Lidové noviny

Kam se Slovanskou epopejí?

- PAVEL VOKATÝ

Ikdyž se jmenuje Slovanská, přesnější označení by bylo spíše Moravská epopej. Po osmi letech se totiž toto rozsáhlé dílo Alfonse Muchy vrací zpátky na zámek v Moravském Krumlově, kde bylo vystaveno od 60. let do roku 2011. Praha pro dvacet velkých pláten nenašla trvalé místo, přestože to byla Muchova podmínka, když cyklus obrazů se slovanskou mytologií hlavnímu městu a „veškerému českoslove­nského obyvatelst­vu“v roce 1928 věnoval.

V darovací smlouvě stálo, že pro ně Praha postaví samostatno­u galerii. To se ani po 91 letech nepodařilo, a tak se nyní obrazy nacházejí v depozitáři Galerie hl. m. Prahy. Do Krumlova, nedaleko něhož se Mucha narodil, mají putovat v polovině příštího roku.

Ještě předtím, než pražští politici o stěhování rozhodli, padla varianta, že by Epopej mohla být dočasně vystavena na zámku Zbraslav nedaleko Prahy. Tam se nyní nachází depozitář Knihovny Národního muzea, dříve se na Zbraslav jezdilo za sbírkou asijského umění Národní galerie. To ale schváleno nebylo. „Prověřoval­a jsem od listopadu 2018 stav Epopeje, jejíž část byla vystavena v Praze a druhá v Brně. Bylo jasné, že je nutné mít plán, co s ní dál. Tento návrh řeší pouze dočasné umístění, ale pro nás je samozřejmě zásadní, kde bude nastálo,“řekla už dříve pro ČTK radní Hana Třeštíková (Praha sobě).

Přesun do Moravského Krumlova pražský magistrát zvolil proto, že umožňuje vystavit obrazy v co nejkratší lhůtě, nyní metropole jedná s Krumlovem o smlouvě. Dál se ale bude hledat místo, kde by mohla Epopej zakotvit nastálo.

Nacestován­o toho už má dost – poté, co v roce 2011 opustila Moravský Krumlov, byla vystavena v Praze a Brně, zažila také turné po

Japonsku. Výstava byla nebývale úspěšná, během tří měsíců ji vidělo přes 650 tisíc diváků, čímž se v roce 2017 stala světově nejnavštěv­ovanější výstavou umělce v kategorii těch, kteří se počítají k 19. století. Krátce po svém vzniku plátna putovala také do pražského Klementina, Chicaga, New Yorku, Veletržníh­o paláce a Paříže. Co se stálého útočiště týče, mluvilo se o Lapidáriu na pražském Výstavišti, o Těšnově, Eliščiných lázních, Vyšehradu, Vítkově či Letné.

Ať je to, jak chce, Krumlovští se už na Epopej těší, protože si ji za ta léta oblíbili a vzali za svou. Město zároveň zámek opravuje a chce v něm vybudovat galerii. „Na zámku bude Epopej prezentová­na uceleně a jednotně a magistrátu nevzniknou žádné náklady,“nechal se slyšet starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Epopej má podle odhadů hodnotu pěti až deseti miliard korun, Alfons Mucha s ní strávil 18 let života.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia