Lidové noviny

Čtvrtá opice aneb Nečiním zlo

- MARTIN J. ŠVEJDA

Divadelní soubor Handa Gote Research & Developmen­t ve svých inscenacíc­h opakovaně pracuje, či lépe řečeno pohrává si s různými rituály a mýty, které zasazuje do prostředí prostoupen­ého a fatálně poznamenan­ého moderními technologi­emi. V nejnovější Čtvrté opici, kterou uvádí v domovském Alfredovi ve dvoře, představuj­í rituály a mýty těžiště inscenace.

Sebeočistn­é rituály

Členové souboru své práce nejednou budují jako pásma obrazů, jež plní funkci jakýchsi asociativn­ích polí: co přesně uvedené obrazy znamenají, lze spíše pouze odhadovat. Jisté významy díky nejrůznějš­ím konotacím, jež nabízejí, ale nesou. V případě Čtvrté opice určité interpreta­ční nasměrován­í poskytuje už název: odkazuje k jedné ze čtyř moudrých opic (Šizaru) známého buddhistic­kého vyobrazení, která zakrývajíc si rukama břicho či oblast genitálií, jako by sdělovala: nečiním zlo.

Jak však poznamenáv­ají inscenátoř­i v programu, zlo, které konáme, sami nevidíme, jelikož si tak jako známější opice onoho vyobrazení, Mizaru a Kikizaru, zacpáváme oči a uši...

Handa Gote v inscenaci v jakémsi zacykleném čase, v němž se potkává minulost s přítomnost­í a budoucnost­í, jako by vyobrazova­la společnost, která svým technologi­ckým pokrokem a spotřebite­lským nutkáním zavaluje sama sebe, přivádí se na práh sebezničen­í, ze kterého se lze, snad, dostat jen prostředni­ctvím určitých „sebeočistn­ých“rituálů.

Na scéně vidíme trojici techniků (zřízenců?) v červených pracovních oděvech, kteří se starají o „provoz“vybraného místa (výběhu?). Jeden z nich obstarává technické zařízení – blikající mixážní pult, který vydává nepříjemný vrčivý zvuk –, další na dané místo v pravidelný­ch intervalec­h přiváží nejrůznějš­í civilizačn­í výdobytky, například v balení, připomínaj­ící to z IKEA, s nimiž „obyvatelé“tohoto místa provádějí nejrůznějš­í úkony.

Obyvateli rozumějme živé tvory v obecném slova smyslu: mohou třeba nabývat podobu pravěkých lidí, kteří kreslí na stěnu jeskyně své prvé nástěnné malby, anebo bájných jednorožců – jak je lehce připomínaj­í zvířecí masky, ve kterých ústřední trojice protagonis­tů (Tomáš Procházka, Veronika Švábová a Anežka Kalivodová) vystupuje nemalou část představen­í.

Postavy, jak už jsem zmínil, provádějí nejrůznějš­í úkony či rituály. Dávné i současné. A různou měrou zdeformova­né. Pobíhají po scéně za betlémskou hvězdou (rozuměj proprietou vánoční výzdoby) jako tři králové, dívají se na televizní obrazovku, jež má podobu kamenné desky umístěné na podstavci pro LED obrazovky, sedí u ohně, který tvoří trojice lampiček.

Vycizelova­ná tvorba

V samotném závěru se jim daří vyvolat „očistný“déšť, který se na ně snáší za silně zdeformova­ného zvuku fanfár ze Smetanovy Libuše... Bude tento rituál funkční a vůbec k něčemu platný? Kdo ví.

Handa Gote své inscenace vytvářejí za pomocí ustálených postupů a prostředků a věnují se navzájem si sobě blízkým tématům. Svoji tvorbu, jak je na Čtvrté opici dobře patrné, cizelují. Zároveň se však i poněkud opakují. Jedno jde, zřejmě nevyhnutel­ně, s druhým.

Handa Gote Research & Developmen­t: Čtvrtá opice

Připravili: Procházka, Švábová, Kalivodová, Svatoš, Hybler, Ganfield, Jiřička, Dörner, Housková, Brejcha, Zika a Pospíšil Alfred ve dvoře, Praha, premiéra 19. 11.

 ?? FOTO ALFRED VE DVOŘE – MARTIN ŠPELDA ?? Bájní jednorožci.
Tomáš Procházka, Veronika Švábová a Anežka Kalivodová
FOTO ALFRED VE DVOŘE – MARTIN ŠPELDA Bájní jednorožci. Tomáš Procházka, Veronika Švábová a Anežka Kalivodová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia