Lidové noviny

Slyšte, slyšte!

-

do slovníků spisovné češtiny (Slovník spisovného jazyka českého, Slovník spisovné češtiny, Příruční slovník jazyka českého), heslo audit v nich vůbec nenajdeme. Více se dozvíme v Českém etymologic­kém slovníku Jiřího Rejzka: výraz se k nám podle autora dostal přes anglické audit téhož významu, které se v angličtině užívá až od sedmdesátý­ch let 20. století. Jde o novodobou odvozeninu z latinského auditus („slyšení“), a to z audire („slyšet“). Výraz je tedy příbuzný skupině slov z latiny, která nějak souvisejí se sluchem a z nichž mnohá se v české slovní zásobě vyskytují déle, takže je slovníky reflektují: audience (doslova „slyšení“z latinského audientia), auditivní („sluchový“), auditorium (jednak „posluchárn­a“, jednak „posluchačs­tvo“).

S posledním uvedeným bezprostře­dně souvisí slovo auditor (z latinského auditor), což je přísně vzato ten, kdo poslouchá, posluchač. Ve slovnících (SSJČ, PSJČ) bychom sice heslo auditor našli, nicméně bychom si pod ním přečetli jiný význam, a to „člen vyššího soudního dvora“, případně „vojenský soudce, důstojník justiční služby (v rakousko-uherské armádě)“– odtud též auditoriát (hist. „vojenský soud“). Dnes však patrně nikdo slovo auditor ve významu „posluchač“ani „člen vyššího soudního dvora“nepoužívá, nýbrž ho spojuje právě s auditem, tedy s významem „ten, kdo vykonává audit“. Což nutně nemusí být od soudnictví tak vzdálené.

K oblasti soudnictví ostatně tíhne i český výraz slyšení; slovníky pod heslem slyšení uvádějí pouze význam „oficiální přijetí u vysoce postavené osobnosti; audience“(Slovník spisovné češtiny výraz navíc hodnotí jako knižní). Z úzu je však zřejmé, že dnes nezřídka „vysoce postavenou osobnost“zastupuje i nějaká instituce, například právě soud. V Českém národním korpusu nalezneme dosti frekventov­aná spojení typu soudní slyšení, předběžné slyšení atd.

A závěrem jedna zajímavost ze světa motorismu. Možná někomu při pohledu na záplavu latinských slov odvozených od slovesa audire naskočila německá automobilo­vá značka Audi. A naskočila správně! Zakladatel firmy se totiž jmenoval August Horch. Německé sloveso horchen znamená „naslouchat“– a latinský ekvivalent už známe: audire. Název značky Audi tedy vznikl překladem základu německého slova horch- do latiny (audi-).

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia