Lidové noviny

Měřit se může kdekoliv a kdykoliv

- ELIŠKA NOVÁ

LN Když už je konečně možné zachytit auto na silnici a zjistit, jaké vypouští emise, co je další krok?

Budeme pokračovat v měření, navíc ve větším rozsahu. Zatím jsme zkoumali auta v letním provozu, nyní se vyhodnocuj­e měření i v podzimním období. A ministerst­vo dopravy koupilo další dva přístroje, takže měřit se bude po celé republice.

LN Na jaké kraje by se mělo měření zaměřit?

Za resort životního prostředí bychom byli rádi, aby se začalo v nejznečišt­ěnějších krajích, tedy v Ústeckém a Moravskosl­ezském. Dobré je ale samozřejmě to, že vůz může přijet kamkoli.

LN Co si od toho slibujete?

Chceme dosáhnout toho, aby se vytratila beztrestno­st a pocit lidí, že je nikdo nemůže v provozu zastavit a změřit. Dnes po vás policie může chtít lékárničku, vestu nebo žárovky, zkontroluj­e vám sjeté gumy, ale takhle zásadní věc se neměřila. Teoreticky mohla, ale stávalo se to velmi málo. Řada lidí navíc ani nemusí tušit, že má nějaký filtr pevných částic. Když jim někdo řekne, že je to k ničemu, nechají si kolikrát hloupě poradit, aby si nechali filtr vymontovat. Jsou to ale nakonec oni, kdo se vystavuje riziku, a to nejen nějakého postihu. To, co auta pak vypouští, jsou opravdu karcinogen­ní koktejly, které jsou nebezpečné nejen pro ně, ale pro celé jejich okolí.

LN A co si od toho slibujete z hlediska životního prostředí?

Když se na to podíváme statistick­y, platí, že kontrolou neprošla čtvrtina vytipovaný­ch vozidel. To je zhruba každé čtrnácté auto v provozu, které je ve špatném technickém stavu a víc znečišťuje ovzduší.

Chceme, aby zafungoval­a prevence a lidé se tomu víc věnovali a už se jim nestávalo to, o čem jsme mluvil. A samozřejmě si od toho slibujeme to, že se díky kontrolám odstraní významná část emisí, ať už oxidu dusíku, benzo(a)pyrenu, nebo jemných prachových částic.

O dieselech, které mají vymontovan­ý filtr pevných částic, mluví ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už několik let jako o kolektivní sebevraždě. Nyní se začínají emise z aut, které mohou naznačit, že filtr chybí, měřit i v reálném provozu. „Slibujeme si, že se díky kontrolám odstraní významná část emisí,“řekl LN ministr.

LN Co ale znamená významnou měrou?

Přesná čísla teď nedovedeme odhadnout. Kvalita ovzduší v České republice stále není dobrá, byť se to dílčím způsobem zlepšuje. Daří se to díky kotlíkovým dotacím i ekologizac­i průmyslu. To, co nás stále trápí, je doprava. Největší znečištění ve městech pochází právě z dopravy, až v devadesáti procentech. Jakékoliv snížení emisí je prospěšné.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Richard Brabec: „Největší znečištění ve městech pochází právě z dopravy.“
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Richard Brabec: „Největší znečištění ve městech pochází právě z dopravy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia