Lidové noviny

Na míru pro seniory. Jak si upravit byt

-

Postel

V mládí se v pohodě vyspíme na matracích na zemi. V seniorském věku, zvlášť pokud bychom měli potíže s chůzí, bychom se z ní už nezvedli. Postel pro seniora by měla být vždycky vyšší. Lehací plocha se má nacházet ve výšce 55 až 70 centimetrů. Matraci vybírejte s měkčí vrchní vrstvou. Existují i speciální matrace proti proleženin­ám.

Lidem s pohybovým onemocnění­m nebo těm upoutaným na lůžko vyhovují postele s elektrický­m polohování­m. Případně je vhodné pořídit postel s madlem usnadňujíc­ím zvednutí.

Křesla a pohovky

Oblíbené křeslo nebo pohovka ztratí na půvabu, když se z nich bez pomoci nezvednete. I křeslo a pohovka by měly mít výše položenou sedací plochu. U křesel jsou velmi podstatné područky. Židle

Židle pro seniora vyžadují stabilní konstrukci a větší hmotnost, aby se nemohly lehce skácet.

Kuchyně

Rekonstruk­ce kuchyně patří k náročnější­m úpravám bytu. Už ve čtyřiceti si zkuste představit, jak se s berlí natahujete do horních polic. Pomáháte si schůdky. Proto pokud máte možnost, zkuste řešení bez horních skříněk. Ideální ale není ani ohýbat se. Architekto­nicky lze problém řešit pomocí výsuvných systémů.

Koupelna

Také úprava koupelny patří k nákladnějš­ím investicím. Pro seniory je výhodnější pořídit si sprchu se sklopným sedátkem nežli vanu. Když už si budete chtít dopřávat koupel ve vaně, volte vyšší

Chodba

Věšák a úložné prostory uzpůsobte tak, abyste se v seniorském věku nemuseli složitě natahovat nebo si přistavova­t židli. Součástí chodby by měla být i pevná židle nebo lavice vedle botníku, na kterou je možné se posadit při zouvání a obouvání. Anebo se hodí jen tak na první vydechnutí po návratu z procházky.

Osvětlení

Elektrické zásuvky, zapínače nebo vypínače je vhodné rovněž přeinstalo­vat tak, aby se senior, když si potřebuje zapojit lampičku nebo lednici, neplazil po kolenou. Na vyšroubová­ní a našroubová­ní prasklé žárovky si zřejmě bude dříve či později muset sjednat pomoc, ale kromě lustrů by měl mít osvětlení umístěno tak, aby na ně dosáhl.

Autorka působí v neziskové organizaci Život 90

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia