Lidové noviny

Půjčka na dárek se nemusí vyplatit

- LUDĚK VOKÁČ

Půjčku na Vánoce si letos vzalo nebo to plánuje asi sedm procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace. Ta připomíná, že rizikově se zadlužuje zhruba každý třetí občan České republiky.

Bezproblém­ové splácení vánočních půjček očekává 73 procent respondent­ů, zbytek přiznává, že se potíže mohou vyskytnout: 21 procent říká, že mají trochu obavy, ale půjčka za to stojí, šest procent lidí připouští, že to pro ně bude velký problém. Že půjčka na Vánoce není dobrý nápad, si myslí celkem 92 procent Čechů.

Pozor na exekutora

Podle průzkumu se k půjčkám nejvíce přiklánějí mladí muži do 26 let, neochota zadlužit se kvůli vánočním nákupům roste s věkem: ve skupině nad 54 let by si určitě nepůjčilo 80 procent lidí.

„Půjčka nemusí být ale vždy tím nejlepším řešením. Je třeba myslet do budoucna a dávat si pozor, aby se z jedné půjčky nestal rovnou kolotoč, který nebudeme schopni ukočírovat. V těch nejhorších případech může taková lehkomysln­á půjčka skončit i návštěvou exekutora,“upozorňuje Helena Brychová, gestorka finančního vzdělávání České bankovní asociace.

Zkušenosti s půjčkami na vánoční dárky v průzkumu přiznává šest procent respondent­ů. Z nich zhruba tři čtvrtiny už svou někdejší vánoční půjčku splatily, ale pětina stále splácí a bude loňskou půjčku splácet ještě v příštím roce.

„Půjčku na Vánoce nepovažuje­me za správné nakládání s penězi. Smysl dává, pokud si půjčuji peníze na něco, co v sobě uchová hodnotu alespoň tak dlouho, jako je doba splácení,“říká Pavel Novák, generální ředitel peer-to-peer platformy pro půjčování peněz Zonky. Ta ve vlastním průzkumu zkoumala, z jakých důvodů si na Vánoce lidé vůbec půjčují. Nejčastějš­ím důvodem byl fakt, že respondent nemá finanční rezervu. Bylo tomu tak ve 32 procentech případů. Celých 16 procent přiznává dokonce dlouhodobý nedostatek finančních prostředků. Asi 19 procent respondent­ů tvrdí, že si půjčili kvůli dočasnému výpadku příjmů, třeba kvůli ztrátě zaměstnání.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že si na dárky půjčují lidé z nejrizikov­ějších skupin. Jejich rodinné rozpočty jsou velmi napjaté, pak už stačí jen málo, aby se rodina dostala do existenční­ch problémů, často bohužel kvůli částce do deseti tisíc korun,“popisuje Novák.

Mnohdy se přitom lidé jednoduše nechají k půjčkám zlákat zdánlivě výhodnou nabídkou. To, že je půjčování na vánoční dárky do jisté míry impulzivní záležitost­í, ostatně vyplývá i z průzkumu České bankovní asociace. Polovina respondent­ů v něm přiznává, že podlehli nabídce zboží na splátky nebo výhodné slevě.

Z průzkumů obou organizací vyplývá, že si Češi nepůjčují na Vánoce žádné horentní sumy. Podle ČBA si 91procent lidí půjčuje částku do dvaceti tisíc korun, nejoblíben­ější jsou přitom půjčky do deseti tisíc. Ty si podle průzkumu bankovní asociace bere 35 procent dlužníků.

Impulzivní chování

V průzkumu Zonky byl podíl takových půjček ještě vyšší, do deseti tisíc si půjčuje 44 procent respondent­ů. Dalších více než 43 procent si pak půjčuje částky v rozmezí od deseti do dvaceti tisíc.

„Skutečnost, že si lidé půjčují nižší částky, navíc na předměty, jako je spotřební elektronik­a nebo hračky, souvisí především s jejich impulzivní­m charaktere­m půjčování. V dnešní době jsou Češi více netrpěliví a nejsou příliš zvyklí si šetřit na konkrétní věc, jako tomu bývalo dříve,“komentuje trend Helena Brychová.

Průzkumy odpovídají i na otázku, na co si půjčují spotřebite­lé na Vánoce nejčastěji. Jasně vede elektronik­a, za ni peníze z půjčky podle ČBA utratilo 54 procent lidí. Hned za touto kategorií následují vybavení bytu a hračky pro děti, v obou případech vydalo peníze z půjčky na takové dárky 29 procent lidí.

Čísla zároveň znamenají, že peníze z jedné půjčky slouží k nákupu více dárků nebo že si spotřebite­l půjčí i vícekrát: například jeden dárek koupí na splátky a ještě si půjčí menší částku na další dárky.

Češi se shodují: půjčovat si na Vánoce není dobrý nápad. Přesto každoročně řada rodin podlehne a na dárky si půjčí. Dobrou zprávou je, že většinou nejde o velké sumy. Na druhou stranu je právě mezi zájemci o vánoční půjčky spousta rizikových klientů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia