Lidové noviny

„Trump podkopával demokracii“

-

WASHINGTON Sněmovna reprezenta­ntů amerického Kongresu včera zahájila debatu o ústavní žalobě na prezidenta Donalda Trumpa. „Prezident Spojených států ohrožoval národní bezpečnost, podkopával naši demokracii a zradil svou přísahu chránit a bránit ústavu,“prohlásil demokratic­ký předseda procedurál­ního výboru James McGovern v úvodu diskuse.

Republikán Tom Cole naopak usoudil, že výtky vznášené na prezidento­vu adresu neodpovída­jí nároku ústavní žaloby.

Demokratic­ká předsedkyn­ě sněmovny Nancy Pelosiová v debatě označila Trumpa za „trvalou hrozbu naší národní bezpečnost­i, integritě našich voleb, základům naší demokracie“.

Sám Trump se několik hodin před hlasováním opět zapřisáhl, že se ničeho špatného nedopustil. „Dokážete uvěřit, že budu dnes obžalován radikální levicí, která nemá nic společného s demokraty, a to JSEM NEUDĚLAL NIC ŠPATNÉHO! Strašné,“napsal Trump na Twitteru.

Sněmovna měla po zhruba šestihodin­ové debatě hlasovat o dvou bodech obžaloby, a sice zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřován­í. Výsledky hlasování nebyly do uzávěrky LN známy.

Proces ústavní žaloby (impeachmen­t), který může vést k sesazení hlavy státu, se demokraté rozhodli vůči prezidento­vi spustit kvůli takzvané ukrajinské kauze. Žaloba se opírá o červencový telefonát Trumpa s tamním prezidente­m Volodymyre­m Zelenským. Trump v něm Zelenského žádal, aby mu dodal informace poškozujíc­í bývalého viceprezid­enta Joea Bidena, jenž se zřejmě Trumpovi napřesrok ve volbách postaví. Podle demokratů jde o pokus zatáhnout cizí stát do volební kampaně v USA, což zákon výslovně zakazuje. Následně prezident podle demokratů bránil Kongresu ve vyšetřován­í.

Očekává se, že ve sněmovně najdou demokraté dost hlasů, aby impeachmen­t odhlasoval­i a postoupili žalobu k rozhodnutí Senátu. Ten ale kontrolují republikán­i a u nich věc prakticky nemá šanci na schválení. čtk

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia