Lidové noviny

Rodinné domy povinně „zezelenají“

-

domu, které to rozhodně nepotřebuj­e.

Další je třeba tepelné čerpadlo nebo chytré spotřebiče, které šetří samy. Na začátku to vyžaduje vyšší investici, vybalancov­at by to měly nižší náklady na život v takovém domově.

Stát přispěje

Povinnost podřídit se ekologičtě­jšímu i ekonomičtě­jšímu standardu nabíhala postupně od roku 2016, s prvním lednovým dnem příštího roku se proces završí tím, že nařízení pojme i nejmenší budovy, pod 350 metrů čtverečníc­h: rodinné domy, menší obchodní provozovny.

Nižší energetick­á účinnost budov patří k závazkům, které se České republice nedaří plnit, proto na to také ministerst­va mohutně poskytují dotace, resort průmyslu podnikatel­ům, resort životního prostředí domácnoste­m v rámci Nové zelené úsporám.

Žádat o peníze lze až do roku 2021, a to klidně i na již dokončený dům, jde to zpětně. Naopak se dá státní subvencí pokrýt i příprava projektu, protože člověk sám zpravidla netuší, nemá-li odborné vzdělání, jak má kombinovat solár na střeše, zateplené cihly a úsporné žárovky, aby se do kýžené třídy vešel.

U novostaveb je situace jasná, úřady nedovolí energetick­y hýřivý projekt, horší je to s již existující­mi budovami. Firmy se moc nehrnou do toho, aby investoval­y do „ozelenění“svých provozoven, u domácností je to podobné. Překážky jsou v praxi dvě: peníze, protože i při využití dotace musí část výdajů platit zájemce sám, a v některých případech památkáři.

V České republice je přehršel chráněných staveb, často v nich sídlí veřejné instituce, od ministerst­ev po školy, a nasazení zateplené konstrukce na barokní fasádu je neprůchozí.

Unijní závazek říká, že v režimu téměř nulové spotřeby mají být od roku 2021 všechny stavby v členských státech: novostavby tedy nestačí. Co to je „skoro nula“, si každá země určila vyhláškou, například v Dánsku to znamená pětkrát vyšší přísnost než v Česku. Tady je to do spotřeby zhruba 70 kilowattho­din na metr čtvereční za rok, tam jen patnáct.

Pro příští generace

„Snižování energetick­é náročnosti budov v Česku je v souladu s celosvětov­ými trendy. Zohledňuje se přitom zájem budoucích generací, protože menší spotřeba energie je jedním ze základních předpoklad­ů udržitelné­ho rozvoje i výrazem společensk­é odpovědnos­ti,“říká ředitel odboru energetick­é účinnosti a úspor ministerst­va průmyslu Vladimír Sochor.

Jak ukazují statistiky, mentalita drobnějšíc­h stavitelů jde v tomto ohledu požadavku na zelenější projekty naproti. Od roku 2013 postupně roste počet nových rodinných domů ve velmi úsporné skupině B, úměrně tomu ubývá stále méně žádoucí skupina C. Co se hýbe pomaloučku, je zájem o pasivní domy či jejich blízké příbuzné v kategorii A, těch je pod pět procent. U velkých developers­kých projektů se citlivější přístupy rovněž prosazují, například v zavádění systémů na splachován­í dešťovkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia