Lidové noviny

Pohlcení Facebookem

Česká firma boduje s virtuální realitou

- Luděk Vokáč

Virtuální realita měla být další úspěšnou továrnou na peníze. Jenže zatím jí to jde relativně pomalu a z VR se doposud nestala tak masová záležitost, jak mnozí doufali. I proto je aktuální český úspěch, kdy tuzemské studio vyvíjející hru Beat Saber koupil světový gigant Facebook, pro VR pozitivní signál. Facebook je tradičním propagátor­em virtuální reality, patří mu výrobce VR brýlí Oculus, a teď tedy firma vysílá signál, že tomuto oboru věří.

To by mohlo povzbudit i další obchody na tomto poli a možná i trochu zvednout obecnou vlnu zájmu o obor virtuální reality. Kdo ví, třeba právě tento impuls v Česku opět „nakopne“nějakou partu k tomu, že vymyslí něco podobně originální­ho a úspěšného, jako je Beat Saber.

Aby bylo jasno. Z českého pohledu a především z pohledu autorů hry jde o velký úspěch, ale na druhou stranu nic zvláštního. To se občas stává, že tu některý ze světových gigantů koupí větší či menší místní firmu s dobrým nápadem. Upřímně, i když je Beat Saber úspěšný, autoři nejspíš nemohli očekávat, že by se jim vlastními silami podařilo zařadit ke světovým herním gigantům. S podporou Facebooku se jim to, minimálně na poli VR, může vcelku snadno podařit.

Pro autory je to logický a pochopitel­ný krok, byť ho možná mnozí budou vnímat i tak, že v Česku pokračuje odliv kapitálu do zahraničí a českých projektů a firem tu je zoufale málo. Jenže tady to opravdu jinak nešlo, doma (a vlastně i v Evropě) totiž žádný gigant, který by celosvětov­ě šířil (nejen VR) zábavní obsah, nenajdeme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia