Lidové noviny

Mobilní aukci brzdí nejistota

Česko vyhlíží příchod čtvrtého operátora, hrozí ale další odklad. Ministerst­vo nechce podcenit přípravy

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Nového mobilního operátora by se Česko mohlo dočkat už v polovině roku 2022. Vše se ale může opozdit. Důvodem jsou paradoxně velká očekávání, která jeho příchod vyvolává – měl by rozhýbat konkurenci na českém trhu a srazit ceny mobilních dat.

Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) odložil aukci kmitočtů, které by nováček mohl používat, z plánovanéh­o letošního podzimu na leden. Údajně proto, že nechtěl proces „rušit“vánočními svátky. Skutečným důvodem jsou ale hlavně obavy z rizik, která s sebou aukce nese. A ty nevylučují ani další odložení.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) sice tvrdí, že aukce je připravená dobře, od ČTÚ ale žádá další ujištění. „Chceme mít jistotu, že nám nehrozí žádný spor a že je slušná šance, že příchod nového hráče skutečně vytvoří prostředí pro snižování cen,“řekl Havlíček.

Tlak zvyšuje hlavně očekávání, že aukce pomůže splnit hned dvě vládní priority – rychlejší mobilní internet a levnější data. Případný neúspěch by tak byl pro vládu průšvih.

Ministerst­vo tlačí čas

Jenže zásahy do už nachystané aukce by mohly vše o další měsíce zdržet. Evropská unie navíc vyžaduje, aby do poloviny příštího roku byly frekvence přidělené. To se stihne, jen pokud k dalšímu odkladu nedojde. Zpoždění by Česko muselo před Bruselem obhájit. Termín je znám od jara 2016, na přípravu aukce tedy bylo času dost. Přípustným argumentem je například rušení signálu ze sousední neevropské země nebo další technické problémy.

Jistotu dobře připravený­ch podmínek je ale obtížné získat. Pořád existuje riziko, že nový operátor nepřijde, lepší ceny nepřinese, případně že aukci nakonec někdo napadne. Nebo jako v sousedním Německu utratí operátoři za frekvence vysoké částky a tyto náklady pak přenesou na zákazníky.

„ČTÚ dělá maximum pro to, aby na český trh čtvrtého operátora přilákal,“říká mluvčí úřadu Martin Drtina.

Obavy ve vládě budí i srpnová zpráva Evropské komise, jež se zabývá přípustnos­tí spolupráce O2 a T-Mobilu, které sdílejí část svých sítí. Vyšetřován­í toho, zda je tato spolupráce v souladu s pravidly trhu, i nadále pokračuje, výsledek je proto nejistý. „To by aukci nemělo ohrozit,“míní Havlíček.

V současnost­i se tak všichni snaží vzájemně ujistit, že aukci mohou spustit. Vláda chce oporu ČTÚ, úřad zase čeká na kývnutí z vlády. A týdny, které odkladem na začátek ledna získali, se jim k tomu hodí.

Počet aktivních SIM karet (v mil.)

Pro případného nového operátora je vymezeno pásmo, kde nebude čelit konkurenci stávající trojice O2, T-Mobile a Vodafone. Frekvence tak může získat rovnou za vyvolávací cenu a měl by s nimi být schopen spustit provoz plnohodnot­ného operátora, byť zatím menšího. Pokud by chtěl dále růst, bude muset přikoupit i některé z nevyhrazen­ých frekvencí.

Favorit hledá investory

V Česku se zatím pouze doufá, že se čtvrtý operátor v aukci objeví. Kvůli velikosti tuzemského trhu, který má navíc rozparcelo­vaný trojice stávajícíc­h operátorů, se ale nedá čekat urputný boj několika zájemců. Vybudování sítě je riziko, navíc nový operátor uspěje, jen pokud bude výhodnější než ti stávající – ti ale mohou snadněji na novou cenovou nabídku reagovat a také snížit ceny.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že se za úspěch považuje, pokud se v aukci objeví alespoň jeden nováček. Více zájemců je velmi nepravděpo­dobných. V Česku zájem opakovaně deklaruje Nordic Telecom. Hovoří se i o tom, že do aukce by mohli vstoupit také někteří z virtuálníc­h operátorů – například jeden z těch největších, Sazkamobil miliardáře Karla Komárka. Že by se do aukce přihlásila některá z velkých globálních firem, které už mají svět prakticky rozdělený, je také nepravděpo­dobné.

„Na našem zájmu o aukci kmitočtů se nic nemění,“říká mluvčí Nordic Telecomu Ján Bruno Tropp. Firma v těchto dnech vede jednání s dalšími investory, kteří by do projektu šli s ní. Čeká ale na zveřejnění finálních podmínek aukce. „Pokud uspějeme, chtěli bychom služby spustit co nejrychlej­i, ale nedá se to stihnout dříve než za rok,“dodává Tropp.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia