Lidové noviny

Legionář ve dvou válkách

- JIŘÍ PLACHÝ

Téměř stotisícov­á legionářsk­á armáda přispěla významným způsobem ke vzniku nezávisléh­o Českoslove­nska v roce 1918. Také po nacistické okupaci se do odboje zapojily tisíce bývalých legionářů. Mnozí z nich bojovali i v řadách českoslove­nských zahraniční­ch armád. A v žádném případě nešlo jen o generály nebo vyšší důstojníky, ale i nižší velitele, nebo jen obyčejné vojáky. Jedním z nich byl Miroslav Bílý.

Narodil se 10. prosince 1899 v obci Plavsko, ležící na česko-německém pomezí. Pocházel z vlasteneck­é učitelské rodiny. V septimě jindřichoh­radeckého gymnázia opustit svůj domov a odejít do vnitrozemí. V březnu 1942 se mu před hrozícím zatčením podařilo uprchnout za hranice. Štěstí mu přálo – přes Německo se dostal do Švýcarska a následně pak do neokupovan­é Francie. Šťastně přešel také přes Pyreneje do Španělska. Tam byl však uvězněný v pověstném internační­m táboře Miranda de Ebro, odkud jej po osmi měsících vysvobodil až zákrok doktora Formánka, neoficiáln­ího čs. zástupce u Frankovy vlády. V březnu 1943, rok od chvíle, kdy odešel z obsazené vlasti, se konečně dostal do Velké Británie, kde se přihlásil do českoslove­nské zahraniční armády.

V srpnu 1944 odjel k českoslove­nským jednotkám na východní frontu a účastnil se bojů při osvobozová­ní Slovenska. Válku ukončil v hodnosti kapitána jako velitel štábní roty 1. čs. armádního sboru v SSSR.

Po válce a demobiliza­ci se vrátil do Děčína, kde se stal národním správcem malé továrny na kovové zboží. Po únoru 1948 ji ještě nějakou dobu vedl jako administra­tivní ředitel. V roce 1949 byl z politickýc­h důvodů vyhozen:

„Jeho příjem a způsob života svědčí o jeho měšťáckém charakteru. Nezbavil se dosud západnické ideologie, kterou jako voják západní armády načichl. Projevuje naprostý nezájem o budovatels­ké úsilí, které prožívá celý národ…“, uvádí se v jeho tehdejší charakteri­stice.

Jeho manželství se vlivem válečných událostí rozpadlo. V padesátých letech žil v Děčíně jako osamělý důchodce. Přesné datum úmrtí se (v důsledku zákona na ochranu osobních údajů) nepodařilo zjistit.

 ?? REPRO LN ?? Internační tábor Miranda de Ebro ve Španělsku, kde Miroslav Bílý strávil osm měsíců
REPRO LN Internační tábor Miranda de Ebro ve Španělsku, kde Miroslav Bílý strávil osm měsíců
 ?? FOTO VHÚ ?? Miroslav Bílý jako důstojník čs. zahraniční armády ve Velké Británii v roce 1943.
FOTO VHÚ Miroslav Bílý jako důstojník čs. zahraniční armády ve Velké Británii v roce 1943.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia