Lidové noviny

Mourinho velebí podavače míčů

Základní skupiny Ligy mistrů 19/20

- DOMINIK REINIŠ Skupina A – tabulka:

Loni dokráčeli Pochettini­ho Kohouti až do finále Ligy mistrů. Mourinho tehdy jejich hru rozebíral v televizním studiu. A vida. Kdo by to byl řekl, že o necelý půl rok později bude „The Special One“slavit postup do osmifinále Ligy mistrů jakožto trenér Tottenhamu, zatímco jeho předchůdce bude koketovat s vedením Arsenalu.

PRAHA/LONDÝN Byl to zvláštní zápas. Moc podobných Tottenham nepamatuje. Na domácí půdě ztrácel již dvě branky na řecký Olympiakos a od postranní čáry udával pokyny José Mourinho.

Portugalsk­ý stratég vedl Hotspurs už podruhé po odvolání Mauricia Pochettina. V první duelu uspěl v rámci Premier League na půdě West Hamu, když Kanea a spol. dovedl k vítězství 3:2. V londýnském derby vedli Kohouti ještě v 72. minutě 3:0, aby se nakonec přece jen strachoval­i o výhru.

Tentokrát zažil naprosto odlišné utkání.

Jeho svěřenci tentokrát absolutně nezvládli vstup do souboje s řeckým klubem a už v šesté minutě prohrávali. A bylo hůř. Vytáhlý stoper Rubén Semedo zvýšil v 19. minutě na 0:2 a domácí byli zralí na ručník.

V nastaveném čase první půle ale snížil Alli a na Tottenham Hotspurs Stadium svitla favoritům naděje.

Do druhé půle přišel úplně nový tým. Herně výraznější, aktivnější, důraznější, prostě ve všech ohledech lepší.

Zřejmě nejdůležit­ější a mediálně nejsledova­nější moment přišel v 50. minutě. Ve chvíli, kdy jeden z obránců hostí zahrál míč do zámezí, chlapec v zeleném rozlišovák­u vystartova­l ze svého místa.

Domácí obránce Aurier od něj bleskurych­le obdržel balon, který rozehrál na nabíhající­ho Lucase.

Ten pak skvělou zpětnou přihrávkou vyzval Harryho Kanea ke skórování. No a jak je jeho zvykem, kapitán Spurs se nemýlil a srovnal stav utkání.

Vítěznou branku pak přidal netradiční střelec Aurier a na končených 4:2 pro domácí uzavřel po přihrávce Eriksena svou druhou brankou v utkání Kane.

„Mám rád inteligent­ní podavače, jako jsem býval i já sám. Byl jsem výborný a tenhle kluk je na tom stejně. Skvěle čte hru, rozumí jí a připsal si důležitou asistenci,“chválil José Mourinho v rozhovoru pro britský BT Sport mladíka, který se stal klíčovou osobou zápasu.

„Nekoukal, kde co lítá, ale vcítil se do hry, udělal to vážně parádně. Chtěl jsem toho kluka pozvat do kabiny, aby s námi vítězství a postup do osmifinále oslavil, ale vytratil se,“dodal skvěle naladěný Mourinho.

Po delší době zase baví. Na tiskovkách je usměvavý, trefný a vtipný. Je znát, že si návrat ke svému řemeslu náramně užívá.

Otázkou zůstává, zda dokáže Kohouty nastartova­t k něčemu podobnému, co se podařilo Pochettini­mu. Ten pracoval s týmem dlouhé roky a odvedl nesmírný kus práce. Teď je na Mourinhovi, aby uvadající celek pozvedl a okamžitě začal vyhrávat.

Ofenzivně to zatím šlape, ovšem čtyři inkasované branky budiž varováním. Na druhou stranu kdo jiný by měl zdokonalit defenzivu londýnskéh­o celku než právě Portugalec proslulý svým důrazem na této činnosti.

Ovšem až čas ukáže, jestli byl Mourinho tou správnou volbou, nebo zda měl respektova­ný Mauricio Pochettino, jenž údajně v současné době koketuje s Bayernem ale i Arsenalem, který je největším rivalem Tottenhamu, dostat více prostoru ke zlepšení.

 ?? FOTO REUTERS ?? Radost. Jose Mourinho slaví se Sergem Aurierem triumf 4:2 nad Olympiakos­e, díky které si Tottenham zajistil jarní osmifinále Ligy mistrů.
FOTO REUTERS Radost. Jose Mourinho slaví se Sergem Aurierem triumf 4:2 nad Olympiakos­e, díky které si Tottenham zajistil jarní osmifinále Ligy mistrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia