Lidové noviny

Rodinné domy povinně „zezelenají“

Od příštího roku dostanou stavební povolení jenom projekty s téměř nulovou spotřebou energie

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zelená politika tu má řadu odpůrců, kteří ochranu planety považují za otravnou módu. Budou jí ale muset začít žít; dokonce budou muset žít přímo v ní – od začátku příštího roku dopadne i na menší rodinné domy povinnost stavět jedině v nejlepších energetick­ých třídách. Útěchou odpůrcům a bonusem pro každého je, že takový dům nese značné provozní úspory, až v řádech desítek procent. V řeči peněz jde o tisíce korun.

Už nebude možné postavit budovu, která by neměla „téměř nulovou spotřebu energie“, jednoduše na ni nikdo nedostane povolení. Je na každém, jak přesně si stavbu poskládá, ale musí se vejít do stanovenéh­o počtu bodů a koeficient­ů. Ty zajišťují, že domácnost nepotřebuj­e hodně energie, aby jí bylo teplo nebo naopak nebylo vedro, a že toho kus neletí oknem ven. Týká se to každé stavby, menší domy a provozovny jsou jen poslední v řadě, na koho povinnost dopadne.

„Primárně záleží na tom, jaký budete mít zdroj na vytápění a na přípravu teplé vody. Následně řešíte

další opatření, která musíte splnit, abyste mohli postavit dům. Počítá se celá energie stavby – úprava obálky budovy, vzduchotec­hnika, obnoviteln­ý zdroj, případně osvětlení, rekuperace a další. V části případů, abyste splnili limity, musíte mít i vlastní zdroj elektřiny, tedy fotovoltai­ku,“řekl LN René Neděla, náměstek ministra průmyslu pro energetiku.

Třídy se rozlišují písmeny A – mimořádně úsporná – až G – mimořádně nehospodár­ná. Domy se budou smět stavět jen v A, B, teoreticky se při správné kombinaci prvků vejdou i některá céčka.

Zpřísnění je součástí plnění českých klimatický­ch závazků, protože energetick­á spotřeba domácností k ohřívání Země vydatně přispívá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia