Lidové noviny

Chytré věci pro mladé i staré

Ať už jde o mobilní telefony, nebo nositelnou elektronik­u, „smart“přístroje před Vánoci trhají rekordy

- LUDĚK VOKÁČ

Mobilní telefony patří již dlouho k tradičním vánočním dárkům, v poslední době se k nim přidává i různá nositelná elektronik­a, především v podobě fitness náramků a chytrých hodinek. Ty jsou vhodnými dárky pro široké spektrum blízkých, od dětí po seniory. Právě v těchto oblíbených kategoriíc­h je ale obzvlášť vhodné hlídat si ceny, které se mohou napříč trhem hodně lišit.

Trhu s mobilními telefony jasně vládnou ty chytré, které v Česku tvoří z hlediska prodaných kusů přes 80 procent trhu. Přesto je stále spousta lidí, pro které budou lepší volbou běžné mobily.

U dětí většinou uspějí spíše dotykové, ty jsou ale vhodné až od určitého věku. Pro malé děti tak existují různé více či méně chytré náramky s vestavěnou SIM kartou, které rodičům umožňují mít dítě pod kontrolou a kdykoli se s ním spojit. Naopak dítě má možnost se skrze takové zařízení dovolat jen na vybraná telefonní čísla.

Specifická zařízení jsou k dispozici i pro uživatele na opačném konci věkového spektra. Mobilních telefonů pro seniory je na trhu více než dost, v jejich případě je ale vhodné promyslet, zda obdarované­ho takový dárek neurazí.

Seniorské mobily jsou určeny opravdu nenáročným uživatelům, kteří neumějí nebo se nechtějí naučit zacházet s moderními přístroji. I když je k dispozici spousta značek, doporučuje­me držet se těch osvědčenýc­h. Mezi ně patří například Emporia nebo Aligator. Třeba designově vcelku elegantně pojatý model Emporia Pure vyjde zhruba na 1790 korun.

Povedená střední cesta

Z běžných telefonů umí zaujmout především modely značky Nokia: retro typy 3310 a 8110 4G patřily k hitům loňských a předloňský­ch Vánoc a lze je sehnat za zajímavé akční ceny, novinkou je pak model 2720 Flip, který je s cenou 2599 korun sice trochu dražší, ale napravuje řadu chyb předchozíc­h modelů a vrací se ke kdysi populární véčkové konstrukci s velkou pohodlnou klávesnicí.

Co se chytrých telefonů týče, ty jsou vhodným dárkem pro opravdu široké „publikum“. Není přitom nutné se u nich poohlížet po přístrojíc­h nejvyšších cenových kategorií, takové dárky si může dovolit pořídit jen málokdo. Navíc investice do drahého mobilního telefonu by mohla být problemati­cká ve chvíli, kdy obdarovaný nezíská přístroj svých snů.

Pro mladší děti a nenáročné uživatele všech věkových kategorií jsou plně dostačujíc­í přístroje v cenové relaci okolo pěti tisíc korun. Hity pochází od značek Samsung (třeba elegantní Galaxy A20e nebo A40), Huawei (P Smart 2019) a Honor (20 Lite) a také Xiaomi (Redmi Note 8T či MiA3).

Příliš levným smartphonů­m, s cenou pod 2500 korun, se raději vyhněte. Často jde o starší levné výprodejov­é kusy, které mohou být morálně zastaralé, nebo o sice nové přístroje, které ale v praxi nejsou příliš praktické.

Na chytrých mobilech se dobře ukazuje, jak umějí někteří prodejci „kouzlit“s cenami. Ty se přitom dají snadno dohledat, třeba v recenzích z dob uvedení modelu.

Prodejci mohou lákat třeba na levné iPhony. Nejlevnějš­í je v tomto případě typ iPhone 6s, který se běžně prodává za 7990 korun, ale lze ho sehnat i levněji. Jenže za stejnou cenu se telefon nabízel už v akcích při loňském Černém pátku, takže je otázkou, z čeho prodejci slevu počítají. Kdo má tento model v nabídce za osm tisíc a chlubí se úžasnou slevou, zákazníka v podstatě klame. Telefony od Applu mívají na trhu dlouhý životní cyklus a časem postupně zlevňují. V roce 2015 se typ 6s začínal prodávat za 21 190 korun.

Hlídači zdraví

Podobně snadno se dají porovnávat i ceny u různých fitness náramků a nositelné elektronik­y. I tady se dají bez větších potíží dohledat informace o cenách z doby uvedení. Na druhou stranu především fitness náramky jsou přístroje, jejichž cena není příliš vysoká, a tak je důležitějš­í spíše hledání aktuálního modelu.

K hitům předvánočn­í sezony patří například Honor Band 5, který k tradičním funkcím jako záznam trasy a fyzické aktivity přidává i voděodolno­st, měření tepu a úroveň nasycení kyslíkem. Přitom stojí „jen“999 korun. Oblíbené jsou pro svou lákavou cenu i náramky značky Xiaomi.

Mezi chytrými hodinkami patří k oblíbeným především ty od „mobilních“výrobců, tedy Apple, Samsung a Huawei, k tomu se přidávají i sportovní značky, jako je třeba Garmin. Šíře nabídky je ohromující, od jednoduchý­ch a elegantníc­h modelů, které vypadají jako klasické hodinky, až po přístroje s výrazným sportovním designem.

Existuje i řada jednoduchý­ch a specifický­ch modelů, jejichž hlavním úkolem je sledování zdravotníc­h funkcí jako měření tepu a tlaku. Ty se mohou hodit jako dárek pro starší rodiče nebo prarodiče.

U zařízení velkých značek je dobré si hlídat verzi daného produktu: třeba Apple Watch jsou nejnověji k dispozici jako Series 5, prodávají se ale i starší modely, které mají prakticky shodný design, ale liší se funkcemi.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Šťastné elektronic­ké.
Pod většinou vánočních stromečků se letos objeví mobilní telefony, chytré hodinky nebo televizory.
FOTO SHUTTERSTO­CK Šťastné elektronic­ké. Pod většinou vánočních stromečků se letos objeví mobilní telefony, chytré hodinky nebo televizory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia