Lidové noviny

Povodí poslalo pomoc pro škeble

Na vypuštěném Orlíku pomáhalo Povodí Vltavy a dobrovolní­ci uvázlým mlžům. Zachránili na deset tisíc škeblí.

- ELIŠKA NOVÁ

OSLOV Stačí si stoupnout jen o pár centimetrů vedle a už vás zvodnělé bahno začne pohlcovat. Může

inzerce to trvat sotva vteřiny a jste po pás zapadlí v něčem, co už nechce pustit. Zachraňová­ní škeblí z vypuštěné vodní přehrady Orlík vyžaduje obezřetnos­t. Zkušení nicméně už vědí.

Voda v nádrži na jihu Čech je nižší o sedm a půl metru, než bývá jindy na podzim. Důvodem je rekonstruk­ce lodního výtahu. Upuštěná voda za sebou zanechala nejen stopy minulých časů, ale také spoustu živočichů, kteří se na změnu nebyli schopní připravit. Státní podnik Povodí Vltavy proto povolal svoje zaměstnanc­e, kteří dva týdny vytahovali z bahna škeble. „Voda klesá celý rok, většina škeblí se stáhne sama. Na mnoha místech jsme je viděli, ale nemohli jsme se k nim kvůli zvodnělému bahnu dostat. Teď už jsou pryč, aniž by je někdo sebral. Buď se zavrtaly, nebo se dostaly do vody,“vysvětluje Tomáš Morávek z Povodí. Osm chlapů se tak zaměřuje na místa, kde mají ještě pevnou půdu pod nohama a mlži by se odtud zároveň svépomocí dostávali těžko.

Osm hodin zmrzlých rukou Venku zasvítí sluníčko, takové štěstí ale sběrači nemívají. Jen o den dříve hustě pršelo a teploty klesaly až k nule. Osm hodin ponořování rukou do ledové hnědé kašovité hmoty tak není zrovna selanka. Dnes se sbírá na soutoku Otavy a Lomnice. Pracovníci Povodí přesně vědí, kam pro škebli sáhnout, v bahně jsou totiž vidět dírky po tom, co se zavrtaly. Dnes už odnášejí několikátý kyblík naplněný škeblemi. Dojdou s ním tam, kde je voda. Uvízlé škeble tak dostanou novou šanci přežít.

„Naši zaměstnanc­i přemístili víc než tři tisíce kusů mlžů několika druhů, přesný počet ale neznáme. Tuto práci dělali i ve svém volném čase a při teplotách někdy pod bodem mrazu, aby stihli co nejvíce ohrožených mlžů přemístit do vody,“říká mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Dodává, že kromě osmi pracovníků Povodí se na záchraně podílely desítky dobrovolní­ků z řad Českého svazu ochránců přírody, místních obyvatel, chatařů i náhodných návštěvník­ů. Ti všichni dohromady zachránili odhadem na deset tisíc mlžů.

I tak to státní podnik schytal. Někteří ochranáři si stěžovali, že vodu nechal odpustit příliš rychle. Záchranné akce nicméně provádí Povodí Vltavy dlouhodobě, nejen tady. Nezaměřuje se jen na mlže, ale i na další druhy živočichů, u kterých je to zrovna potřeba. „Dopředu je připravuje­me a organizuje­me ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody. V případě vodního díla Orlík jsme však výskyt mlžů neočekával­i i vzhledem ke zkušenoste­m při podobných poklesech hladin, které proběhly v minulosti,“vysvětluje Roldán.

Ve dveřích u Průšů

Škeble nejsou to jediné, co voda zakrývala. Téměř všude je na zemi něco k nalezení. Na rozdíl od mlžů jsou to však povětšinou věci, které sem rozhodně nepatří. Tady je vidět obal od chipsů, skoro nedotčený, jako by ho snad někdo zahodil teprve včera. Mimochodem, byly slaninové. Kousek dál leží bota. Ta naopak vypadá zašle a na nohu už by si ji rozhodně nikdo neobul. Sebrat by se dal červený malý kužel, patrně ze hry Kloboučku, hop!. Na dně ležel nespočet pneumatik.

Našly se ale i bizarnější věci. Kromě několika loděk také hausbót. Jeden den dokonce lidé volali policii, na dně ležely sudy, jen kousek od místa, kde se v roce 1995 vylovily sudy s mrtvolami uvnitř. Obava, že jde o pozůstatek orlických vražd, tak byla namístě. Naštěstí v nich pozůstatky těl neležely.

A k vidění je vlastně i krajina, kterou stavba přehrady nenávratně vymazala z mapy i se základy někdejších chalup. Můžete tak postát třeba mezi dveřmi na statku u Průšů a dívat se na Vltavu, která je prakticky zpátky ve svém korytu. Když se podíváte pozorněji, spatřit můžete i pozůstatky někdejší pece. Povodí však radí na taková místa nevstupova­t. „V obnažených březích nádrže nebo dokonce ve zbytcích bývalých staveb hrozí nebezpečí úrazu,“varuje Roldán.

Původní koryto Vltavy, stejně jako zbytky někdejšího života zůstanou odkryté až do příštího března. Pak se voda vrátí na svou obvyklou letní úroveň. Lodní výtah se sice bude modernizov­at až do roku 2022, další vypuštění nádrže však už kvůli němu nebude potřeba. I tak se Orlík znovu výrazně vypustí už brzy. V srpnu a září 2021 se na Orlíku bude stavět nový bezpečnost­ní přeliv, který zkrotí tisícileto­u vodu.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Spolu s dobrovolní­ky se Povodí Vltavy podařilo zachránit na deset tisíc mlžů. Někteří jsou chránění.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Spolu s dobrovolní­ky se Povodí Vltavy podařilo zachránit na deset tisíc mlžů. Někteří jsou chránění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia