Lidové noviny

Otázka je, zda vinu nenese i systém

- PAVEL BARTOŠEK

OSTRAVA Předsedkyn­ě největší odborové organizace v ostravské fakultní nemocnici Zuzana Sargová nevidí problém v tom, že by bezpečnost­ní opatření ve špitále nebyla dostatečná. Obává se však, zda za šíleným činem střelce nemohlo být selhání zdravotnic­kého systému, tedy psychiatri­cké péče. „Uvidí se, co se vyšetří, jestli byl i psychiatri­cký pacient nebo kde byl problém,“řekla LN v rozhovoru.

LN Jak na vás zapůsobila střelba ve vaší nemocnici?

Je to strašná událost, která zcela jistě bude mít dopad také na další fungování nemocnice. Musí to zůstat v naší paměti, abychom se tomu dokázali do budoucna postavit.

LN Jak je na tom dle vás nemocnice z hlediska bezpečnost­i?

Myslím si, že je zajištěna dostatečně. Máme nového vedoucího, který to zaštiťuje. Opravdu byly udělané audity, byla udělaná opatření, zmapování nemocnice, východů a všeho. To vše probíhalo.

LN Nejde přece jen udělat něco víc?

Myslím si, že stoprocent­ní bezpečnost nikdy v nemocnicíc­h nemůže být. Protože tam se pohybuje takové množství lidí, že není reálné, abychom procházeli nějakými bezpečnost­ními rámy a aby se kontrolova­lo, jestli máme, anebo nemáme kupříkladu zbraň.

LN Co teď považujete za klíčové?

Otázka je, co se vyšetří, hlavně jde o motiv pachatele. Zjistit, co ho k tomu vedlo, jak se dostal ke zbrani. Tam je třeba hledat problém.

LN Byl to pacient nemocnice?

Zatím to vypadá, že ano, takže se uvidí, co se vyšetří, jestli to byl i psychiatri­cký pacient nebo kde byl problém.

LN Co by se tím na věci měnilo?

Jde o to, jestli neselhal zdravotnic­ký systém, což je problém, na který my za odbory neustále poukazujem­e. I co se týče psychiatri­cké reformy, která asi není úplně dokonalá, protože se ruší centra, ruší se nemocnice a všechno se to dává spíš do komunitníc­h center, kde jsou ti lidé volní. Zároveň jsou i dlouhé čekací doby v ordinacích, takže než se člověk v akutní fázi duševní poruchy dostane někde k lékaři, tak se bohužel může stát, co se stalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia