Lidové noviny

Zeman abolici Babišovi neudělí

Prezident se nechal premiérem přesvědčit, trestního stíhání ho nezbaví.

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Jedním z otazníků kolem obnoveného trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) bylo, jestli mu prezident Miloš Zeman udělí abolici, či nikoli. Nájemník Hradu o ní opakovaně hovořil a podmínil ji právě tím, že bude stíhání ministersk­ého předsedy obnoveno. Babiš ale nabízenou pomoc z Pražského hradu nechce. Dokonce řekl, že pokud by se Zeman k tomuto kroku odhodlal, abolici odmítne. To zřejmě nakonec nebude nutné. Prezident včera totiž poprvé řekl, že Babiše poslechne a milost mu neudělí.

„Na rozdíl od milosti, která je výlučným právem prezidenta, vyžaduje abolice kontrasign­aci. A to buď premiéra, nebo jím pověřeného člena vlády. Jestliže tedy sám premiér abolici odmítá, je technicky nemožné ji provést. Ale já v tomto konkrétním případě zatím pro abolici ani nevidím důvod,“sdělil prezident serveru iDNES.

Cestu k opětovnému vyšetřován­í Babiše otevřel prezidentů­v jmenovec Pavel Zeman. Nejvyšší státní zástupce tento týden zrušil pozastaven­í trestního stíhání. Hlava státu platí za výrazného spojence předsedy hnutí ANO, s rozhodnutí­m žalobce ale nemá problém.

„Myslím si, že je korektní. Protože

pokud má (Pavel Zeman – pozn. red.) pocit, že se v tom vyšetřován­í něco opomnělo, ať se to vrátí na začátek a ve vyšetřován­í se pokračuje. Proti tomu ani prezident nemůže důvodně protestova­t,“řekl Zeman.

Nejvyšší představit­el státu v otázce abolice předvedl ukázkový veletoč. Před loňskou volbou prezidenta se zaklínal tím, že trestní stíhání ministersk­ého předsedy ve věci Čapího hnízda nezastaví. „V žádném případě ne. Očistit se musí sám,“řekl tehdy o Babišovi. „Názor nezměním, protože bych se tím naprosto zesměšnil,“dodal ještě prezident. Psal se 25. leden 2018 a Zeman se v televizi utkal se svým sokem ve volbě hlavy státu Jiřím Drahošem.

Letos v září ale bylo všechno jinak. „Kdyby se do toho vrtalo, prezident má ústavou dané právo abolice,“řekl Zeman zhruba týden před svými narozenina­mi. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“doplnil.

Babiš už ve středu potvrdil, že se Zemanem o abolici mluvil po telefonu. Řekl mu, že si udělení pardonu nepřeje. Zeman včera uvedl, že od svého původního záměru ustoupil právě po Babišově argumentac­i.

Prezident odmítl, že by jeho zářijová slova o udělení abolice byla chybou. Podle něj mohla sloužit jako jistá prevence. „Kdybych to téma neotevřel, nemohu vyloučit, že by nejvyšší státní zástupce posunul tento případ k obžalobě,“prohlásil.

 ?? FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? Abolice vyžaduje i podpis premiéra, a protože ten ji sám nechce, je technicky nemožné ji provést, upozornil prezident Miloš Zeman
FOTO MAFRA – PETR LEMBERK Abolice vyžaduje i podpis premiéra, a protože ten ji sám nechce, je technicky nemožné ji provést, upozornil prezident Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia