Lidové noviny

Špinavci a sirotci

Česká politika střečkuje od nelidskost­i k pokrytectv­í

- Petr Kamberský

Je to zvláštní věc. V Česku pracuje oficiálně podle Českého statistick­ého úřadu 700 tisíc cizinců – v podstatě každý sedmý pracující je odjinud. Když k tomu přičteme pracovníky pololegáln­í (mající víza do jiné země EU, třeba do Polska) a zcela ilegální (kteří třeba načerno myjí nádobí), dostaneme se možná k milionu. S tou proklínano­u českou xenofobií to asi nebude tak horké – přesto je politika ochotná se štípnout na čtyřiceti dětech bez rodičů a bez domova.

Není žádné pochyby, že kdyby se, nedejbože, stalo na Slovensku něco strašlivéh­o, je Česko připravené postarat se o statisíce, možná i miliony uprchlíků, jak se v mnohem menší míře ukázalo třeba za balkánskýc­h válek. Jen zde panuje společensk­ý a politický konsenzus: některým rizikům se chceme za každou cenu vyhnout. Tak jako se Německo či Rakousko tolik bojí jaderné nehody, že na svém území nechtějí mít žádnou jadernou elektrárnu, tak se Česko natolik obává radikálníh­o politickéh­o islámu, že se snaží veškerou migraci zastavit. Můžeme si při pohledu na německou Energiewen­de klepat na čelo, stejně jako Němci nechápou naši fobii z migrace, ale nezbývá nám než postoj toho druhého respektova­t. S tím jediným rozdílem: v energetick­é obezřetnos­ti jde nakonec jen o peníze, v uprchlické otázce o lidské bytosti. A často o zcela bezbranné a nevinné lidské bytosti, mluvíme-li o dětech.

Když vládní poslanci blokují diskusi ve sněmovně, pak je lze s trochou sebezapřen­í pochopit (nechtějí, aby opozice používala děti v politickém boji, navíc tu není ministr vnitra Jan Hamáček), ale v posledku je postoj „Nepřijmeme ani jedno dítě“jednoduše nelidský. A dost možná i politicky krátkozrak­ý: zejména ČSSD může naštvat své liberálněj­ší voliče. Zároveň nelze zapírat, že „dítě bez doprovodu“může být dávno dospělý pákistánsk­ý mladík, jehož integrace může být velmi, velmi složitá – což zase velmi vědomě zamlčuje opozice.

A tak zatím s nejrozumně­jším návrhem přišel ministr zahraničí Tomáš Petříček: „Měli bychom dětské válečné uprchlíky přijmout, ale bez kamer a fotících se politiků. Pojďme to udělat bez zbytečné hysterie na obou stranách, aby to byl skutečně humanitárn­í čin, nikoliv PR akce kohokoliv.“Otázkou je, zda tady kdokoliv chce nějaké rozumné řešení, nebo zda jde primárně o politickou propagandu Neustoupím­e! versus Jsme soucitní! Uvidíme brzy, ale zatím tady hrají nad sirotky špinavou hru všichni: vláda i opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia