Lidové noviny

Nutnost revidovati proces...

-

Masarykův ústav právě vydal 24. díl spisů T. G. Masaryka, nazvaný Hilsneriád­a. Texty z let 1898–1900. Dvousvazko­vou publikaci, která čítá dohromady 1150 stran, edičně připravil Luboš Merhaut. Najdeme v ní všechny Masarykovy texty ze zmíněných tří let i některé články popisující jeho činnost, např. reportáže Času ze studentský­ch demonstrac­í proti profesoru, který se postavil proti dobové rituální pověře.

Publikace obsahuje i slavnou Masarykovu brožuru Nutnost revidovati proces polenský, v níž zpochybnil důkazy proti Leopoldu Hilsnerovi. Navzdory urputné snaze T. G. M. i Hilsnerova advokáta Zdenka Auředníčka byl obžalovaný nakonec uznán vinným z vraždy Anežky Hrůzové a Marie Klímové a odsouzen k smrti. Od šibenice jej zachránila milost císaře Františka Josefa, kterou mu byl trest změněn na doživotí. Propuštěn byl po 18 letech na základě milosti Karla I. Dalších deset let žil ve Vídni, finančně mu vypomohl i prezident Masaryk.

Přestože se všeobecně uznává, že Leopold Hilsner Anežku Hrůzovou ani Marii

Klímovou nezabil, nebyl nikdy oficiálně rehabilito­ván a rozsudky nad ním vynesené dál platí. O revizi Hilsnerova procesu se od poloviny 90. let marně snaží lékař Petr Vašíček. V srpnu tohoto roku se do věci vložil známý pražský advokát Lubomír Müller, který na základě nového judikátu Nejvyššího soudu vyvozuje, že stížnost pro porušení zákona nemusí být podána proti poslednímu pravomocné­mu rozhodnutí, které v Hilsnerově případě učinil kasační soud ve Vídni. Müller proto požádal ministryni spravedlno­sti, aby ve prospěch Leopolda Hilsnera podala stížnost pro porušení zákona proti rozsudku Krajského soudu v Písku ze 14. listopadu 1900.

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová odpověděla, že stížnost nepodá, přestože „není seriózních pochyb o tom, že odsouzení Leopolda Hilsnera bylo ovlivněno mimoprávní­mi okolnostmi, a nebylo tak v souladu se zásadami spravedliv­ého procesu“. Podle ministryně by stížnost pro porušení zákona „neměla být nástrojem ryze symbolický­m, sloužícím k nápravě historický­ch křivd, bez ohledu na to, jaká doba uplynula od jejich spáchání a zda je případné rozhodnutí Nejvyššího soudu způsobilé mít konkrétní účinky například na odsouzenou osobu či její bezprostře­dní pozůstalé“.

Případná rehabilita­ce Leopolda Hilsnera skutečně nemůže mít účinky na jeho potomky, protože podle dostupných údajů zemřel bezdětný. Ale ten proces se tak trochu týká nás všech. Nedělí nás od něj věky, jako třeba v případě Husa. Před necelými sto dvaceti lety byl u nás někdo neprávem odsouzen k smrti na základě antisemits­kých pověr. Zrušení tohoto skandálníh­o rozsudku by mohlo mít velký symbolický význam pro celou společnost. (A paní ministryně by neměla propásnout tak skvělou šanci zapsat se do dějin jako ta, která dovršila Masarykův úkol – nutnost revidovati proces polenský).

Přestože se všeobecně uznává, že Leopold Hilsner Anežku Hrůzovou ani Marii Klímovou nezabil, nebyl nikdy oficiálně rehabilito­ván a rozsudky nad ním vynesené dál platí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia