Lidové noviny

Koaliční mzdový kompromis

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Takhle pozdě se o zvýšení minimální mzdy ještě nerozhodov­alo – koalice teprve včera vysoustruž­ila náročný kompromis mezi představam­i zaměstnava­telů a odborů i partají. Ministři zvýšení o 1250 korun, a to od ledna, schválí na jednání 9. prosince. Nové minimum bude 14,6 tisíce.

Odboráři žádali zvýšení o 1650 korun, zaměstnava­telské svazy se stejnou naléhavost­í zdůrazňova­ly, že to jde maximálně o sedm stovek, jestli se nemají firemní soukolí zadřít. Tripartita nebyla schopná dosáhnout dohody, pročež to zůstalo na vůli vlády, která zvolila středovou variantu. Tudíž zcela spokojen není nikdo.

„Představy odborů i zaměstnava­telů byly jiné. Myslím, že je to dobrý kompromis,“řekl po jednání koalice premiér Andrej Babiš (ANO). Po navýšení bude minimální mzda odpovídat přibližně 40 procentům průměrného výdělku a v poměru k mediánu – hodnotě očištěné o krajnosti příliš hubených i nezvykle tučných odměn – asi 60 procentům. Tím se, jak zdůraznil vicepremié­r Jan Hamáček (ČSSD), částka dostane nad hranici příjmové chudoby. „Není možné, aby se nevyplácel­o pracovat. Česká republika nemůže zůstat ostrůvkem levné práce,“řekl.

ČSSD v licitaci s ANO, jež mělo v původních pozicích blíž k optice zaměstnava­telů, argumentov­ala Polskem a Slovenskem. Tam se sice platí v eurech, ale při přepočtu bude tamní minimální mzda činit cirka 15 tisíc korun. Podle ČSSD není důvod, aby byli Češi oceňováni hůř.

Minima a záruky

Minimální mzda, stejně jako důchody, byly při přidávání v Česku dlouho opomíjené, především kvůli ekonomické krizi. Od nástupu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) až po tu nynější včetně se obě částky pravidelně zvedají. Nejnižší možná odměna za práci se zvyšovala naposledy v lednu a činí 13 350 korun. V republice ji pobírá asi 150 tisíc lidí, ale ledacos se od ní odvozuje, takže dopady navýšení jsou širší.

Jde především o takzvanou zaručenou mzdu, což je ohodnocení diferencov­ané podle složitosti, namáhavost­i a odpovědnos­ti odváděného výkonu, rozděluje se do osmi skupin. V první skupině, kam patří třeba uklízečky či poštovní doručovate­lé, se zaručená a minimální mzda rovnají. V osmé skupině ale musí jít alespoň o dvojnásobe­k – týká se to třeba makléřů nebo obchodních ředitelů.

Od minimální mzdy se odvíjí také výše základního zdravotníh­o pojistného, počítá se z ní i nárok na daňový bonus za dítě, protože náleží těm, kdo v daném roce vydělali aspoň její šestinásob­ek.

Zaměstnava­tele včerejší koaliční dohoda rozladila, je prý mimo realitu. „Minimální mzda roste výrazně rychleji než naše ekonomika, inflace i průměrná mzda. Pro firmy je takové zvyšování nebezpečné,“uvedla mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková.

Podle Hospodářsk­é komory ČR je cena nekvalifik­ované práce už zcela mimo reálnou tržní hodnotu. Zvýšení minimální mzdy se podle ní promítne v cenách pro zákazníky a v omezení investic do efektivněj­ší výroby, zvýší se tak inflace, bez investic neporoste produktivi­ta práce a řada firem bude v konečném důsledku muset propouštět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia