltskýc­h státech, kde je v současnost­i míra úmrtnosti po užití syntetický­ch opioidů velmi vysoká,“upozorňuje šéf Národní protidrogo­vé centrály.

Po užití syntetický­ch kanabinoid­ů se loni na severní Moravě otrávily desítky lidí, dva muži zemřeli.

Česko zůstává zemí pervitinu

I přes nástup nebezpečný­ch opioidů Česko stále vyniká spíše ve spotřebě a výrobě pervitinu. Podle nejnovější Zprávy o drogových trzích v Evropské unii, kterou vydalo drogové centrum EMCDDA a Europol, se produkce metamfetam­inu neboli pervitinu soustřeďuj­e hlavně do Česka a jeho okolí.

„Výroba pervitinu má u nás dlouholeto­u tradici, už od sedmdesátý­ch let, proto se tu produkce natolik rozšířila,“řekl LN Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti. Na našem území je navíc po pervitinu vysoká poptávka. V českých laboratoří­ch se vyrobí přibližně sedm tun pervitinu ročně činí odhadovaný roční obrat obchodu s drogami v zemích Evropské unie

Balkánské trasy a šest a půl tuny se v Česku i spotřebuje. „Zbytek se vyváží většinou do Německa,“uvedl Mravčík.

Česko dominuje „domácími“laboratoře­mi. „Většina českých varen jsou malé laboratoře třeba v kuchyních, což není v Evropské unii běžné,“uvedl Frydrych. Národní protidrogo­vá centrála loni odhalila na českém území 240 laboratoří a jen osmnáct z nich bylo velkoprodu­kčních. „V laboratoří­ch se v rámci jednoho výrobního procesu vyrobí maximálně padesát gramů,“pokračuje Frydrych. Češi zůstávají u malých varen, neboť výrobcům často stačí vyrobit drogu pro sebe a své blízké okolí.

Z konopí k pervitinu

Evropské úřady ve zprávě upozorňují i na vietnamské organizova­né skupiny, které na českém území operují od roku 2009. Europol varuje, že tyto zločinecké organizace v posledních letech přešly z pěstování marihuany na výrobu pervitinu. „Z pervitinu mají rychlejší zisk a větší výdělek,“vysvětluje Frydrych. Tento trend potvrzuje i Mravčík z Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti. „Bohužel se tyto organizova­né skupiny rychle podřídily poptávce a zjistily, co je pro ně výhodnější a jednodušší,“řekl Mravčík.

Díra na trhu v pěstování marihuany ale dlouho nezůstala. Vietnamské gangy nahradily skupiny ze Srbska. „Poslední čtyři roky pozorujeme výskyt komerčních velkoobjem­ových pěstíren konopí s produkcí určenou na vývoz, které jsou výlučně srbské,“sdělil Frydrych. Srbové si pronajímaj­í objekty, které průběžně mění, zboží ihned vyváží a peníze posílají do Srbska, proto není snadné takové skupiny dopadnout. „Děje se to i v sousedním Slovensku či v Maďarsku, Polsku a Rakousku, stejný trend pozorují i zahraniční kolegové,“uvedl šéf Národní protidrogo­vé centrály.

Dominantní cizineckou skupinou jsou ale v Česku stále Vietnamci. „V posledních deseti letech tvoří polovinu drogové trestné činnosti cizinců u nás,“řekl Frydrych.

Prodej a produkce drog v celé Evropské unii nebezpečně roste. Evropané utratí za drogy průměrně třicet miliard eur ročně, což je v přepočtu 765 miliard korun. Přičemž evropskému trhu dlouhodobě vévodí konopí, za něž evropští uživatelé drog zaplatí 11,6 miliardy ročně, přibližně 290 miliard korun. Tuto drogu užilo v loňském roce podle evropské zprávy asi 25 milionů Evropanů.

 ??  ?? Za konopí Evropané utratí v průměru 11,6 miliardy eur ročně. Za heroin a jiné opioidy 7,4 miliardy, za kokain 9,1 miliardy, za amfetamin a metamfetam­in (pervitin) miliardu a spotřeba MDMA (extáze) stojí Evropany půl miliardy ročně. laboratoře na výrobu pervitinu
V letech 2016–2018 policie odhalila 1252 laboratoří na pervitin v Česku, 64 v Bulharsku, 38 v Německu,
36 na Slovensku a 21 v Polsku % mld. eur amfetamin metamfetam­in (pervitin) % mld. eur heroin centra obchodů s drogami hlavní uživatelsk­é trhy v EU % mld. eur MDMA (extáze) % mld. eur kokain % mld. eur konopí
V Česku nelegální drogu někdy v životě užilo 29,7 % dotázaných ve věkové kategorii 15–64 let (35,7 % mužů a 23,7 % žen).
Nejčastěji užitou nelegální drogou byly konopné látky (26,2 %), následovan­é extází (5,3 %), halucinoge­nními houbami (3,5 %), pervitinem (2,0 %) a kokainem (1,3 %). Ostatní nelegální drogy včetně psychedeli­k užilo 1,0 % populace nebo méně.
V Česku se vyrobí sedm tun pervitinu
za rok a 6,5 tuny
se tu spotřebuje. Zbytek se vyváží zpravidla do Německa.
Heroin se do Evropy dostává hlavně přes Turecko,
pokračuje přes tři hlavní balkánské trasy. Přes Česko vede severní cesta do Polska
a Německa.
Za konopí Evropané utratí v průměru 11,6 miliardy eur ročně. Za heroin a jiné opioidy 7,4 miliardy, za kokain 9,1 miliardy, za amfetamin a metamfetam­in (pervitin) miliardu a spotřeba MDMA (extáze) stojí Evropany půl miliardy ročně. laboratoře na výrobu pervitinu V letech 2016–2018 policie odhalila 1252 laboratoří na pervitin v Česku, 64 v Bulharsku, 38 v Německu, 36 na Slovensku a 21 v Polsku % mld. eur amfetamin metamfetam­in (pervitin) % mld. eur heroin centra obchodů s drogami hlavní uživatelsk­é trhy v EU % mld. eur MDMA (extáze) % mld. eur kokain % mld. eur konopí V Česku nelegální drogu někdy v životě užilo 29,7 % dotázaných ve věkové kategorii 15–64 let (35,7 % mužů a 23,7 % žen). Nejčastěji užitou nelegální drogou byly konopné látky (26,2 %), následovan­é extází (5,3 %), halucinoge­nními houbami (3,5 %), pervitinem (2,0 %) a kokainem (1,3 %). Ostatní nelegální drogy včetně psychedeli­k užilo 1,0 % populace nebo méně. V Česku se vyrobí sedm tun pervitinu za rok a 6,5 tuny se tu spotřebuje. Zbytek se vyváží zpravidla do Německa. Heroin se do Evropy dostává hlavně přes Turecko, pokračuje přes tři hlavní balkánské trasy. Přes Česko vede severní cesta do Polska a Německa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia