Lidové noviny

Soumrak pohledů. Častěji pípají esemesky

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Vůně papíru a poštovních známek nenechává každoročně před Vánocemi paní Martu z Kutné Hory chladnou. Svátky bez psaní pohlednic si nedovede představit. Přestože dříve všudypříto­mné pohledy s motivem cukroví, stromku či ladovskou idylou dnes válcuje elektronic­ká komunikace, úplně nezmizely. Zatím.

„Papír je papír. Ten nic nenahradí. A hlavně ten pocit, když otevřete schránku a v ní na vás čeká milé překvapení od někoho, kdo si na vás vzpomněl třeba z druhého konce republiky. Tomu žádné pípnutí esemesky nemůže konkurovat,“říká čtyřicetil­etá Marta.

Jenže lidí, jako je ona, rok od roku ubývá. Počet klasických pohlednic každoročně klesá o desetinu.

„Množství listovních zásilek každoročně klesá, což souvisí s čím dál rozšířeněj­ší formou elektronic­ké komunikace. Počty doručovaný­ch klasických pohlednic narůstají samozřejmě v období léta, kdy se většina z nás chce pochlubit obrázkem z dovolenkov­é destinace svým příbuzným a známým, a kromě letních měsíců jsou to i některé státní svátky, především pak právě Vánoce a Velikonoce,“potvrdil Ivo Vysoudil, mluvčí České pošty.

Papír? To bude luxus

Menší zájem o pohlednice či jiná vánoční přání potvrdily LN i oslovení trafikanti. „Pohledy si kupují především starší lidé. Dříve je brali třeba po deseti, dnes už ale většinou po třech až pěti kusech,“sdělil LN pan Jiří z trafiky u metra Lužiny v Praze. Paní Irena, která prodává tiskoviny v Příbrami, navíc poukázala na cenu posílání pohledů. „Ani se nedivím, že je lidé už tolik neposílají. Vezměte si, že za pohled zaplatíte v průměru 3 až 5 korun, plus za známku 19. Posílat pohledy všem známým a rodině? To by stálo babičku či dědečka celé jmění. Papírová přáníčka budou brzy luxusní záležitost­í,“myslí si.

Česká pošta navíc už oznámila, že od února chystá zdražení. Nové ceny se budou týkat doručení dopisů a pohledů do druhého dne. Doposud to bylo standardní službou pro všechny za stejnou cenu, nově si zákazníci připlatí 7 korun. „Prémiový“dopis či pohled do 50 gramů tak bude od února stát 26 korun. Důvodem je každoroční desetiproc­entní pokles objemu listovních zásilek. „Naopak náklady spojené s doručování­m rostou. Pokud by Česká pošta nepřikroči­la k popisovaný­m změnám, musela by navyšovat ceny všech listovních zásilek,“sdělil Petr Cinkl, ředitel divize poštovní provoz a logistika.

S ohledem na planetu

Ve „vánoční komunikaci“dnes jasně dominují zdravice a přáníčka elektronic­ká. Vedou esemesky s veršíčkem a novoročenk­y s rodinnou fotkou zasílané e-mailem. Podle třiadvacet­iletého studenta Milana je to osobnější a hlavně se tím nezatěžuje životní prostředí. „Už tak se ve světě hodně plýtvá. Nebudu to podporovat. Stejně pohled či péefko pak každý vyhodí, tak je lepší, když to zmizí někde v počítačové­m koši než na přeplněné skládce,“řekl LN student pražské VŠE.

Pro ty, co chtějí skloubit staré s novým, je k mání takzvaná Pohlednice Online. Jedná se o čtyři roky starou aplikaci České pošty, která umožňuje vytvoření a odeslání klasické papírové pohlednice prostředni­ctvím webu, mobilního telefonu nebo tabletu. Výhodou je vlastní motiv, nejčastěji fotka. „Odesilatel­é si mohou zvolit velikost pohlednice ze tří formátů. Dlouhodobě nejoblíben­ějším typem je A6. Vybrat si je možné i typ, velikost či barvu písma nebo třeba některý z rámečků,“vysvětlil LN Vysoudil s tím, že pošta ji vytiskne a adresátovi doručí jako klasickou papírovou pohlednici. Stojí 25 až 29 korun dle velikosti.

„Obliba této aplikace neustále vzrůstá. V současné době využívá Pohlednici Online zhruba čtvrt milionů aktivních uživatelů,“dodal Vysoudil. Od zavedení této služby bylo odesláno více než 2,2 milionu kusů, za loňský prosinec, tedy vánoční čas, bezmála 100 tisíc kusů. „Prozatímní denní rekord si drží úterý 18. prosince 2018, kdy uživatelé v rámci jediného dne odeslali 11 679 Pohlednic Online,“doplnil.

Tradice ještě žije

Paní Marta z Kutné Hory sice víc pohlednic sama odešle, než přijme, ale ani to ji nezastaví. „Spolu s dětmi se vždy sesedneme a pohledy píšeme společně, vybíráme, komu který poslat, co napsat, zkrátka skvěle se při tom bavíme. Navíc starší dcera pro ty nejbližší vyrobí i vlastní přáníčka, což je samozřejmě ještě o poznání lepší než předtištěn­ý pohled,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia