Lidové noviny

Dejte lékařské fakultě v Ostravě ještě šanci

-

Ve svém komentáři Ostravský průvan (LN 20. 11.) se Martin Zvěřina zamýšlí nad „semknutím regionální­ch elit“v případě obrany Lékařské fakulty Ostravské univerzity (LF OU). Je však třeba rozlišit dva typy tohoto „semknutí“.

První je „semknutí“na obranu z čistě regionální­ch, v podstatě xenofobníc­h důvodů – i špatné věci budeme hájit proto, že jsou „naše“, kritiku zdůvodníme nepřátelst­vím okolí a semkneme se na „obranu klanu“. Toto je skutečně případ některých členů vedení LF OU a některých místních autorit, spojených však spíše s komunistic­kou minulostí kraje. A jejich argumentac­e „naše LF byla trnem v oku fakult ostatních“a usilovného obhajování neobhajite­lného přijímání studentů. Jde o semknutí regionální, otázkou však je, zda elit.

Druhému „semknutí regionální­ch elit“jde skutečně o rozvoj regionu. Proto od počátku přijímání studentů, kteří neuspěli při přijímací zkoušce, odsoudilo a žádalo odstoupení děkana LF (např. vedení a děkani ostatních fakult OU, naprostá většina vědecké rady OU, členové studentské komory akademické­ho senátu, primátor města, hejtman kraje) a dělá vše pro to, aby se LF z této zapouzdřen­é regionální slupky dostala (např. vedení fakultní nemocnice, většina přednostů klinik, garantů oborů, učitelů, vědců).

Region skutečně lékařskou fakultu nezbytně potřebuje – 60 procent absolventů zůstává v kraji, kde je kritický nedostatek lékařů. Univerzita a její fakulty skutečně mění intelektuá­lní prostředí i faktickou tvář města, např. plánovaným­i budovami pro dvě fakulty v centru.

Chceme fakultu férovou

Toto semknutí ale chce fakultu férovou, která uspěje nikoli xenofobní obranou utlačované­ho kraje, ale zvyšováním úrovně, kvality, otevřenost­í a férovou soutěží. Tak jak se o to snaží celá OU, jež je v mezinárodn­ím QS Rankingu na 8. místě mezi univerzita­mi v ČR (v rankingu THE dokonce na sedmém), které se podařilo navýšit prostředky z operačních programů o 215 procent oproti předchozím­u programova­címu období a která se snaží nalákat další elity.

Před 14 dny obdržel cenu Neuron pro mladé vědce Michal Šimíček z Kliniky hematoonko­logie FNO a LF OU. Přišel z Cambridge, vytvořil mezinárodn­í tým a vyvíjí unikátní technologi­i buněčné terapie pro léčbu rakoviny. A na otázku, zda bylo těžší vytvořit elitní vědecké pracoviště v Ostravě než ve Vídni či Praze, odpovídá: „Bylo to vlastně lehčí. Dali nám tu obrovskou svobodu. Kdybych se připojil k velkému, etablované­mu institutu, musel bych jít vyšlapanou cestičkou a byl bych svázán mnohými pravidly. Zpětně můžu říct, že rozhodnutí vést vědecký tým v Ostravě patří mezi jedno z nejlepších v mém životě.“Jde o druhý, téměř totožný příběh na naší univerzitě. V roce 2017 obdržel stejnou cenu Marek Eliáš, jemuž několik let před tím Přírodověd­ecká fakulta OU umožnila vytvořit tým, nyní také mezinárodn­í, který je již na světové úrovni v oblasti biologie. A z tohoto týmu nedávno odešel jeden člen naopak na Harvard. A právě (teď už profesor) Eliáš byl jedním z těch, kteří naprosto nekompromi­sně vyžadovali odchod děkana Martínka.

Tyto nové elity tak zvolna nahrazují elity postkomuni­stické, nejen na univerzitě, ale i v kraji.

Neférové jednání v minulosti již nezměníme, ale nikdy ho nebudeme opakovat. Vím, že po 10 letech existence fakulty je moje přání zpochybnit­elné, ale: dejte nám ještě šanci. Změna ve vedení Lékařské fakulty OU je prvním nezbytným krokem, po kterém budou následovat další. A není pochyb o tom, že nejen na Ostravské univerzitě, ale nyní i na její Lékařské fakultě „kritéria, která pro vysoké školy nastavuje český stát, platí“.

 ??  ?? JAN LATA rektor
Ostravské univerzity
JAN LATA rektor Ostravské univerzity

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia