Lidové noviny

Armáda a sametová kocovina

Vymlátit z vojska rudé démony se podařilo až dlouho po Listopadu. I díky misím v konfliktní­ch oblastech světa

- TOMÁŠ VLACH redaktor LN

Zatímco česká společnost si svou sametovou revoluci prožila za několik dní listopadu 1989, ozbrojeným sborům trvalo vypořádání se s komunismem daleko déle, prakticky až do dneška. Platí to i o armádě, se dvěma sty tisíci příslušník­y, obrněnými transporté­ry a vrtulníky jediné síle, která byla schopná ovlivnit proces pádu komunismu v zemi a učinit ze sametové revoluce revoluci krvavou. Tak se to stalo v prosinci 1989 v Rumunsku, kde se vojsko zpočátku pokusilo nepokoje potlačit a vyžádalo si to kolem stovky obětí.

Ucelený a realitě odpovídají­cí obrázek listopadov­ých událostí ve vojsku poskytuje kniha Prokopa Tomka Českoslove­nská armáda v čase sametové revoluce. Armáda tehdy vypadala úplně jinak, rozdělená na dva početně zhruba stejné, mentálně ale zcela odlišné světy vojáků z povolání a v základní službě. Z první skupiny byly dvě třetiny v komunistic­ké straně, ze druhé pouhých pět procent. Profesioná­lní vojáci ale byli ti, kdo vydávali rozkazy, a odvedenci sloužící tehdy dva roky museli své velitele pod hrozbou trestů poslouchat.

Já sám jsem byl v roce 1989 posluchače­m Vysoké vojenské letecké školy (VVLŠ SNP) v Košicích a připravova­l se na budoucí roli vojáka z povolání – letce. Byla to profese vyžadující absolutní věrnost komunistic­kým idejím. Nešlo přitom o bojový zápal k zúčtování s imperialis­ty, ale věc daleko prozaičtěj­ší. Pilot totiž dostával do svých rukou letadlo, které bylo potenciáln­ím prostředke­m k úniku za železnou oponu a odpovídají­cí byla ideologick­á masáž. Například přes 80 procent pilotů bylo tehdy členy KSČ, zatímco třeba u velitelů rot či baterií to bylo 74 procent, čet 50 procent.

Rozstřílím­e je z vrtulníků Neustálé omílání marxistick­é ideologie, svazácké schůze, soudruhová­ní i vojenská kázeň v duchu Rudé armády přivedly člověka do stavu, kdy začínal věřit, že jediným správným světovým řádem a způsobem života je komunismus. Dokonce fandil esenbákům mlátícím demonstran­ty při Palachově týdnu a přál si být jedním z nich. Říká se tomu vymývání mozků a jde o důsledek systematic­kého čtyřiadvac­etihodinov­ého působení, který ale nezažívali jen letci, nýbrž každý člověk připravují­cí se na dráhu vojáka z povolání.

Průvodním znakem takové výchovy byl specifický žebříček hodnot, kdy nebylo až tak velikým hříchem se někde opít, nepřijít do práce, vymlátit výlohu či seřezat manželku, jako veřejně zapochybov­at o správnosti komunistic­kého učení. Navíc košická VVLŠ byla odkladiště­m starých struktur a vše tam šlo velmi ztuha. Přesto tu už v roce 1989 náznaky byly v podobě politruka, který místo marxistick­o-leninských žvástů začal vykládat – o Stalinovi a velkém teroru.

Dosáhl toho, že posluchače probudil ze spánku. Tání bylo viditelné i tady a s přednášejí­cími marxismu se už mohlo diskutovat, aniž by oponenta někdo udal. A když přišel náčelník katedry marxismu-leninismu vykládat o zahnívajíc­ím kapitalism­u, budoucí letečtí dispečeři (piloti by si to tehdy ještě nedovolili) se mu vysmáli.

Do tohoto stavu přišel listopad 1989, který armádu totálně dezoriento­val. Někteří ze starších studentů podporovan­í částí politruků dokonce vytvořili v noci z 25. na 26. listopadu stávkový výbor, jehož role ale byla velmi podivná a prakticky nic nevystávko­val. V té době také přišel kontroverz­ní rozkaz být v pohotovost­i, a tak jsme v duchu řešili dilema, zda jít mlátit demonstran­ty (samopaly jsme přidělené neměli), či obětovat budoucí leteckou kariéru. A většina lidí, hlavně zásluhou cílené vymývačky mozků, by volila první možnost.

Podle Tomka se ale se studenty vojenských škol při zásahu nepočítalo, špinavou práci měli vykonat vyčleněné prapory motostřele­ckých pluků z Loun a ze Znojma spolu s dalšími menšími skupinami. Tehdy ale nikdo z nás nevěděl, že ministr obrany generál Milán Václavík vymýšlí, jak demonstrac­e rozehnat vojskem, a že mu to nebude nic platné a komunismus se zhroutí.

Stesky po soudružské­m pozdravu

Václavíkov­o řešení ale mělo své fanoušky i v nižších patrech armády. Dobře známé jsou aktivity plukovníka Zdeňka Zbytka, dnes přítele prezidenta Miloše Zemana, tehdy velitele tankové divize, který deklaroval věrnost KSČ a volal po potrestání iniciátorů listopadov­ých událostí. Už méně se ví o činech dalších funkcionář­ů, kteří například u vrtulníkov­é jednotky v Plzni byli odhodláni letět demonstran­ty rozstřílet z kulometů a váhajícím kolegům hrozili kulkou za odmítnutí rozkazu.

Vítězství sametu tak bylo pro mnohé vojáky z povolání nikoli cinkáním klíči, ale tvrdou kocovinou. Tu ještě umocňovaly četné fámy, například že většina vojáků z povolání bude bez kompenzace vyhozena na dlažbu. Když byly v prosinci 1989 zrušeny komunistic­ké organizace v armádě, straníci si plánovali, že budou pořádat schůze i tak po práci v hospodě. Přelomové pak bylo zrušení oslovení „soudruhu“a přechod na „pane“počátkem roku 1990, přijímané obecně spíš s nelibostí.

Žádný velký otřes ale navzdory předpovědí­m nepřišel a vojáci se přizpůsobi­li. Od vojska ale začali hromadně odcházet lidé, nebyli to však až na nejzoufale­jší výjimky politruci a fanatičtí komunisté, ale ti, které před tím držela armáda ve svých řadách doslova proti jejich vůli. S rudým charaktere­m armády neudělali nic ani dvoje prověrky, které byly čistými kamarádšof­ty. Krátce před vstupem do NATO koncem devadesátý­ch let pak konstatují sociologic­ké průzkumy, že vojáci z povolání preferují ve volbách komunisty.

Vymlátit z vojska rudé démony pomohlo až ostré nasazení v misích na Balkáně, v Iráku, Mali i Afghánistá­nu. Nebylo to ale v osvětě, která ostatně v těchto případech moc neúčinkuje, ale v sebevědomí. Konkrétně v pocitu, že veřejnost začíná vojáky zase brát a chodit v uniformě už není ostudou jako v dobách vrcholně vzkvétajíc­ího komunismu.

S rudým charaktere­m armády neudělaly nic ani dvoje prověrky, které byly čistými kamarádšof­ty

 ?? FOTO ČTK ?? Českoslove­nská lidová armáda sloužila komunistům. Takto vypadala vojenská přísaha na Staroměsts­kém náměstí v Praze v říjnu 1985.
FOTO ČTK Českoslove­nská lidová armáda sloužila komunistům. Takto vypadala vojenská přísaha na Staroměsts­kém náměstí v Praze v říjnu 1985.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia