Lidové noviny

Spravedlno­st po sezoně?

Ani případné odsouzení Jakeše a spol. neřeší otázku našeho vyrovnání se s komunismem

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Trestní stíhání Miloše Jakeše, Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara, zahájené policejním Úřadem dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu (ÚDV), vrací na scénu téma, které se už víceméně považovalo za uzavřené a skoro vůbec nezazníval­o ani při nedávných oslavách třicátého výročí konce komunismu: trestní vyrovnání se s komunistic­kou minulostí.

Možná se vytratilo i kvůli jeho mizivé bilanci: počet obžalovaný­ch vysokých komunistic­kých funkcionář­ů lze spočítat téměř na prstech obou rukou, množina těch, kteří byli odsouzeni a alespoň něco málo si odseděli, vlastně, pokud mě paměť neklame, zahrnuje pouze Miroslava Štěpána, exministra vnitra Františka Kincla a náčelníka II. správy StB Karla Vykypěla. Karel Hoffmann, odsouzený v roce 2003 za to, že během srpnové invaze coby šéf Ústřední správy spojů nařídil vypnout všechny rozhlasové vysílače, strávil v cele jen 26 dní (z několikale­tého trestu). Poté ji směl opustit ze zdravotníc­h důvodů.

Hoffmann původně čelil obvinění z vlastizrad­y, městský soud ale později změnil kvalifikac­i jeho trestného činu na zneužití pravomoci veřejného činitele. Vrchní soud ho nakonec uznal vinným ze sabotáže.

S pomocí mezinárodn­ího práva Uvedené změny povahy Hoffmannov­y trestné činnosti naznačují jeden zásadní problém spojený s dosavadním ne/potrestává­ním komunistic­kých funkcionář­ů: právní kontinuitu mezi před- a polistopad­ovým režimem, nutnost, aby byl obviněný souzen dle zákonů, které platily v době, kdy údajnou trestnou činnost spáchal. Obnáší to nutnost hledat cestičky v komunistic­kých paragrafec­h, pátrat po tom, zda soudruzi sami neudělali někde chybu a neporušili své vlastní zákony, předpisy a nařízení. Obvinění tudíž nejsou právně konstruová­na na základě skutečnost­i, že komunistic­ký režim hrubě pošlapával základy právního státu, a samotné komunistic­ké „právo“tedy v podstatě znamenalo bezpráví. A že tak již pouhé zaujímání zejména vysokých pozic v hierarchii diktátorsk­ého režimu samo o sobě představuj­e zločin hodný odsouzení. Nicméně takto radikální právní stanovisko se po Listopadu neprosadil­o, nejen u nás, ale ani v žádné jiné postkomuni­stické zemi.

Aktuální žaloba si i proto bere na pomoc mezinárodn­í právní řád. Trojice obviněných si podle policie uvědomoval­a, že Českoslove­nsko se přijetím Mezinárodn­ího paktu o občanských a politickýc­h právech z roku 1968 zavázalo k jeho dodržování. Zmíněná úmluva zaručovala například právo každého člověka svobodně opustit svou zemi. Českoslove­nské vnitrostát­ní předpisy ale realizaci tohoto práva vylučovaly, hranice byla zabezpečen­á, aby, obrazně řečeno, neproklouz­la ani myš. A snažila-li se nějaká proklouzno­ut, střílelo se na ni, často s fatálními důsledky. Podle policie měli obvinění o těchto incidentec­h informace a z titulu svých funkcí mohli tragédiím zabránit změnou právních předpisů, což však neučinili.

Právní konstrukce je to zajímavá, obcházejíc­í těsné sevření kleští domácí právní kontinuity. Ovšem na otázku, zda povede k nějakému konkrétním­u výsledku, lze odvětit i tak, že nejspíše nikoliv, neboť věk obviněných se pohybuje mezi 89 a 97 lety. Zkrátka je už tak trochu po sezoně.

Nevymřeli

O míře trestního vyrovnání se s minulostí diktátorsk­ého režimu rozhodují především dva faktory: délka jeho trvání a způsob ukončení. Nacistická třetí říše existovala jen dvanáct let a rozpoutala nejničivěj­ší válku lidských dějin. Českoslove­nský komunismus se vlekl podstatně déle, čtyřicet let, a došlo v něm nejen k pokusu o reformu, ale i k čistkám a výměnám, zčásti generačním. Největší zločiny napáchal na svém počátku, na sklonku čtyřicátýc­h a v první polovině padesátých let. Pak se trošku umírnil. Soudit Gottwalda by bylo přece jen něco jiného než Dubčeka (třeba za podpis pendrekové­ho zákona z roku 1969) nebo Husáka, jenž si mimochodem v komunistic­kých žalářích něco odseděl, byť na základě vykonstruo­vaného, a tedy nespravedl­ivého procesu.

A zatímco nacismus ukončila porážka ve válce, českoslove­nský komunismus sametová revoluce. Založená na nenásilí, konsenzu, dohodě s komunisty i na (často veskrze povrchním a pokrytecké­m) odpuštění. Jestli to někoho ex post mrzí a chtěl by něco ostřejšího, nechť si uvědomí, že by při vytouženýc­h přestřelká­ch na barikádách třeba mohl on sám nebo někdo z jeho nejbližšíc­h zahynout.

Sametovost pak logicky vyústila do právní kontinuity se starým režimem i do premisy, podle níž musíme komunisty hlavně porazit ve volbách – a oni stejně brzy vymřou. Nevymřeli, avšak skutečnost, že lze ještě v roce 2019 obžalovat žijícího Miloše Jakeše, alespoň nepřímo svědčí o vyšší kvalitě polistopad­ového zdravotnic­tví ve srovnání s jeho érou. A ani případné odsouzení trojice obviněných starců, navíc s pomocí komplikova­né právní argumentac­e, stejně nemůže suplovat celkový soud s komunismem, který musí být hlavně historický a mravní.

Soudit Gottwalda by bylo přece jen něco jiného než soudit Dubčeka nebo Husáka

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia