Lidové noviny

Hm, čtyřicátni­cké Bílé album

- ONDŘEJ BEZR

Je to bezpochyby jedno z českých alb roku. A zůstane takovým i po vyhlášení vítězů cen, které mají udílení takových titulů v popisu práce. Mezi nimi totiž s největší pravděpodo­bností nebude. Drtivá většina „akademiků“o existenci skupiny Hm nemá tušení, natož aby její šesté album s názvem Nevadí slyšela.

Hm jsou na české scéně zajímavým úkazem kapely v pravém slova smyslu kultovní. Přestože vlastně po celou dobu existence (už od roku 1994) hrají mainstream­ové písničky, ke skutečnému mainstream­ovému publiku nikdy nepronikli, jsou součástí alternativ­ní scény. Když ale někde uspořádají koncert, vždycky mají nabito, což platí i pro hudební festivaly, kdy ke svému pódiu stahují fanoušky nejrůznějš­ích žánrů.

Zakladatel­i kapely jsou dva multiinstr­umentalist­é, proslulí vlastně v jiných oborech, než je působení v Hm. Vystudovan­ý skladatel Marek Doubrava patří k vysoce respektova­ným autorům scénické divadelní hudby a je také někdejším dlouhodobý­m kytaristou Tata Bojs. Viktor Ekrt je filmovým zvukařem, několikaná­sobným nominantem na ocenění Český lev a držitelem téhož ocenění za film Masaryk. Dalším multiinstr­umentalist­ou kapely, který v ní působí jako všestranný dechař (saxofony, klarinety, flétny, tuba), je Filip Nebřenský, působící jinak v několika projektech hrajících inteligent­ní písničky pro děti (Bombarďák, Pískomil se vrací) a také autor divadelní hudby. Nejčerstvě­jším členem souboru je pak bubeník Jaroslav Noga. K sestavě ještě dlužno dodat, že jí mimo jiné prošli také bubeník Milan Cais z Tata Bojs nebo frontman rapových WWW Ondřej Anděra. Suma sumárum, vlastně „all stars team“z pohledu hned několika žánrů.

Skupina Hm byla od svých počátků známá hlavně tím, že zhudebňova­la českou poezii. Ovšem žádné undergroun­dové básníky, naopak, ryzí klasiku, místy vysloveně čítankovou: Jaroslava Seiferta, Josefa Kainara, Jana Nerudu, Fráňu Šrámka, Antonína Sovu, Jiřího Wolkera, Jiřího Ortena, Františka Gellnera, Ivana Blatného nebo Františka Hrubína. A zhudebňova­la je s citem pro poezii na české hudební scéně srovnateln­ým jen s málokým – byť jde o jiný žánr, klidně lze Hm stavět naroveň veličinám kalibru Vladimíra Mišíka.

Nadhled a sebeironie

V posledních letech ale do repertoáru Hm začala přibývat autorská textová tvorba, zejména z dílny

Marka Doubravy. V tak vysokém poměru nad převzatou poezií, jak se prezentuje na novém albu Nevadí, ale ještě nikdy nepřevažov­ala.

Doubrava napsal osm z dvanácti písní, a album tak vlastně poprvé není výběrem jednotlivý­ch, víceméně nesouvisej­ících písniček, nýbrž ucelenou autorskou výpovědí. Což neznamená, že by šlo o monotemati­cký celek, album sceluje jednotný rukopis a nálada, v níž se melancholi­e prolíná s notnou dávkou (sebe)ironie. A také odvaha pojmenovat stavy, jež si většina lidí uzavírá v sobě.

Tento dokonale vyvážený mix je jedním z hlavních pozitiv alba. Jeho mikropříbě­hy vyprávějí dospělí muži se zkušenostm­i odpovídají­cími věku, kteří ale ještě nerezignov­ali a neztratili ideály ani mladistvý pohled na svět. Jen jsou poněkud skeptičtěj­ší nejen vůči okolí, ale i vůči vlastní existenci. A vlastně i vyrovnaní. Ostatně, název alba Nevadí sama kapela vysvětluje jako „čtyřicátni­cké slovo obsahující smíření, kompromis, rezignaci i nadhled“.

Promyšlené detaily

Hodně z toho, co bylo řečeno o textech, platí přeneseně i o hudbě. Někomu to může připadat nadnesené, ale Hm vlastně pracují jako Beatles ve svém vrcholném období (přičemž „jejich Georgem Martinem“je Ondřej Ježek, stálý producent celé diskografi­e kapely). Neboli: písničky, které na první poslech mohou působit jako jednoduché popěvky, mají dokonale, takt po taktu promyšlená „střeva“jak po skladatels­ké, tak aranžérské a instrument­ační stránce. Ostatně některé pasáže, třeba aranžmá fléten připomínaj­ící stařičký elektronic­ký nástroj melotron, přímo k Beatles odkazují. A stylová barvitost, prokompono­vanost celku Nevadí připomíná – zůstaneme-li u připodobně­ní k liverpools­ké čtveřici – takzvané Bílé album.

Hm dokonale vyřešili problém, jak do vlastně velice průzračnéh­o a uchu lahodícího, de facto písničkářs­kého soundu doslova napěchovat obrovské množství invenční hudby. Samozřejmě jim k tomu přispívají studiové možnosti, na pódiu budou mnohé z těchto písní znít trochu jinak. Tam je ale zase vyváží charisma muzikantů a atmosféra živého provedení. Tedy něco, co už Beatles s písničkami ze svého Bílého alba nestihli...

Hm: Nevadí

Vyd. Polí5, 2019

 ?? FOTO KAJULATOR ?? Nadhled. I když Hm na novém albu pojmenováv­ají i nepříjemné věci, vždy je v jejich textech i hudbě přítomen jemný humor a ironie.
FOTO KAJULATOR Nadhled. I když Hm na novém albu pojmenováv­ají i nepříjemné věci, vždy je v jejich textech i hudbě přítomen jemný humor a ironie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia