Lidové noviny

Velký pátek adventní

Dnes v Madridu promluví Greta Thunbergov­á

- Zbyněk Petráček

Je doba, kdy i názoroví provokatéř­i a libertariá­ni by mohli vzít Gretu Thunbergov­ou v ochranu. Tím není řečeno, že by měli propadnout jejímu kultu. Měli by ale rozlišovat mezi samotnou Gretou a kultem kolem ní. Navážet se prvoplánov­ě do „svaté Grety“, dělat si z ní legraci, na dálku určovat její diagnózy je intelektuá­lně laciné. Větší smysl má sledovat ty, kteří z ní svatou dělají – se vším, co k tomu kultu patří.

Dnes si to užijeme. Thunbergov­á nedorazila na klimaticko­u konferenci OSN v Madridu ve čtvrtek, jak plánovala. Během pátku tudíž stihne vystoupit s projevem, zademonstr­ovat si i k demonstrac­ím inspirovat jiné. Jsou tak splněny předpoklad­y pro to, aby se mluvilo o Velkém pátku, ač nepředcház­í době umučení Krista, ale připomínce jeho narození. S Kristovým příměrem vyrukoval už v dubnu berlínský arcibiskup Koch. Teď se s ním ozval spolek ze Španělska, který Gretě nabídl pro dopravu z Lisabonu do Madridu oslíka. Dělá si z ní legraci? Nebo propadl kristovské­mu podobenstv­í? Těžko říci, což je pro nynější atmosféru příznačné.

Ale to hlavní je v manifestu, který tři klimatické aktivistky představil­y počátkem týdne. Jejich požadavky vycházejí z racionalit­y, mají snížit emisní zátěž planety, ale míří mnohem dál: „Kolonialis­tické, rasistické a patriarchá­lní systémy útlaku tuto krizi vytvořily a živí ji. Musíme je demontovat všechny.“Ano, změnit a převychova­t lidstvo.

Klíčová slova zmíněného manifestu znějí „přinutíme světové lídry“. Na tom může něco být, ale zkusme to převést do řeči racionální­ch argumentů a čísel. Řekněme, že přinutí lídry zemí EU. To by znamenalo pokles globálních emisí o devět procent. Dejme tomu, že v Americe skončí Trump a přinutí i nové lídry USA. Výborně, to by byl pokles o dalších 15 procent. Ale co těch zbylých 76 procent? Jak přinutí lídry Číny, Indie, Ruska, Íránu, Brazílie a další? Toto je otázka do pranice. O ní by dnes mohla promluvit Greta. A nad ní by se mohli zamyslet i účastníci demonstrac­í v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia